Przepis na kawę piernikową

Nie przepłacaj za świąteczną kawę, zrób ją sam. Przepis na kawę piernikową

Okres świąteczny to prawdziwe żniwa dla branży gastronomicznej. Dotyczy to również producentów kawy oraz kawiarni, szczególnie tych sieciowych. Wystarczy zapakować produkt, który był sprzedawany przez cały rok w pudełeczko z bałwankami i choinkami i już jego cena wzrasta kilkukrotnie.

Innym zabiegiem jest dosypanie do kawy przypraw kojarzących się ze świętami np. cynamonu. Podnosi to koszty produkcji w minimalnym stopniu, a w sklepach płacimy już znacznie więcej. Totalna masakra ma miejsce także w sieciowych kawiarniach. Za maleńki kubeczek kawy o świątecznym aromacie i smaku płacimy kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt złotych. Skończmy z tym i dajmy jasny sygnał producentom, że nie będziemy dłużej dawać nabijać się w butelkę.

Jak to zrobić?

Nic prostszego. Wystarczy przygotować świąteczny wariant kawy w domu. Jest to banalnie proste. Poradzi sobie z tym nawet osoba, która nie ma talentu i cierpliwości do zadań kuchennych. Nie zajmie to również zbyt wiele czasu. Można śmiało założyć, że jeśli przygotujecie porcje dla czterech lub pięciu domowników, to blisko „stówka” zostanie Wam w kieszeni. Kolejnym plusem jest to, że kawa zostanie podana w ładnej szklance, a nie tekturowym kubeczku z plastikowym mieszadełkiem i przykrywką. A więc marsz do kuchni i zaczynamy :)

Kawa z aromatem świąt - przepis

Kawa z aromatem świąt - przepis

Podczas świąt obowiązuje w naszym domu specjalny przepis, dzięki któremu nasza kawa także będzie pachnieć i smakować świętami.

Do przygotowania jednej porcji potrzebne będą następujące składniki:

  • 200 ml zaparzonej kawy – ważne, żeby była świeża
  • szklanka mleka
  • przyprawa do piernika
  • kakao

I tylko tyle. Nie pozostało nic innego, jak zabrać się za przygotowanie. Na początku podgrzewamy mleko. Przelejcie je do niewielkiego garnka i wstawcie na palnik. Czekając na to, aż mleko się zagrzeje, parzymy kawę, aby nie marnować czasu. Jej moc zależy wyłącznie od Waszych preferencji. Gdy mleko będzie gorące, dosypujemy do niego dwie łyżeczki kakao i mieszamy do momentu, aż się rozpuści. Kolejnym etapem jest dodanie przyprawy do piernika. Wystarczy już jedna płaska łyżeczka. Pamiętajcie, że jest ona niezwykle intensywna w smaku. Dolewamy też wcześniej przygotowaną kawę. Całość mieszamy i trzymamy jeszcze przez chwilę na ogniu. Uważajmy, tylko żeby nie zagotować napoju.

Kawa jest nie tylko smaczna, ale i mało kaloryczna, a przynajmniej dużo mniej niż wariant z syropem, bitą śmietaną i posypką. Jeśli jednak masz to szczęście, że nie musisz liczyć kalorii, to nic nie szkodzi na przeszkodzie, żeby ją „podkręcić”. Kolejne dodatki wybierz według swojego gustu. My najbardziej lubimy ją w najprostszej wersji. Już nawet taka z całą pewnością zrobi wrażenie na Twojej rodzinie i znajomych. Niech w te święta zapachnie u Was kawą piernikową!

Jeśli nie przepadasz za aromatem piernika, proponujemy skorzystanie z ubiegłorocznego przepisu na świąteczną kawę. Znajdziecie go w przypiętym artykule.

Polecamy i życzymy smacznego!
Wesołych świąt

fot. autor

Komentarze czytelników:

Właśnie taką robię, ale nie tylko w święta.

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Młynek elektryczny do użytku domowego

Młynek elektryczny do użytku domowego - czy warto zdecydować się na takie rozwiązanie?

Młynek elektryczny to urządzenie, które pozwala zmielić ziarna pod każdą metodę parzenia.

Wybór ekspresu do firmy. Przyśpiesz proces i obniż koszty

Wybór ekspresu do firmy. Przyśpiesz proces i obniż koszty!

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jaki ekspres do kawy będzie najlepszy dla Twojej firmy? Wybór odpowiedniego urządzenia może znacząco wpłynąć na komfort pracy i zadowolenie pracowników.

Jak zrobić kawę po wietnamsku?

Jak zrobić kawę po wietnamsku? Palarnia kawy w Warszawie podpowiada

Kawa po wietnamsku cieszy się dużą popularnością. Mimo, że podzielić ją można na wiele odmian, z reguły bazuje na tych samych składnikach – intensywnej małej czarnej i tradycyjnych dodatkach.

Własne wędliny – smaczne i zdrowe

Własne wędliny – smaczne i zdrowe

Nie tylko jesienią i zimą, ale i w letnich miesiącach – amatorzy wędzonych smakołyków chętnie sięgają po nie o każdej porze roku.

Palarnia Kawy - Twoja Przestrzeń dla Wyjątkowego Smaku

Palarnia Kawy - Twoja Przestrzeń dla Wyjątkowego Smaku

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak to możliwe, że filiżanka kawy może dostarczyć tak wiele przyjemności?

5 sposobów na proste i szybkie ozdobienie tortu komunijnego

5 sposobów na proste i szybkie ozdobienie tortu komunijnego

Jak wykonać proste i szybkie dekoracje, które będą efektowne? Sprawdź 5 sposobów na ozdobienie tortu komunijnego.

5 absolutnie niezbędnych akcesoriów barmańskich

5 absolutnie niezbędnych akcesoriów barmańskich

Dowiedz się, jakie akcesoria potrzebuje profesjonalny barman.

5 przepisów na rozgrzewającą herbatkę

Rozgrzej się pyszną herbatą, czyli 5 przepisów na rozgrzewającą herbatkę

W okresie zimowym, gdy temperatury często spadają poniżej zera, każdemu z nas przyda się odrobina ciepła.

Narzędzia czekoladowe – kochaj czekoladę za jej smak i za jej wy

Narzędzia czekoladowe – kochaj czekoladę za jej smak i za jej wygląd

Rzadko można spotkać kogoś, kto nie przepada za czekoladą.

Pyszne galaretki w czekoladzie z nadzieniem owocowym czyli ideal

Pyszne galaretki w czekoladzie z nadzieniem owocowym czyli idealny słodki prezent na każdą okazję

Czy wybór słodkości to zawsze strzał w dziesiątkę, gdy potrzebujesz prezentu dla bliskiej osoby?

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się