Kawa bananowa - przepis

Kawa zbożowa z bananem – przepis

Czas na coś nowego! Rozumiemy, że niektórym wystarcza dodatek mleka i cukru do zbożówki, ale w ten sposób bardzo się ograniczamy. Z kawy zbożowej można stworzyć naprawdę niezliczoną ilość koktajli i deserów. Dlatego też warto spróbować nowych smaków szczególnie, że większość z nich stworzymy bardzo szybko i bez większego wysiłku. Tak jest w przypadku kawy bananowej. Okazuje się, że połączenie to jest niezwykle smaczne. Najlepiej jednak będzie, gdy przekonacie się o tym samemu, korzystając z przedstawionego przepisu.

Co będzie potrzebne?

Niewiele, większość składników na pewno jest w Waszym domu i nie trzeba będzie po nie biegać do sklepu. Niezbędna będzie oczywiście kawa zbożowa. Potrzebne będą dwie łyżeczki. Oprócz tego przygotujcie pół szklanki wrzątku, a drugą z nich zalejcie mlekiem do 2/3 wysokości. Oczywiście kluczowy jest tutaj banan. Wystarczy już jeden. Wybierzcie jednak tego największego. Dobrym dodatkiem będzie także kilka rodzynek. Można je zastąpić suszonymi owocami żurawiny lub dodać odrobinę tego i tego. Autorem oryginalnego przepisu na kawę bananową jest Inka.

Jak przygotować kawę bananową?

Na początku wsypcie dwie łyżeczki kawy zbożowej do wrzątku i pozostawcie do zaparzenia, a następnie ostygnięcia. W tym czasie przygotujemy bananowy koktajl. W tym celu należy sięgnąć po blender i zmiksować mleko z bananem. Gęsta gładka konsystencja będzie oznaką, że osiągnęliśmy zamierzony efekt. Do wysokiej szklanki przelewamy letnią już kawę zbożową, a następnie ostrożnie uzupełniamy naczynie przygotowanym wcześniej koktajlem z banana i mleka. Wierzch posypujemy suszonymi owocami.

Czas, w jakim przygotowałem kawę, zamknął się w kwadransie razem ze sprzątaniem. To niewiele biorąc pod uwagę, że robiłem trzy porcję. Jeśli chcecie zrobić więcej niż jedną kawę, po prostu wystarczy pomnożyć ilość składników przez ilość porcji, jaką chcecie otrzymać.

Przepis na kawę bananową

Jak to smakuje?

Smakowa warstwowa kawa Latte

Weekendowy kącik kawowy: smakowa kawa Latte z czterema warstwami

Witajcie! Jak udała się Wam Latte? Mam nadzieję, że wszystko wyszło pysznie... A jeśli tak, to dziś proponuję czterowarstwową smakową Latte, czyli znaną już Wam Latte z syropem smakowym!

Przejdźmy jednak do najważniejszego, czyli do smaku. Na początku byłem zdziwiony, że przepis nie zakładał cukrowania kawy, ale już po pierwszym łyku zrozumiałem dlaczego. Tak przygotowana kawa bananowa była już wystarczająco słodka. Dało się w niej wyczuć wszystkie składniki, a przede wszystkim smak kawy zbożowej nie został przytłumiony przez banana. Koktajl był smaczny i sprawiał wrażenie lekkiego przez banonowo-mleczną piankę, która utrzymywała się na powierzchni przez cały czas. Napój smakował także mojej mamie i dziewczynie, która na co dzień nie przepada za żółtym owocem. Duży wpływ na przyjemny smak bananowego napoju miała także najwyższa jakość kawy zbożowej Inka.

Nie pozostaje mi nic innego jak polecić Wam taki wariant kawy zbożowej. Jego przygotowanie zajmuje niewiele czasy, tym samym nie zastanawiajcie się i zróbcie go sobie sami. Jesteśmy przekonani, że Wam zasmakuje.

Kawa bananowa
fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Genialny przepis!

Nie lubie Pomidora

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Własne wędliny – smaczne i zdrowe

Własne wędliny – smaczne i zdrowe

Nie tylko jesienią i zimą, ale i w letnich miesiącach – amatorzy wędzonych smakołyków chętnie sięgają po nie o każdej porze roku.

Palarnia Kawy - Twoja Przestrzeń dla Wyjątkowego Smaku

Palarnia Kawy - Twoja Przestrzeń dla Wyjątkowego Smaku

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak to możliwe, że filiżanka kawy może dostarczyć tak wiele przyjemności?

5 sposobów na proste i szybkie ozdobienie tortu komunijnego

5 sposobów na proste i szybkie ozdobienie tortu komunijnego

Jak wykonać proste i szybkie dekoracje, które będą efektowne? Sprawdź 5 sposobów na ozdobienie tortu komunijnego.

5 absolutnie niezbędnych akcesoriów barmańskich

5 absolutnie niezbędnych akcesoriów barmańskich

Dowiedz się, jakie akcesoria potrzebuje profesjonalny barman.

5 przepisów na rozgrzewającą herbatkę

Rozgrzej się pyszną herbatą, czyli 5 przepisów na rozgrzewającą herbatkę

W okresie zimowym, gdy temperatury często spadają poniżej zera, każdemu z nas przyda się odrobina ciepła.

Narzędzia czekoladowe – kochaj czekoladę za jej smak i za jej wy

Narzędzia czekoladowe – kochaj czekoladę za jej smak i za jej wygląd

Rzadko można spotkać kogoś, kto nie przepada za czekoladą.

Pyszne galaretki w czekoladzie z nadzieniem owocowym czyli ideal

Pyszne galaretki w czekoladzie z nadzieniem owocowym czyli idealny słodki prezent na każdą okazję

Czy wybór słodkości to zawsze strzał w dziesiątkę, gdy potrzebujesz prezentu dla bliskiej osoby?

Dlaczego warto robić zakupy spożywcze online?

Dlaczego warto robić zakupy spożywcze online?

Zakupy online cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Zdalnie można kupić niemal wszystko, ubrania, elektronikę, kosmetyki, a także artykuły spożywcze.

Picie kawy to tradycja, która istnieje od wieków

Picie kawy to tradycja, która istnieje od wieków

Historia kawy zaczyna się XV wieku w Arabii. Po raz pierwszy została tam wprowadzona na stoły przez derwiszów (mnichów islamskich), którzy znaleźli ją przypadkiem, podczas poszukiwania źródeł wody w Etiopii.

Jak zmielić ziarna kawy

Jak zmielić ziarna kawy we właściwy sposób

Jeśli jesteś miłośnikiem kawy, to wiesz, że nie ma nic lepszego niż świeża filiżanka wykonana ze świeżo zmielonych ziaren kawy.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się