3 przepisy na kawę, które na pewno zachwycą Twoich gości
Kawa wcale nie musi być nudna! Chcesz nieco urozmaicić smak złocistobrunatnego naparu i zaskoczyć swoich gości? Oto 3 proste przepisy na kawę, która na długo pozostanie w ich pamięci. Wypróbuj je wszystkie!
Kawa dla dżentelmenów i nie tylko – przepis na irish coffee
Choć whisky to napitek kojarzony zazwyczaj z męskim gronem, coraz więcej Pań udowadnia, że to nie do końca prawda. Bogaty, niezwykle wyrafinowany i wyrazisty smak tego alkoholu perfekcyjnie połączy się z aromatyczną kawą. Oto przepis na irish coffee, który z pewnością pokochają wielbiciele whisky i nie tylko. Sprawdź!
Będziesz potrzebować:
- 20 ml dobrej whiskey,
- łyżeczkę cukru – najlepiej brązowego, choć biały sprawdzi się równie dobrze,
- podwójne espresso – około 60 ml,
- odrobinę bitej śmietany do przyozdobienia.
Zacznij od przygotowania mocnego espresso. Najlepiej zrobić to w ekspresie do kawy, choć napar z kawiarki również będzie odpowiedni. Na dno wysokiej szklanki wlej whiskey. Łyżeczkę cukru zamocz w alkoholu tak, by wszystkie ziarna nim nasiąknęły, a następnie ostrożnie opal w taki sposób, by się skarmelizował, lecz nie przypalił. Płynny cukier wlej do szklanki z whiskey i dobrze wymieszaj. Dopiero teraz wlej do szklanki wcześniej przygotowane espresso, a wierzch szklanki udekoruj pierzynką z bitej śmietany. Gotowe!
Orzeźwiająca i aromatyczna – miętowa mocca nie tylko na lato
Kochasz zmysłowe połączenie czekolady i mięty? Z pewnością pokochasz więc także naszą miętową moccę – sprawdź, jak ją przygotować krok po kroku! Zacznij od przygotowania:
- 10 ml miętowego syropu,
- gorzka czekolada,
- podwójne espresso,
- 120 ml mleka – do spienienia.
Zacznij od rozpuszczenia kilku kostek czekolady w kąpieli wodnej. Gdy przybierze już płynną formę, wlej ją do wysokiej szklanki, dodaj do niej miętowy syrop i wymieszaj. Teraz zaparz w ekspresie podwójne espresso i dodaj do czekoladowo-miętowej masy. Wymieszaj wszystkie składniki dokładnie, by smak mięty i czekolady połączył się z kawą. Mleko lekko podgrzej, a następnie spień i ozdób nim wierzch napoju. Smacznego!
Smak wakacji – mrożona kawa z nutką ananasa
Tęsknisz za wakacjami i słodkimi drinkami na plaży? Możesz przywołać miłe wspomnienia z urlopu, przyprawiając swoją kawę egzotyczną nutką. Oto przepis!
Kącik łasucha: Wenus
Nazwa ciasta to nie pomyłka. Każdy jego kęs wyniesie nasze zmysły na kosmiczny poziom. Dużą zaletą jest jego stosunkowo łatwe przygotowanie. Kolejny plus to fakt, iż ciasto nadaje się na wszelkie okazje.Przygotuj:
- mocne, podwójne espresso – około 60 ml,
- 1 łyżkę stołową mleka skondensowanego,
- 50 mln soku ananasowego – może to być także syrop z ananasów w puszce,
- drobno pokruszony lód,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka sorbetu cytrynowego i mięta – opcjonalnie.
Zacznij od przygotowania szklanki – zamocz jej brzegi w syropie ananasowym i obtocz w cukrze, by na jej rancie pozostała cukrowa posypka. Teraz przygotuj mocne espresso. Kawę wlej do shakera wraz z mlekiem skondensowanym oraz sokiem ananasowym – dokładnie wymieszaj. Na dno szklanki wsyp drobno pokruszony lód i zalej go napojem z shakera. Gałka sorbetu cytrynowego i listek mięty świetnie sprawdzą się jako dekoracja. Możesz też sięgnąć w tym celu po świeże owoce. Zobaczysz – ananasowa kawa stanie się prawdziwym hitem każdego spotkania w gronie znajomych!
Papryczek - czwartek, 2 kwietnia 2020, godz. 01:44
ja uwielbiam z cynamonem! Na każdą porę roku, mam ekspres Ariete, w tylu vintage, cieszy też oko :)