Kącik łasucha: Wenus
Nazwa ciasta to nie pomyłka. Każdy jego kęs wyniesie nasze zmysły na kosmiczny poziom. Dużą zaletą jest jego stosunkowo łatwe przygotowanie. Szczególnie poradzą sobie z ciastem osoby, które mają doświadczenie w pieczeniu biszkoptów. Kolejny plus to fakt, iż ciasto nadaje się na wszelkie okazje. Zacnie prezentować będzie się zarówno na świątecznym stole, jak i na ławie podczas spotkań ze znajomymi, na kawie oczywiście. Ciasto jest mięciutkie i dosłownie rozpływa się w ustach. Wypróbujcie koniecznie!
Oto czego będziecie potrzebować:
Biszkopt:
- 6 jajek,
- pół szklanki mąki pszennej,
- pół szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1 szklanka białego cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa:
- 25 dag białego sera, który należy dwukrotnie zmielić,
- 2 lub 3 łyżki stołowe cukru pudru
- pół litra śmietany „trzydziestki”,
- śmietana w proszku, polecamy „Śnieżkę”,
- 2 cytrynowe galaretki,
- kwaskowy dżem – najlepszy będzie brzoskwiniowy, morelowy lub ananasowy.

Kącik łasucha: Tradycyjny sernik krakowski z kratką
Składniki są tanie, a wypiek takiego smakołyku stanowi średnie wyzwanie. Warto poświęcić swój czas i zaprosić domowników na wspólną chwilę przyjemności z kawą i klasycznym sernikiem.Prażony kokos:
- 10 dag kokosu,
- pół kostki margaryny,
- 3 płaskie łyżki cukru.
Przygotowanie:
1. Białka należy ubić z cukrem. Następny krok to dodanie żółtka i mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Po upieczeniu biszkopta należ przekroić go na pół.
2. Ser trzeba zmiksować z cukrem. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę ze „Śnieżką”. Galaretki należy rozpuścić w pół litra wody. Kiedy galaretka zacznie tężeć, musimy połączyć wszystkie składniki i wylać je na pierwszy biszkopt. Po rozprowadzeniu masy przykrywamy ją drugim biszkoptem.
3. Na patelni trzeba rozpuścić margarynę, a następnie dodać cukier i kokos. Przysmażać kokos do czasu, aż pojawi się złocisty koloru. Wierzch biszkoptu smarujemy dżemem i posypujemy prażonym kokosem. My dodatkowo zrobiliśmy posypkę z siekanych orzeszków ziemnych, aby w ten sposób przełamać nieco miękkość ciasta.
Tak wygląda efekt końcowy:


Życzymy Wam smacznego.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!