Przepisy na walentynkową kawę
Mówi się, że w udanym związku Walentynki obchodzi się codziennie. W rzeczywistości wygląda to zazwyczaj inaczej, ale bynajmniej nie musi to świadczyć o tym, że między Wami dzieje się coś niedobrego. Magia 14 lutego sprawia, że jeszcze bardziej chcemy pokazać partnerce lub partnerowi swoje uczucia. Kolejny miś, czy bukiet kwiatów raczej nie zrobią wrażenia. Dużo lepiej będzie przygotować specjalną walentynkową kawę i podać ją do łóżka.
Naszym zdaniem powinno to działać tylko w jedną stronę. To panowie powinni przygotować jedną z kaw według poniższych przepisów, a następnie zaskoczyć nią swoją wybrankę. Nawet jeśli nie odnajdujecie się w kuchni, nie powinno być z tym żadnych problemów. Tylko nie czekajcie na ostatnią chwilę! Przepisy zawierają produkty, które raczej nie zawsze znajdują się, w każdym domu. Niezbędne będzie więc wybranie się na zakupy lub zrobienie ich przez Internet.
Czekoladowo-truskawkowa mokka
Składniki na jedną porcję:
- 2 stołowe łyżki truskawkowego syropu
- 2 stołowe łyżki czekoladowego syropu
- podwójne espresso
- ciepłe mleko
- bita śmietana
Przygotowanie:
Do zaparzonego espresso dodaj syrop truskawkowy i łyżkę syropu czekoladowego, dokładnie wymieszaj. Pozostałą część kubka wypełnij mlekiem. Udekoruj kawę bitą śmietaną i pozostałym syropem czekoladowym. Prawda, że proste?
Czerwone aksamitne latte
Składniki na dwie porcje:
- 1/2 kubka parzonej kawy
- kubek mleka
- łyżka stołowa cukru
- 3 krople czerwonego barwnika spożywczego
- 1/2 łyżki stołowej ekstraktu waniliowego
- 1/4 kubka startej czekolady
- bita śmietana do dekoracji
Przygotowanie:
Do rondelka wlej mleko i dodaj cukier. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Mieszaj, dopóki cukier się całkowicie nie rozpuści. Zdejmij mleko z ognia, dodaj do niego czekoladę i wymieszaj. Wlej kawę, wanilię i barwnik spożywczy. Po dokładnym wymieszaniu przelej kawę do dwóch kubków. Udekoruj bitą śmietaną i wiórkami startej czekolady.
Malinowa mokka z białą czekoladą
Składniki na dwie porcje:
- 1/2 kubka parzonej kawy
- kubek mleka
- 1/4 kubka startej białej czekolady
- łyżka stołowa syropu malinowego
- bita śmietana i kolorowa posypka do ozdoby
Przygotowanie:
Mleko wlej do rondelka i doprowadź do wrzenia na wolnym ogniu. Dodaj czekoladę i mieszaj do czasu, aż się rozpuści. Zdejmij mleko z ognia i przelej do kubków, w których podasz kawę. Dolej kawę i syrop malinowy. Dokładnie wymieszaj. Udekoruj bitą śmietaną i kolorową posypką.
Każdy z przedstawionych wariantów kawy to dobry sposób, aby powiedzieć „Kocham Cię” i podzielić się swoim uczuciem. Mamy nadzieję, że kawa przygotowana z zaprezentowanych przepisów zadowoli Waszą drugą połówkę i Wasz wysiłek zostanie doceniony. Koniecznie dajcie nam znać, jak zareagowała!
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!