Poranna kawa nie musi być nudna - zobacz, jak ją urozmaicić
Pyszna, aromatyczna kawa to pierwsze, o czym marzymy, kiedy tylko usłyszymy nieprzyjemny dźwięk budzika wczesnym rankiem. Nie lubimy wcześnie wstawać, zwłaszcza, gdy w perspektywie mamy kolejny dzień pełen najróżniejszych obowiązków.
Miło jest jeszcze przez chwilę pomarzyć o tym, że ponownie zanurzamy się w błogą krainę snów i absolutnie nikt ani nic nam w tym nie przeszkadza. Ale niestety, trzeba wstać i stawić czoła wszechogarniającemu nas zmęczeniu…
Poranki wcale jednak nie muszą być aż tak dramatyczne, a poranna kawa nie musi być nudna (sprawdź ciekawe przepisy kawowe). Czasem wystarczy zaledwie krótka chwila i odrobina wyobraźni, aby przemienić naszą „standardową” kawę w coś wyjątkowego. W coś, co wywoła uśmiech na twarzy i wprawi w przyjemny nastrój, który będzie nam towarzyszył przez pozostałą część dnia. Oto zaledwie kilka interesujących pomysłów na to, jak urozmaicić tę pierwszą kawę w ciągu dnia. Zachęcamy także do własnych eksperymentów!
Kawa bananowa
Składniki na jedną porcję:
Kawa:
- 100 ml ulubionej kawy
- 20 ml syropu bananowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie)
Do dekoracji:
- bita śmietana
- czekoladowe płatki lub starta czekolada
Przygotowujemy kawę ulubionym sposobem. Do gorącego napoju dodajemy odrobinę syropu bananowego oraz cukier waniliowy. Mieszamy, aż cukier się rozpuści. Wierzch kawy dekorujemy bitą śmietaną, którą posypujemy płatkami czekoladowymi. Jeśli nie mamy gotowych płatków, możemy zetrzeć na tarce odrobinę czekolady.
Aromatyczna kawa z cynamonem i pomarańczą
Składniki na cztery porcje:
- 110 ml ulubionej mocnej kawy (może być parzona lub rozpuszczalna)
- 1 litr mleka
- 1 laska cynamonu
- 1 laska wanilii
- 100 g gorzkiej czekolady
- starta skórka połowy pomarańczy
Kruszymy czekoladę na drobne kawałki, dodajemy ją do mleka wraz z laską cynamonu. Stawiamy na nieduży ogień i cały czas mieszając, doprowadzamy do zagotowania. Zdejmujemy garnuszek z ognia, wlewamy do mleka kawę, wrzucamy laskę wanilii i startą skórkę pomarańczy. Odstawiamy na kilka minut do zaparzenia. Przelewamy gotową kawę do szklanek przez sitko.
Mocno kremowa kawa kokosowa
Składniki na jedną porcję:
- 100 ml mleka
- 30 ml espresso
- 15 ml syropu kokosowego
- mleko zagęszczone
- sos czekoladowy
Przygotowujemy wysoką przezroczystą szklankę i wlewamy na jej dno około 1 cm sosu czekoladowego. Na sos wylewamy delikatnie trochę mleka zagęszczonego, aby utworzyć następną warstwę. Spieniamy 100 ml mleka. Kiedy piana jest już gotowa, łączymy ją z syropem kokosowym i przekładamy tworząc trzecią warstwę. Jeśli wyszło za dużo piany, nie przekładamy całej, bo musi zostać jeszcze miejsce na kawę. Gotowe espresso ostrożnie wlewamy po ściance szklanki, aby nie zniszczyć pozostałych warstw.
Orzeźwiająca kawa z lodami
A oto jeszcze jeden przepis – tym razem dla wszystkich miłośników kaw mrożonych. Jest to idealna propozycja na upalne poranki.
Składniki na dwie porcje:
- 80 ml mleka
- 50 ml espresso
- 30 ml sosu czekoladowego
- 2 gałki lodów waniliowych (lub innych ulubionych)
- kostki lodu
Przygotowujemy przezroczystą szklankę i wlewamy na dno około 1 cm sosu czekoladowego. Nakładamy delikatnie gałkę lodów. Wcześniej przygotowaną, ostudzoną kawę, mleko oraz kostki lodu umieszczamy w shakerze i potrząsamy do połączenia składników. Jeśli nie posiadamy profesjonalnego shakera, możemy użyć do tego celu nawet zwykłego słoika. Wlewamy mrożoną kawę do szklanki z sosem i lodami. Jeśli mamy ochotę na jeszcze więcej słodyczy, wierzch kawy możemy udekorować bitą śmietaną i posypać startą czekoladą.
Jeśli skorzystamy z któregoś z powyższych przepisów, nasz poranek będzie wyjątkowo ciekawy, a nasza kawa w nowej odsłonie sprawi prawdziwą przyjemność podniebieniu!
jaro - czwartek, 26 maja 2016, godz. 15:06
No co ty
Olena - czwartek, 31 maja 2018, godz. 09:26
Genialne przepisy, myślałam, że cynamon jest odkrywczy ;)