Kawa z miodem, szczyptą pieprzu i sokiem z pomarańczy
Lubię eksperymentować. W związku z tym, co jakiś czas wyszukuję przepisy na nietypową kawę lub wymyślam je sam. Nawet jeśli znajdę gotowy przepis, który mnie zainteresuje, staram się coś w nim zmienić i zrobić po swojemu. Tak samo było w przypadku kawy z miodem. Już to może budzić niemałe zaciekawienie, a dodajmy do tego fakt, że znajdziemy tu także świeżo wyciskany sok z pomarańczy oraz pieprz. To trzeba sprawdzić w praktyce! Jak smakuje taka kawa, dowiecie się już po kwadransie. Tyle mniej więcej czasu zajmie Wam jej przygotowanie. Szybko i łatwo.
Składniki potrzebne do przygotowania dwóch porcji przedstawiają się następująco:
- 5 stołowych łyżek kawy rozpuszczalnej
- 4 stołowe łyżki miodu (jaki, kto lubi)
- 0,5 litra mleka
- mała łyżeczka pieprzu
- 1 pomarańcza
Na początku przygotujmy dzbanek, do którego wsypiemy kawę. Wypadałoby go dokładnie umyć. Kawę zalewamy gorącą wodą i sięgamy po drugi dzbanek. Będzie on potrzebny do zrobienia mikstury z mleka, miodu oraz soku, który wyciśniemy z całej jednej pomarańczy. Całość należy podgrzać. Uważajmy jednak, aby nie doprowadzić mleka z miodem i sokiem do wrzenia. W trakcie podgrzewania należy ubijać całość, aby w efekcie uzyskać aksamitną piankę, która posłuży nam do dekoracji.
Smaczny napój na upalne dni
Truskawkowy shake, egzotyczne smoothie, kawowy koktajl, czy dietetyczny shake? Najlepiej spróbuj ich wszystkich :-)Kolejnym krokiem jest przelanie całości do dzbanka, w którym zaparzyliśmy kawę. Po tej czynności nie pozostało nic innego jak przelanie naszej kawy do kubków lub filiżanek. Pianę, która powstała w dzbanku ponakładajmy do kubków za pomocą łyżeczki. Pozostał nam ostatni z nietypowych dodatków do kawy. Na koniec posypujemy miodową kawę pieprzem.
Tak przygotowana kawa z całą pewnością nas rozgrzeje, a miód w niej zawarty korzystnie wpłynie na naszą odporność. Polecamy i życzymy smacznego.
Olena - czwartek, 31 maja 2018, godz. 09:21
Soku z pomarańczy jeszcze nie dodawałam!