5 kroków do gorącej i aromatycznej czekolady do picia

5 kroków do gorącej i aromatycznej czekolady do picia

Smak czekolady zna chyba każdy z nas. Jednak nie da się ukryć, że jej wyjątkowy aromat, rozchodzący się po mieszkaniu, to czysta przyjemność i zapowiedź czegoś niezwykle smacznego. Jak więc stworzyć gorącą czekoladę do picia we własnej kuchni?

Krok 1 – wybór czekolady

Na początek musimy zdecydować o smaku napoju. Nie jest tajemnicą, że najzdrowsza jest czekolada gorzka lub deserowa. Duża zawartość kakao sprawia, że napój będzie nie tylko aromatyczny, ale i smaczniejszy. Można jednak zdecydować się na czekoladę mleczną lub nawet białą.

Krok 2 – kąpiel w rondlu

Pokruszoną lub połamaną na drobne kawałeczki czekoladę wrzucamy do niewielkiego rondla. Włączamy ogień i dolewamy niewielką ilość mleka. Czekolada dostanie ciepła i zacznie się rozpuszczać, ważne jest jednak by cały czas jej pilnować i mieszać delikatnie oraz w jednym kierunku. Kiedy czekolada zacznie topnieć, a brak mleka sprawi, że zacznie robić się gęsta, przechodzimy do następnego punktu.

Krok 3 – dodanie śmietanki lub mleka

To ważny moment. Nie można dopuścić, by czekolada stopiła się całkowicie i zamieniła w grudowatą breję. Dlatego trzeba umiejętnie, z czasem, dolewać mleka lub śmietanki. Wszystko zależy od tego czy decydujemy się na wersję mniej tłustą i słodką czy tez chcemy prawdziwie mocnego uderzenia. Najczęściej używa się do tego śmietanki, ale ile przepisów, tyle rozwiązań. Zerknij na nie wszystkie na wkuchnizwedlem.wedel.pl.

Krok 4 – odpowiednia konsystencja

Ciekawostki o czekoladzie

Pyszne ciekawostki na temat czekolady

Dowiedzcie się więcej na temat popularnego dodatku do kawy.

Gdy uznamy, że czekolada ma dobrą konsystencję, a więc będziemy stale mieszali podczas jej  rozpuszczania w śmietance lub mleku – w zależności od przepisu – możemy powoli zacząć zmniejszać ogień. Długość trzymania w gorącym jest uzależniona od konsystencji, jaką chcemy uzyskać. Im więcej cieczy odparuje, tym bardziej gęsta i kremowa stanie się nasza czekolada do picia.

Krok 5 – dodatki i podanie

Na koniec pozostało nam już tylko przelać ją do filiżanki i pomyśleć o dodatkach. Po różnego rodzaju inspiracje warto sięgać na strony kulinarne, między innymi na wkuchnizwedlem.wedel.pl.

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Młynek elektryczny do użytku domowego

Młynek elektryczny do użytku domowego - czy warto zdecydować się na takie rozwiązanie?

Młynek elektryczny to urządzenie, które pozwala zmielić ziarna pod każdą metodę parzenia.

Wybór ekspresu do firmy. Przyśpiesz proces i obniż koszty

Wybór ekspresu do firmy. Przyśpiesz proces i obniż koszty!

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jaki ekspres do kawy będzie najlepszy dla Twojej firmy? Wybór odpowiedniego urządzenia może znacząco wpłynąć na komfort pracy i zadowolenie pracowników.

Jak zrobić kawę po wietnamsku?

Jak zrobić kawę po wietnamsku? Palarnia kawy w Warszawie podpowiada

Kawa po wietnamsku cieszy się dużą popularnością. Mimo, że podzielić ją można na wiele odmian, z reguły bazuje na tych samych składnikach – intensywnej małej czarnej i tradycyjnych dodatkach.

Własne wędliny – smaczne i zdrowe

Własne wędliny – smaczne i zdrowe

Nie tylko jesienią i zimą, ale i w letnich miesiącach – amatorzy wędzonych smakołyków chętnie sięgają po nie o każdej porze roku.

Palarnia Kawy - Twoja Przestrzeń dla Wyjątkowego Smaku

Palarnia Kawy - Twoja Przestrzeń dla Wyjątkowego Smaku

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak to możliwe, że filiżanka kawy może dostarczyć tak wiele przyjemności?

5 sposobów na proste i szybkie ozdobienie tortu komunijnego

5 sposobów na proste i szybkie ozdobienie tortu komunijnego

Jak wykonać proste i szybkie dekoracje, które będą efektowne? Sprawdź 5 sposobów na ozdobienie tortu komunijnego.

5 absolutnie niezbędnych akcesoriów barmańskich

5 absolutnie niezbędnych akcesoriów barmańskich

Dowiedz się, jakie akcesoria potrzebuje profesjonalny barman.

5 przepisów na rozgrzewającą herbatkę

Rozgrzej się pyszną herbatą, czyli 5 przepisów na rozgrzewającą herbatkę

W okresie zimowym, gdy temperatury często spadają poniżej zera, każdemu z nas przyda się odrobina ciepła.

Narzędzia czekoladowe – kochaj czekoladę za jej smak i za jej wy

Narzędzia czekoladowe – kochaj czekoladę za jej smak i za jej wygląd

Rzadko można spotkać kogoś, kto nie przepada za czekoladą.

Pyszne galaretki w czekoladzie z nadzieniem owocowym czyli ideal

Pyszne galaretki w czekoladzie z nadzieniem owocowym czyli idealny słodki prezent na każdą okazję

Czy wybór słodkości to zawsze strzał w dziesiątkę, gdy potrzebujesz prezentu dla bliskiej osoby?

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się