5 kroków do gorącej i aromatycznej czekolady do picia
Smak czekolady zna chyba każdy z nas. Jednak nie da się ukryć, że jej wyjątkowy aromat, rozchodzący się po mieszkaniu, to czysta przyjemność i zapowiedź czegoś niezwykle smacznego. Jak więc stworzyć gorącą czekoladę do picia we własnej kuchni?
Krok 1 – wybór czekolady
Na początek musimy zdecydować o smaku napoju. Nie jest tajemnicą, że najzdrowsza jest czekolada gorzka lub deserowa. Duża zawartość kakao sprawia, że napój będzie nie tylko aromatyczny, ale i smaczniejszy. Można jednak zdecydować się na czekoladę mleczną lub nawet białą.
Krok 2 – kąpiel w rondlu
Pokruszoną lub połamaną na drobne kawałeczki czekoladę wrzucamy do niewielkiego rondla. Włączamy ogień i dolewamy niewielką ilość mleka. Czekolada dostanie ciepła i zacznie się rozpuszczać, ważne jest jednak by cały czas jej pilnować i mieszać delikatnie oraz w jednym kierunku. Kiedy czekolada zacznie topnieć, a brak mleka sprawi, że zacznie robić się gęsta, przechodzimy do następnego punktu.
Krok 3 – dodanie śmietanki lub mleka
To ważny moment. Nie można dopuścić, by czekolada stopiła się całkowicie i zamieniła w grudowatą breję. Dlatego trzeba umiejętnie, z czasem, dolewać mleka lub śmietanki. Wszystko zależy od tego czy decydujemy się na wersję mniej tłustą i słodką czy tez chcemy prawdziwie mocnego uderzenia. Najczęściej używa się do tego śmietanki, ale ile przepisów, tyle rozwiązań. Zerknij na nie wszystkie na wkuchnizwedlem.wedel.pl.
Krok 4 – odpowiednia konsystencja
Pyszne ciekawostki na temat czekolady
Dowiedzcie się więcej na temat popularnego dodatku do kawy.Gdy uznamy, że czekolada ma dobrą konsystencję, a więc będziemy stale mieszali podczas jej rozpuszczania w śmietance lub mleku – w zależności od przepisu – możemy powoli zacząć zmniejszać ogień. Długość trzymania w gorącym jest uzależniona od konsystencji, jaką chcemy uzyskać. Im więcej cieczy odparuje, tym bardziej gęsta i kremowa stanie się nasza czekolada do picia.
Krok 5 – dodatki i podanie
Na koniec pozostało nam już tylko przelać ją do filiżanki i pomyśleć o dodatkach. Po różnego rodzaju inspiracje warto sięgać na strony kulinarne, między innymi na wkuchnizwedlem.wedel.pl.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!