Czym jest kawa flat white? Jak ją przygotować?
Kawa jest jednym z napojów chętnie pijanych na całym świecie. Do wyboru mamy różne rodzaje tego pysznego naparu, w tym intensywne, pobudzające espresso, rozpieszczające mleczną pianką cappuccino czy delikatną w smaku kawę latte. Jednak rodzajów kawy jest znacznie więcej! Jedną z nowszych propozycji, które można zobaczyć w kawiarniach, jest kawa flat white. Dowiedz się więcej o „białej płaskiej” – czym jest i jak ją przyrządzić!
Flat white, czyli nowe oblicze kawy z mlekiem
Kawa flat white nie należy do najczęściej zamawianych propozycji w europejskich kawiarniach. Ogromną popularnością cieszy się natomiast w rejonie swojego pochodzenia, a więc Australii i Nowej Zelandii. Początki kariery tego napoju przypadają na przełom lat 70. i 80., przy czym początkowo delektowali się nią jedynie mieszkańcy Antypodów. Dopiero z biegiem czasu kawa flat white rozpoczęła swoją podróż po świecie.
Kawa tego typu składa się z podwójnego espresso oraz odpowiednio spienionego, pełnotłustego mleka. Sztuką jest przygotowanie jej tak, aby mleczna pianka nie była puszysta, jak w przypadku popularnego cappuccino, lecz płaska, czemu zresztą napój zawdzięcza swoja nazwę. Aby cieszyć się kawą najlepszej jakości, flat white należy spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Jak przygotować kawę flat white?
Podstawowe składniki flat white to podwójne espresso oraz pełnotłuste mleko, o zawartości tłuszczu co najmniej 3,2%. Dobrym wyborem będzie również mleko skondensowane. Ważna jest także jakość naparu. Napój najlepiej przygotować na kawie z ekspresu, ponieważ tylko w ten sposób można osiągnąć konieczne do uzyskania idealnej konsystencji kremowe espresso z lekką pianką. Dodatkowo niezbędna będzie filiżanka o odpowiedniej objętości, czyli ok. 150-200 ml oraz spieniarka, np. dysza dołączona do ekspresu do kawy lub ręczne urządzenie. Jeśli zdecydujemy się na ten drugi sposób spieniania, konieczny będzie również garnek do podgrzania mleka, natomiast w przypadku spieniania mleka za pomocą dyszy przyda się niewielki dzbanuszek, najlepiej metalowy. Zaparzenie perfekcyjnej flat white ułatwi też specjalny termometr, jednak nie jest on bezwzględnie wymagany.
Na początek należy zaparzyć podwójne espresso, które łącznie powinno osiągnąć objętość ok. 60 ml. W następnym kroku trzeba podgrzać mleko, np. w garnku lub dzbanuszku za pomocą dyszy, po czym bardzo delikatnie je spienić. Jeżeli nie dysponujemy odpowiednim termometrem, możemy również ostrożnie sprawdzać temperaturę naczynia. Gdy stanie się ono odrobinę zbyt gorące, aby swobodnie trzymać na nim palce, oznacza to, że mleko osiągnęło już pożądaną temperaturę pomiędzy 60 a 70 stopni Celsjusza. Na koniec należy szybko wlać gotowe mleko do espresso. Oryginalną kawę flat white powinno się pić bez cukru, chociaż jego ewentualne dodanie pozostaje kwestią gustu.
Najlepsza kawa do firmy, czyli regenerująca przerwa z flat white
Kawę flat white coraz częściej możemy zamówić w kawiarniach, a także przygotować ją w domu. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby delektować się nią w biurze. W takiej sytuacji niezbędny będzie dobry ekspres z wmontowaną dyszą do spieniania mleka. Jednak nie każdy przedsiębiorca chce decydować się na jednorazowy zakup takiego sprzętu o wartości nawet kilkunastu tysięcy złotych. W takich przypadkach dobrym rozwiązaniem może być dzierżawa urządzenia. Taką usługę oferuje między innymi Get Fresh, dostawca wody Dar Natury. W ofercie firmy można znaleźć trzy różne ekspresy, idealne do małych i średnich przedsiębiorstw. Dzięki nim pyszną kawą flat white będą mogli rozkoszować się nie tylko pracownicy, lecz także goście biura, co z pewnością wywrze na nich dobre wrażenie i pozwoli zapamiętać firmę z jak najlepszej strony.
Flat white to idealna propozycja z samego rana, na dobry początek dnia, a także podczas przerwy w pracy czy przyjęcia gości, zarówno w domu, jak i w firmie. Choć początkowo jej przygotowanie może wydawać się wyzwaniem, szybko można nauczyć się przyrządzania tego napoju w sposób, którego nie powstydziłby się profesjonalny barista. Z pewnością warto spróbować, ponieważ smak takiej kawy zrekompensuje początkowe trudności.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!