Jakość wody i jej wpływ na smak kawy
Na smak kawy wpływa wiele czynników. Kluczowe znaczenie ma z całą pewnością wybór wysokiej jakości ziaren – świeże, wypalane w odpowiednim stopniu i właściwie przechowywane zagwarantują uzyskanie aromatycznego naparu. Na efekt końcowy w dużej mierze wpływa również jakość wody użytej do przygotowania napoju. Jakiej wody używać do parzenia kawy, aby zachwyciła najbardziej wybrednego kawosza? Czy zwykła kranówka to dobry wybór?
Co decyduje o smaku kawy?
Miłośnicy kawy z pewnością wiedzą, że aby cieszyć się pełnią smaku ulubionego napoju, należy do jego przygotowania użyć jak najlepszych składników. Oczywiście każdy może mieć indywidualne preferencje dotyczące nut aromatycznych obecnych w kawie, intensywności jej palenia czy wreszcie samej metody parzenia. Niezależnie od tego istotne jest, aby wybierać ziarna wysokiej jakości, najlepiej wypalane ok. dwa do sześciu tygodni wcześniej. Zaopatrywanie się w sprawdzonych sklepach z kawą, które dokładnie opisują oferowane produkty i dbają o ich właściwe przechowywanie to z całą pewnością podstawa. Bariści radzą ponadto, aby użyć 7 gramów zmielonej kawy na 100 mililitrów wody, ponieważ takie proporcje pozwolą wydobyć wszystkie walory smakowe i zapachowe kawy. Jakość wody ma równie istotne znaczenie jak dobra kawa. Na ostateczny efekt procesu parzenia wpływa zawartość w niej minerałów. Do określenia ich ilości używa się skrótu TDS (Total Dissolved Solids). Według specjalistów do przygotowania kawy najlepiej jest wybrać wodę o TDS wynoszącym od 120 do 160 mg/l. Duża ilość substancji mineralnych w wodzie negatywnie wpłynie na wydzielanie się aromatów kawy. Niekorzystne jest również parzenie kawy w wodzie nadmiernie z minerałów oczyszczonej, ponieważ sprawia to, że nabiera ona nieprzyjemnego smaku.

Kawa z ekspresu – jak dbać o urządzenie?
Sposobów przyrządzania kawy jest mnóstwo. Niektórzy preferują napar przygotowany z zalanych wrzątkiem zmielonych ziaren, inni sięgają po specjalne urządzenia, jak drip czy chemex, a jeszcze inni wolą korzystać z ekspresu. Aby jednak kawa smakowała za każdym razem równie dobrze, ważne jest, aby we właściwy sposób dbać o sprzęt służący do jej zaparzania. Wybór odpowiedniej wody ma znaczenie nie tylko dla smaku uzyskiwanego napoju, ale też dla stanu tego typu urządzeń. Ponieważ w Polsce mamy twardą kranówkę, rozsądnie jest regularnie wymieniać filtr wody do ekspresu lub korzystać ze specjalnego dzbanka. Dzięki niemu pozbędziemy się nie tylko zanieczyszczeń mechanicznych, ale też nieprzyjemnego smaku chloru. Istotnym elementem dbania o żywotność ekspresu jest regularne usuwanie osadu z kamienia. Pamiętajmy, że może on znajdować się również na tych elementach, których są na pierwszy rzut oka niewidoczne. Aby uniknąć kosztownych w naprawie awarii warto więc sięgać po odkamieniacz do ekspresu w proszku lub płynie bądź po specjalne tabletki do czyszczenia ekspresu dostępne np. na https://filtrosfera.pl/akcesoria-ekspres-cisnieniowy/odkamieniacz-do-ekspresu. Regularne usuwanie zabrudzeń i osadu nie tylko zagwarantuje, że urządzenie posłuży dłużej, ale też sprawi, że kawa za każdym razem będzie smakowała równie smacznie. Specjalne preparaty do czyszczenia ekspresu z powodzeniem można wykorzystać również do usunięcia kawowego osadu ze sprzętów do parzenia kawy metodami przelewowymi, jak np. chemex czy drip.

O czym jeszcze powinniśmy pamiętać?
Wysokiej jakości kawa oraz woda o odpowiedniej twardości to na pewno najważniejsze składniki pysznego napoju. Osoby lubiące delektować się kawą z mlekiem powinny pamiętać również o akcesoriach do jego spieniania i podgrzewania. Jeśli ekspres wyposażony jest w pojemnik na mleko, trzeba go regularnie czyścić. Niektóre urządzenia mają też specjalną dyszę pozwalającą uzyskać apetyczną piankę. Taki spieniacz do mleka należy po każdym użyciu przetrzeć wilgotną szmatką i dodatkowo na kilka sekund odkręcić zawór z gorącą parą – w przeciwnym razie po kilkukrotnym użyciu utworzy się na nim mało estetyczna warstwa zaschniętego mleka. Zaniedbanie tej czynności może ponadto negatywnie wpłynąć na drożność dyszy.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!