Wyposażenie cukierni
Zapewne nie raz i nie dwa naszła Was ochota na coś słodkiego do kawy. Doskonale znamy to uczucie. Ratunkiem w takiej sytuacji bardzo często jest pobliska cukiernia. Już od progu naszym oczom ukazuje się takie bogactwo wyboru, że ciężko zdecydować się na jedną konkretną rzecz. Najczęściej jesteśmy tak oszołomieni widokiem wspaniałych wypieków, że nikt z nas nie zastanawia się, jak powstają te wszystkie cudowności. Może oprócz osób, które są zainteresowane otwarciem swojej własnej cukierni. To właśnie do nich skierowany jest ten artykuł. Przedstawiamy w nim podstawowe wyposażenie cukierni.
Piec, ubijarka i wałkownica
Żadna cukiernia nie może funkcjonować bez pieca cukierniczego. Jest to serce każdego lokalu specjalizującego się w słodkich wypiekach. Koszt tego urządzenia może wynieść od kilku do nawet kilkudziesięciu tysięcy złotych, a to zaledwie początek listy niezbędnego sprzętu. Kolejnym istotnym urządzeniem jest ubijarka do mieszania mas cukierniczych. W tym przypadku wszystko jest jasne, wszak żaden właściciel cukierni nie wyobraża sobie, że jego pracownicy będą robić to ręcznie. Tak samo jest w przypadku wałkowania ciasta. Tym także zajmuje się maszyna zwana po prostu wałkownicą. Cena każdego z tych urządzeń potrafi być zbliżona do ceny pieca cukierniczego.
Maszyna do lodów
Oferta cukierni to bardzo często nie tylko ciasta, ciastka i słodkie bułeczki, ale również lody, którymi tak chętnie chłodzimy się w najbardziej upalne dni lata. Jeśli nasz lokal ma mieć zimne desery w swojej ofercie, należy liczyć się z ogromnym wydatkiem w postaci kupna maszyny do produkcji lodów. Jej cena zaczyna się od kilkudziesięciu tysięcy złotych. Być może w takim przypadku dobrym pomysłem będzie włączenie do swojej oferty lodów produkowanych na miejscu dopiero po jakimś czasie, gdy nasz biznes będzie już rozkręcony i zacznie przynosić większe dochody. To jednak tylko nasze przemyślenia.
Akcesoria cukiernicze
Niezależnie od tego, czy w naszym lokalu stanie maszyna do robienia lodów, czy też nie, konieczny będzie zakup form cukierniczych, blach, łopatek, pędzla, stojaków do tortów, sita, wałków (tak, pomimo posiadania wałkownicy), noży, znaczników, dzbanków, miarek, wagi, dużej drewnianej łyżki, którą starsi cukiernicy nazywają warząchwią i innych akcesoriów cukierniczych. Wydawać się może, że koszt tego wszystkiego nie powinien być wysoki, ale ziarno do ziarnka... i wychodzi zakup na kwotę nawet 10 tysięcy złotych.
Witryny
Można piec najlepsze ciasta w mieście, ale nikt się o tym nie dowie, gdy ich nie zobaczy, a potem nie spróbuje. W końcu skądś się wzięło powiedzenie o jedzeniu oczami. Swoje małe dzieła sztuki cukierniczej należy więc w odpowiedni sposób wyeksponować. Służą do tego witryny cukiernicze. Przechowywane w nich wypieki nie tylko będą cieszyć oko. Równie ważne jest to, że w witrynach panują odpowiednie warunki chłodnicze, co przyczynia się do tego, że wyroby będą dłużej świeższe, a więc zdatne do spożycia i smaczniejsze. Zadbajmy o to, żeby nie tylko desery, ale także witryny charakteryzowały się designem przyciągającym spojrzenie gości naszej cukierni.
Używane czy nowe?
Odpowiedzią na to pytanie jest oczywiście budżet, którym dysponujemy. Osoby, które na starcie posiadają większą ilość pieniędzy, powinny zainwestować w nowy sprzęt. Nie jest to jednak koniecznością. Zakup używanego sprzętu jest korzystnym rozwiązaniem, ale tylko jeśli będziemy pamiętać o zwróceniu uwagi na najistotniejsze rzeczy. Należy do nich poziom eksploatacji oraz posiadanie atestu. Gdy zdecydujemy się na używane urządzenia, oszczędności mogą sięgnąć nawet kilkuset procent! Istnieje jednak spore ryzyko, że natniemy się i świetnie wyglądające „z wierzchu” wyposażenie będzie w rzeczywistości pełne ukrytych wad. Nikt nie chciałby chyba, żeby w jego przypadku sprawdziło się powiedzenie „oszczędny dwa razy traci”. Dowodem na to, że nowy sprzęt do cukierni można nabyć w atrakcyjnych cenach, jest sklep Revolution. Jego ofertę znajdziecie na stronie www.revolution.pl.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!