Mąka z samopszy właściwości, gdzie kupić?
Poszukując zdrowej alternatywy mąki pszennej, warto zakupić mąkę z samopszy. Charakteryzuje ją znacznie większa zawartość odżywczych białek, jak również i substancji antyoksydacyjnych. Niemniej jednak jest to mąka glutenowa o odmiennych właściwościach białka. Sprawia to, że cierpiący na celiakię lepiej ją tolerują. Poznajmy więc bliżej mąkę z samopszy.
Co to jest samopsza?
Samopsza to jedno z najstarszych zbóż uprawianych już od okresu neolitu. Wywodzi się z Izraela, Turcji oraz Egiptu, a obecnie uprawia się ją w rejonie Zakaukazia. Jest to jedna z odmian pszenicy spokrewniona z orkiszem i płaskurką. W ciągu kilkuset lat nie była również poddawana żadnym modyfikacjom. Samopsza posiada prosty genotyp i daje relatywnie niskie plony. Niemniej jednak cieszy się wciąż rosnącym zainteresowaniem dietetyków i lekarzy, jak również i świadomych konsumentów.
Mąka z samopszy właściwości
Samopsza - mąka tego typu doskonale nadaje się do wypieku ciast i pieczywa. Co więcej, jest smaczna i pełna składników odżywczych oraz makro i mikro elementów. Wykazuje podwyższony udział białek i tłuszczów, a także właściwości antyoksydacyjne. Mąka z samopszy zawiera także związki o działaniu przeciwutleniającym. Dzięki czemu spożywanie jej przeciwdziała starzeniu się organizmu oraz rozwojowi nowotworów.
Wielu naukowców zwraca również uwagę na fakt, że w mące z samopszy występuje niska aktywność beta-amylazy oraz lipooksygenazy, co wypływa na ograniczenie degradacji substancji antyoksydacyjnych podczas produkcji żywności.
Co zrobić z mąki z samopszy?
Pewnie wiele osób zastanawia się, co można zrobić z takiej mąki z samopszy. Otóż zrobić można praktycznie to samo co z mąki pszennej. Najczęściej stosuje się ją do wypieku chleba. Niemniej jednak trzeba pamiętać o kilku rzeczach. Mąka z samopszy https://melvit.pl/maka-z-samopszy/ barwi pieczywo na żółto oraz nadaje potrawom lekko orzechowy posmak. Poprzez różniącą się odmianę glutenu w stosunku do mąki pszennej, samopsza jest mniej sprężysta oraz ma większą lepkość. Jest również mniej wydajna ze względu na słabe zatrzymywanie wody. Z tego względu wydajność wypieków jest minimalnie mniejsza, jednak pieczywo dłużej zachowuje świeżość.
Mąka samopsza gdzie kupić?
Produkty takie jak samopsza jest mało dostępna i rzadko można ją znaleźć na półkach w hipermarketach. Z tego względu warto udać się do sklepu ze zdrową żywnością. Można również spróbować odwiedzić internet. W sieci z pewnością znajdziemy sklepy, gdzie bez trudu zakupimy mąkę z samopszy.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!