Przechowywanie alkoholi w barach i knajpach - co musisz wiedzieć?
Właściciele barów, pubów czy klubów powinni zdawać sobie sprawę z tego, jak ważne jest przechowywanie napojów do picia. Lodówka to urządzenie chłodzące, które jest zawsze potrzebne w takich miejscach z różnych względów. Jakie to względy? Czym kierować się podczas wybierania odpowiednich lodówek na napoje? Gdzie je ustawiać, żeby najlepiej spełniały swoją funkcję?
Chłodziarki na napoje mają prostą, ale bardzo istotną dla funkcjonowania całego lokalu rolę: chłodzą napoje gazowane, wody mineralne, soki, alkohole (chodzi głównie o piwo, ale też o wysokoprocentowe trunki), nektary i tak dalej. Lodówki na napoje to urządzenia, które sprawdzają się nie tylko w okresie letnim, kiedy ogromne upały wzmagają pragnienie. Są potrzebne także poza sezonem, bo wielu gości klubów, pubów czy barów ma ochotę na zimne drinki lub napoje zawsze.
Lodówki na napoje: rodzaje
Chłodziarki, o których mowa w artykule, można podzielić na dwa rodzaje:
- podblatowe, czyli te, które zajmują mało miejsca i są dyskretnie wkomponowane we wnętrze lokalu;
- wolnostojące, które można przestawiać w dowolny sposób.
Lodówki na napoje różnią się między innymi pojemnością, którą dobiera właściciel lokalu w zależności od jego potrzeb. Można więc znaleźć na rynku bardzo wiele lodówek na napoje, których pojemność nie przekracza 130 litrów. Są to niewielkie chłodziarki i doskonale nadają się do barów o niewielkiej powierzchni. Do średnich zaś te o pojemności 330 litrów czy 650 litrów, a do naprawdę dużych i często odwiedzanych lokali polecane są lodówki o pojemności 1000 litrów.
Chłodziarki można również rozróżnić na podstawie technologii rozprowadzania schłodzonego powietrza. Chłodzenie grawitacyjne (statyczne) sprawia, że powietrze o niższej temperaturze wędruje w dół, dzięki czemu napoje stojące są chłodzone mocniej niż te, które stoją na górze. Inny typ lodówek na napoje wykorzystuje chłodzenie dynamiczne, czyli takie, które równomiernie rozprowadza powietrze po całym wnętrzu chłodziarki, a każdy napój ma tę samą temperaturę.
Cechy drugorzędne chłodziarek
Chłodziarki mogą mieć drzwi pełne, ale warto wybierać te z przeszklonymi drzwiami, dzięki czemu możliwa jest prezentacja asortymentu znajdującego się w środku lodówki. Każdy klient może sprawdzić zawartość lodówki bez uprzedniego jej otwierania, a trzeba pamiętać, że człowiek smakuje również oczami! Ten właśnie rodzaj lodówek powinien być umieszczony w głównym pomieszczeniu lokalu. Może stać nieco obok baru/lady, by klient sam mógł sięgnąć po interesujący go napój, ale również za kontuarem. Wtedy napoje podaje barman/barmanka.
Lodówki z drzwiami pełnymi powinno się raczej umieszczać na zapleczu, gdzie nikt nie musi troszczyć się o estetykę prezentowanych napojów. Najważniejszy jest bowiem wymiar praktyczny urządzenia, czyli po prostu: chłodzenie. Dobrze jest również wybierać lodówki z drzwiami suwanymi, które nie zajmują dużo miejsca i uniemożliwiają otwieranie swoich drzwi osobom niepowołanym.
Na koniec: właściciele lokalu powinni zastanowić się nad wyborem chłodziarek oświetlanych. Przeszklone drzwi, oświetlenie LED-owe i atrakcyjna zawartość to sposób na to, aby klient wziął z lodówki ulubiony napój i delektował się jego smakiem!
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!