Otwarcie i zaopatrzenie lodziarni - na co zwrócić uwagę?
Prowadzenie własnego biznesu może być źródłem ogromnej satysfakcji. Jednak wiąże się to z ogromną odpowiedzialnością i ogromnym nakładem pracy. Zadbanie o wysoką jakość produktów, wyposażenie, zapewnienie odpowiedniej odzieży roboczej pracownikom czy rozliczanie podatków to tylko niektóre wyzwania przed którymi musi stanąć właściciel lokalu gastronomicznego, w tym lodziarni! Chcesz dowiedzieć się więcej na ten temat? Zastanawiasz się, w jaki sposób zadbać o zaopatrzenie lodziarni? W tym artykule dowiesz się wszystkiego, co najważniejsze!
Otwarcie lodziarni
Z pozoru wydawać by się mogło, że to nic skomplikowanego. Wystarczy przecież niewielki lokal, kilka maszyn i gotowe! Czy jednak w rzeczywistości wszystko wygląda tak prosto? Niestety nie. Jednak jeśli odpowiednio się przygotujesz i zadbasz o najdrobniejsze szczegóły, to szansa na odniesienie sukcesu na rynku jest naprawdę duża! Przede wszystkim już na samym początku trzeba zastanowić się nad tym, czy lodziarnia ma być punktem mobilnym, czy stacjonarnym. Każde z tych rozwiązań ma przecież swoje plusy i minusy. Tym niemniej, nie ulega wątpliwości, że prowadzenie mobilnego biznesu jest zdecydowanie tańsze i nie wiąże się z tyloma kosztami stałymi.
Wymogi sanepidu - o czym należy pamiętać?
W przypadku każdego lokalu gastronomicznego trzeba przygotować się na spełnienie określonych wymogów sanepidu. Bez tego lokal nie będzie mógł zostać otwarty i sprawnie funkcjonować. Wśród najważniejszych wytycznych znajdziemy takie jak:
- Wykonanie i przedstawienie wyników badań wody w lokalu
- Przedstawienie deklaracji na wywóz śmieci
- Obowiązkowe orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych wszystkich osób pracujących w lokalu
- Zapewnienie wentylacji w każdym z pomieszczeń wraz z kratką wentylacyjną
- Gładkie i zmywalne podłogi, ściany, blaty oraz powierzchnie robocze w każdym pomieszczeniu
- Specjalnie wyznaczona, osobna przestrzeń do przechowywania odzieży, środków chemicznych i sprzętu porządkowego.
Jak zadbać o zaopatrzenie lodziarni?
Konsumpcja lodów, szczególnie latem jest w Polsce stosunkowo wysoka. Aby wybić się na rynku, należy zadbać o wysokiej jakości zaopatrzenie lodziarni i dobrą obsługę klienta. W przypadku tego pierwszego warto zgłosić się do Hurtowni Smakosz, która już od wielu lat zajmuje się produkcją półproduktów i dodatków do lodów najwyższej jakości. Bez względu na to, czy stawiasz na lody naturalne i rzemieślnicze, czy te pochodzące z maszyn, w hurtowni Smakosz znajdziesz wszystko, co niezbędne do prowadzenia biznesu.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!