Dieta bezglutenowa też może być smaczna – przekonaj się sam
Dieta bezglutenowa okazuje się wybawieniem nie tylko dla osób, chorujących na celiakię. Sprawdza się też w przypadku alergii czy nadwrażliwości na gluten. W społeczeństwie istnieje duże grono osób, którym gluten zwyczajnie szkodzi i źle się po nim czują. Wydaje się, że dieta bezglutenowa wymaga wielu wyrzeczeń. Obalamy ten mit i podpowiadamy, jak komponować smaczne jadłospisy na diecie bezglutenowej.
Pieczywo bezglutenowe – dzięki niemu nie musisz rezygnować z chleba
Nie ma co ukrywać – chleb jest ważnym elementem diety wielu osób. Jak wiadomo, składa się z mąki pszennej lub żytniej. Przechodząc na dietę bezglutenową, wcale nie trzeba rezygnować z kanapek. Rozwiązaniem jest pieczywo bezglutenowe.
Generalnie rzecz biorąc; gluten znajduje się w ziarnach pszenicy, żyta i jęczmienia. Osoby z nietolerancją glutenu powinny zatem sięgać po chleb bezglutenowy (oraz inne produkty bezglutenowe), wypiekany z mąki kukurydzianej, gryczanej, ryżowej, kokosowej, sojowej, jaglanej, a także z komosy ryżowej, ciecierzycy czy tapioki. Niekiedy do chleba dodane są płatki owsiane (pod warunkiem, że nie zostały zanieczyszczone glutenem w procesie produkcji), nasiona chia, pestki dyni, ziarna słonecznika czy siemię lniane.
W sklepie czy piekarni można w łatwy sposób rozpoznać chleb, który nie zawiera glutenu. Produkty te są bowiem oznaczone ogólnoeuropejskim znakiem Przekreślonego Kłosa. Wypiek takiego chleba musi się odbywać w specjalnych warunkach, by w pieczywie nie znalazły się nawet śladowe ilości glutenu.
Jak dbać o zbilansowaną dietę na diecie bezglutenowej?
Dieta bezglutenowa wcale nie musi być nudna. Warto sięgać po produkty, które po prostu glutenu nie zawierają. Wbrew pozorom w naturze jest ich całkiem sporo. Są to:
- warzywa
- owoce
- mięso i ryby
- jaja
- rośliny strączkowe
- orzechy i ziarna
- masło
- egzotyczne zboża (amarantus, quinoa, teff, sorgo itp.)
- ryż i kasze bezglutenowe (kasza gryczana, jaglana)
Nie warto drastycznie zmieniać swojej diety, ponieważ takie działania mogą tylko zniechęcić. Jeśli lubisz pierogi, naleśniki, racuchy czy ciasta, to możesz nadal je spożywać. Po prostu zamień mąkę pszenną na tę w wersji bezglutenowej, o jakich wspomnieliśmy wcześniej. W ten sposób można zrobić nawet ulubioną pizzę. W sklepach dostępne są też bezglutenowe makarony, a więc nic nie stoi na przeszkodzi, by przyrządzić spaghetti bolognese czy penne z kurczakiem i brokułami.
Do obiadu koniecznie podawaj zdrowe i smaczne surówki, jedz dużo warzyw i owoców, sięgaj po świeże i nieprzetworzone produkty. Taka dieta wyjdzie ci z pewnością na dobre, ponieważ gluten wcale nie ma wartości odżywczych. Wpływa przede wszystkim na konsystencję chleba czy bułek.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!