Ile naleśnik ma kalorii? Czy znajdzie się na nie miejsce w czasie redukcji?
Naleśniki to jedno z ponadczasowych dań, które ma wielu wielbicieli zarówno wśród dzieci jak i osób dorosłych. Jednak czy oprócz smaku mają one wartość odżywczą? Czy tradycyjne naleśniki to dobra opcja w czasie diety odchudzającej?
Czy naleśniki są kaloryczne?
Zastanawiając się ile naleśnik ma kalorii, warto przede wszystkim dokładnie sprawdzić na bazie jakich produktów został on przygotowywany. Tradycyjna receptura z użyciem mąki pszennej, masła bądź oleju to zdecydowanie najbardziej kaloryczna opcja. Duże znaczenie ma również wybrane nadzienie. Dżem czy też serek homogenizowany to produkty, które zawierają sporo cukru. Zdecydowanie lepszą alternatywą są:
- ricotta,
- chudy twaróg,
- świeże lub mrożone owoce,
- mus owocowy bez dodatku cukru.
Tradycyjny naleśnik może zawierać nawet dwieście kalorii (Przeczytaj artykuł: https://gentlemans.pl/domowy-nalesnik-ile-ma-kalorii/). Dobrym rozwiązaniem mogą być nowoczesne receptury, które zdecydowanie pozwalają obniżyć kaloryczność. Dzięki kilku prostym zmianom kaloryczność można obniżyć nawet o połowę.
Odchudzona wersja naleśników
Dobrym rozwiązaniem dla osób, które obsesyjnie zastanawiają się ile naleśnik ma kalorii są przepisy z użyciem dietetycznych zamienników popularnych produktów. Białą mąkę z powodzeniem można zastąpić mąką migdałową, owsianą lub pełnoziarnistą. Dzięki wysokiej zawartości błonnika w zdrowych mąkach przygotowany posiłek będzie bardziej sycący.
Cukier z kolei doskonale zastąpią zmiksowane owoce, na przykład banany, brzoskwinie, gruszki lub jabłka. Na uwagę zasługują również zdrowe kremy o smaku białej czekolady, pasty kokosowej czy masła orzechowego, które nie zawierają cukru.
Przepisy na zdrowe i odżywcze naleśniki
Aby przygotować mniej kaloryczne naleśniki wcale nie trzeba zbyt wielu produktów. Większość przepisów można wykonać z podstawowych artykułów, które na co dzień znajdują się w każdej kuchni.
Naleśniki bananowe
Do ich przygotowania potrzebne są zaledwie trzy składniki:
- dojrzały banan,
- jajko,
- pół szklanki płatków owsianych lub mąki pełnoziarnistej.
Wszystkie produkty należy umieścić w naczyniu blendera i zmiksować na gładką masę. Na patelni wystarczy rozgrzać łyżkę dobrej jakości oliwy i smażyć placki po kilka minut z obu stron. Przygotowane naleśniki można podać z jogurtem naturalnym, jogurtem typu skyr bądź masłem orzechowym.
Placki z cukinii
Cukinia w kuchni daje nieograniczone możliwości. Jest świetną bazą do wielu dań, zarówno słodkich jak i wytrawnych. Do przygotowania naleśników potrzebne będą:
- jajko,
- szklanka startej cukinii,
- dowolna mąka,
- odrobina soli.
Po zmiksowaniu wszystkiego wystarczy wylać masę na dobrze rozgrzaną patelnię do naleśników. Naleśniki z cukinii to idealna baza do wytrawnych dań. Do nadzienia ich można użyć kawałków kurczaka, tofu, sosu bolognese czy plastrów wędzonego łososia.
Podsumowując, na naleśniki znajdzie się miejsce w każdej zdrowej diecie, a podstawowe receptury można dowolnie modyfikować, aby nie martwić się ile naleśnik ma kalorii. Odchudzone placki to dobra zmiana dla całej rodziny. Naleśniki z dużą zawartością warzyw i owoców pomogą przemycić mnóstwo witamin i cennych składników mineralnych.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!