Gotowanie w plenerze - jaki zestaw najlepiej skompletować w swoim ogrodzie?
Będąc właścicielami ogrodu i chcąc wykorzystać jego przestrzeń w jak najlepszy sposób, powinniśmy zwrócić uwagę nie tylko na szatę roślinną, ale też jego pozostałe wyposażenie. Przydomową działkę świetnie jest urządzić jako kuchnię na świeżym powietrzu i miejsce do wspólnego biesiadowania w gronie wielu osób. Jakie sprzęty najlepiej wybrać i które akcesoria nadadzą wyjątkowego uroku Twojemu ogrodowi?
Wiszący grill ogrodowy
Najbardziej popularną formą przygotowywania jedzenia na świeżym powietrzu jest grill. Istnieje wiele jego modeli, od najprostszych małych zestawów po duże grille ogrodowe; inwestując w sprzęt wyższej jakości warto zainwestować w większy, stacjonarny grill, który będzie się sprawdzał przez lata. W przypadku projektowania ogrodu warto zwrócić uwagę na modele murowane, dostosowane stylem i wyglądem do całej aranżacji pleneru lub wyglądu domu. Świetnym pomysłem jest również wykorzystanie trójnogu - ten niezwykle urokliwy element może posiadać praktyczne zastosowanie zarówno jako grill i zawieszenie kociołka. Trójnóg można w łatwy sposób przenosić i rozstawiać na dowolnej powierzchni. Wysoka jakość trójnogu gwarantuje jego długotrwałe użytkowanie, można zestawić go zarówno z rozpalonym ogniskiem jak i ogrodowym paleniskiem. Wysokość grilla łatwo można kontrolować za pomocą kołowrotka zamieszczonego na górze trójnogu, a dołączony do niego ruszt o wielkości nawet do 70 cm pozwala na przygotowanie posiłków dla dużej ilości osób. Grille ogrodowe Cookking wykonane są metodą proszkową, dzięki temu są odporne na działanie warunków atmosferycznych i wszelkiego rodzaju uszkodzenia. Tego typu grill szczególnie zwraca uwagę użytkowników również stylowym wyglądem, dodającym uroku grupowym biesiadom.
Kociołek węgierski i żeliwny
Świetnym pomysłem na urozmaicenie smażonych dań jest przygotowywanie posiłków w kociołkach. W tym wypadku możliwości plenerowej kuchni poszerzone są o gotowanie i duszenie, co pozwoli na przygotowywanie gulaszów, leczo czy aromatycznych zup. W czym tkwi wyjątkowość kociołków? Są praktyczne, można jednorazowo przygotować w nim dużą ilość jedzenia, a żeliwne wykonanie powoduje, że posiłki posiadają niezwykły i wyjątkowy smak oraz aromat. Wykonanie naczynia powoduje także, że misa długo utrzymuje ciepło i równomiernie się nagrzewa. Jedzenie wewnątrz nie przywiera do ścian, dzięki czemu przygotowywanie jedzenia jest łatwe i komfortowe.
Ogrodowa wędzarnia
Wędzenie, czyli metoda konserwacji żywności to popularny sposób na przygotowywanie domowych wyrobów. Własne wędzone przysmaki w postaci wędlin, serów czy ryb to niepowtarzalny smak i aromat, a także odporność na procesy gnilne. Istnieje kilka metod na domowe wędzenie, świetnie jednak wykorzystać ogród do stworzenia własnej wędzarni. Dobra wędzarnia przede wszystkim powinna posiadać wysoką jakość, która pozwoli na korzystanie ze sprzętu przez długie lata. Ogrodowe wędzarnie wyposażone są w regulator ujścia dymu i powietrza oraz termometr, palenisko i rozpraszacz dymny, a także komorę roboczą. Zakup i instalacja profesjonalnej wędzarni w ogrodzie to nieograniczona możliwość przyrządzania własnych przysmaków i dodatkowe praktyczne wykorzystanie przestrzeni ogrodu.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!