3 urządzenia, które powinny znaleźć się w kuchni każdego kawoholika
Rytuał parzenia porannej kawy to pierwsza rzecz, którą większość osób robi tuż po przebudzeniu. O popularności czarnego napoju decyduje nie tylko jego wyjątkowy aromat, ale także wpływ kofeiny na samopoczucie. Domowy barista, aby móc dobrze przygotować kawę, potrzebuje kilku urządzeń. Sprawdź, co przyda się każdemu kawoholikowi.
Ekspres ciśnieniowy
Do przygotowania w krótkim czasie aromatycznego espresso, pachnącego latte macchiato czy smakowicie kremowego cappuccino potrzebny będzie ekspres ciśnieniowy. Urządzenie to pozwala (w zależności od pojemności) na przyrządzenie na raz nawet kilku kaw. Niektóre z modeli wyposażone są także w funkcję spieniania mleka, co znacznie ułatwia przygotowywanie napoju. Sama metoda parzenia kawy w taki sposób wywodzi się z Włoch, gdzie starano się uzyskać jak najmocniejszy napój przy minimalnym wykorzystaniu głównego składnika. Dzięki parzeniu w ekspresie ciśnieniowym, kawa ma idealną konsystencję oraz smak i aromat, którego nie zastąpi napój parzony tradycyjnie, dlatego jest to tak popularne wśród amatorów-baristów. Co więcej, ekspres do kawy ciśnieniowy to nie tylko funkcjonalność, ale także elegancja – w ofercie dostępnych jest wiele wersji w nowoczesnej stylistyce, które można dopasować do kuchni urządzonych w każdym stylu.
Inne zaparzacze do kawy
Choć ekspres ciśnieniowy jest zdecydowanym faworytem, to jednak jest sporym wydatkiem. Dlatego miłośnicy kawy starają się szukać innych rozwiązań, dzięki którym będą mogli przygotować swój ulubiony napój samodzielnie. Popularną alternatywą jest kawiarka, która wyglądem przypomina mały czajniczek. Składa się z trzech komór – dolnej (do której wlewa się wodę), środkowej (w której znajduje się zmielona kawa) i górnej (do której trafia już właściwy napój). Parzenie tym sposobem jest bardzo proste i co najważniejsze – szybkie. Kawa, która powstaje w kawiarce nazywana jest moką – jest ona mocniejsza od espresso, gęstsza i bardziej oleista. Minusem dla smakoszy może być fakt, że w kawiarce nie tworzy się charakterystyczna pianka, a sam napój nie jest kremowy.
Młynek do kawy
Prawdziwa kawa powinna być zmielona na chwilę przed parzeniem, dlatego trzeba kupować ją w ziarnach i mielić samemu w domu. Proces ten ułatwi nam z pewnością elektryczny młynek do kawy, który w kilka minut potrafi zmielić sporą część ziaren. Dzięki temu przygotowany przez nas trunek będzie wyjątkowo aromatyczny i co najważniejsze – świeży. Trudno porównać smak i zapach tak przygotowanej kawy do tej w paczce czy innym pojemniku, dlatego domowy barista musi wyposażyć się w jak najlepszy młynek.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!