Przygotuj swoją ulubioną kawę w domu
Jaką kawę lubisz? Łagodną czy siekierę? Ciemną czy z mlekiem? Aromatyczną czy subtelną? Określ wszystkie pożądane cechy i znajdź urządzenie, w którym swój ukochany napój przygotujesz szybko i łatwo. Zostań mistrzem esencjonalnej kawy jeszcze tej jesieni!
Dla miłośników kawy, czekolady i napojów kawowych
Niektóre urządzenia do robienia kawy pozwolą Ci na wykonanie jedynie kawy, inne także modnych napojów rodem ze światowych kawiarni – kaw smakowych, czekolad, kakao. Jeśli interesuje Cię różnorodność i chcesz poznawać nowe smaki, zdecyduj się na hit ostatnich lat: ekspres kapsułkowy. Małe, jednoosobowe urządzenia można kupić już nawet za 100 zł! By pić wieloskładnikowe napoje, nie musisz znać ich receptur, zamawiać składników ani dobierać proporcji – wszystko idealni wyważone czeka na Ciebie w pojedynczej kapsułce. Jedynym minusem tych ekspresów jest fakt, że kapsułki są jednorazowe i trzeba je dokupować. Zazwyczaj nie da się stosować zamienników.
![Przygotowanie dobrej kawy](/images/content/169_przygotowanie_dobrej_kawy.jpg)
Dla poszukiwaczy zdecydowanego smaku
Niestraszna Ci gorycz kawy, a czasem nawet kwasek? Postaw na ekspres przelewowy. W tym urządzeniu przygotujesz napoje o wyrazistych smakach i wysokiej zawartości kofeiny. Jest niedrogi i korzysta się z niego w łatwy, tradycyjny sposób. Pozwala na przygotowanie wielu porcji kawy naraz, np. w pracy przed konferencją czy rano dla całej rodziny. W ekspresie przelewowym stosuje się jednorazowe filtry, które jednak nie kosztują wiele.
Dla tych, którzy lubią czarne, białe i mieszane
W automatycznym ekspresie ciśnieniowym kawę przygotujesz szybko i bez wysiłku. Urządzenie zmieli za Ciebie ziarna, ogrzeje wodę (niektóre modele nawet same ją pobierają!) i skomponuje idealny napój. Twoim zadaniem będzie jedynie… przyciśnięcie przycisku. Automatyczny ekspres do kawy z młynkiem przygotuje dla Ciebie kawę czarną (espresso) lub ze spienionym mlekiem (dzięki systemowi Cappuccinatore lub podobnemu). Sam zdecyduj, ile mleka chcesz dodać. Z tak przygotowanego espresso otrzymasz świetną bazę do kawy mrożonej, ciast i deserów.
![Automatyczny ekspres do kawy z młynkiem](/images/content/169_automatyczny_ekspres_do_kawy_z_mlynkiem.jpg)
Dla fanów wysokiej zawartości kofeiny, a jednocześnie łagodnego smaku
Czy możliwe jest zrobienie kawy o wysokiej zawartości kofeiny, która jednocześnie nie jest smakową siekierą? Odpowiedź brzmi: jak najbardziej! Posłuży Ci do tego zaparzacz do kawy (Frencz Press). To dość duży przezroczysty drabek z sitem i tłokiem, wykorzystywany również do parzenia yerby i herbat liściastych. Pozwala na łatwe i dokładne oddzielenie zrobionej kawy (napoju) od fusów. Ponieważ fusy mają kontakt z wodą przez długi czas, w napoju występuje dużo kofeiny, a jednocześnie zachowuje on łagodny smak, bo fusów jest mało, a wody dużo.
Dla nostalgicznych marzycieli i amatorów vintage
Chcesz parzyć doskonałą kawę tak, jak Twoja mama czy babcia w XX wieku? Zwróć się do przywróconego do łask urządzenia zwanego kawiarką. Niewielki aluminiowy bądź stalowy dzbanuszek wypełnia się napojem i ustawia na palniku gazowym lub płycie grzewczej. Uzyskany z jego napój nie zawiera wiele kofeiny i ma średnią moc. To idealny sposób na łagodne wprowadzenie się do świata espresso.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!