Kawa rozpuszczalna czy sypana? Zobacz, która jest zdrowsza!

Kawa rozpuszczalna czy sypana? Zobacz, która jest zdrowsza!

Każdy poranek rozpoczynasz filiżanką parującego, złocistobrązowego naparu, a nagły spadek energii od razu uzupełniasz kolejną? Skoro pijesz dużo kawy, upewnij się, że jest ona zdrowa. Zobacz, który rodzaj kawy jest mniej szkodliwy dla Twojego organizmu: rozpuszczalna czy sypana?

Zalety i wady kawy sypanej

Kawa sypana to nic innego jak zmielone ziarna kawy, bez żadnych dodatków – to właśnie jej „naturalność” sprawia, że uważa się ją za zdrowszą. Warto tez wspomnieć o tym, że taka kawa jest bogata w antyoksydanty, które w przypadku jej rozpuszczalnego wariantu uciekają w czasie procesów produkcyjnych.

Pamiętaj tylko o tym, że w kawie sypanej znajduje się o wiele więcej kofeiny niż w rozpuszczalnej. Po jej wypiciu odczujesz zatem mocniejsze pobudzenie. Nie jest to zatem opcja dla osób o słabym sercu czy też takich, które po prostu preferują coś o delikatniejszym działaniu.

Kawa rozpuszczalna czy sypana

Czy kawa rozpuszczalna rzeczywiście jest tak niezdrowa?

W przypadku kawy rozpuszczalnej niemalże zawsze masz do czynienia z ziarnami gorszego sortu – w końcu i tak zostają później przetworzone, więc klient nie może zweryfikować ich wyglądu i właściwości. Na jej korzyść przemawia jednak komfort picia – nie musisz się bowiem zmagać z wszechobecnymi fusami. Warto też wspomnieć o tym, że mniej drażni błonę żołądka – dlatego jest polecana osobom o wrażliwym żołądku.

Pamiętaj jednak, że w kawie rozpuszczalnej znajduje się mniej antyoksydantów niż w naparze parzonym z mielonych ziaren. W jej składzie można też często spotkać nikiel, który w nadmiarze może negatywnie wpłynąć na Twoje zdrowie. Musisz także liczyć się z tym, że pijąc ją, możesz liczyć na słabszy efekt pobudzenia.

Prawidłowe zaparzanie kluczem do sukcesu

Choć nie ulega wątpliwości, że kawa sypana jest znacznie korzystniejsza dla Twojego zdrowia, nie można jednak nazwać jej zupełnie zdrową. A przynajmniej nie wtedy, gdy zaparzasz ją w tradycyjny sposób, czyli turecku. Zalewając zmielone ziarna wrzątkiem, sprawiasz, że uwalniane są związki zwane diterpenami, które mogą z kolei wpłynąć na podwyższenie poziomu cholesterolu we krwi. W ten sposób nietrudno też o podrażnienie żołądka, gdyż zaparzony w ten sposób napar może wydzielać drażniące związki eteryczne.

Prawidłowe zaparzanie kawy

Nie ulega więc wątpliwości, że znacznie lepszą alternatywą jest parzenie kawy w ekspresie ciśnieniowym. W tej sytuacji zmielone ziarna mają kontakt z wodą przez krótki czas – drażniące substancje nie mają zatem zbyt dużo czasu na to, by zostać uwolnione. Warto więc zainwestować w takie urządzenie. Tutaj znajdziesz kilka wskazówek, które ułatwią Ci wybór dobrego ekspresu ciśnieniowego: https://www.euro.com.pl/artykuly/wszystkie/artykul-jaki-ekspres-do-kawy-kupic-w-prezencie-na-swieta-zobacz-nasze-propozycje.bhtml.

Do zaparzonej, sypanej kawy warto dodać odrobinę mleka. Dlaczego? Jego dodatek nie tylko zneutralizuje drażniące żołądek związki, lecz również zneutralizuje odczyn pH napoju, co zapobiegnie nadmiernemu zakwaszaniu organizmu.

Komentarze czytelników:

Dziwię się wszechobecnemu popełnianiu tego samego błędu językowego jakim jest nazywanie kawy parzonej, kawy zwykłej, "kawą sypaną". A jaka jest kawa rozpuszczalna? Też jest sypka i też ją sypiemy do naczynia więc też jest kawą sypaną. Kiedy w końcu ten bubel językowy wyjdzie z użycia? Proszę pomóżcie!

Artykuł nie ma potwierdzenie w rzeczywistości. Rozpuszczalną wielu ludzi lekceważy i uważa za szkodliwą. Tymczasem ostatnie badania dowodzą, że właśnie kawa rozpuszczalna ma najwięcej antyoksydantów, najmniej jest ich w kawie przepuszczanej przez filtry

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Dlaczego warto robić zakupy spożywcze online?

Dlaczego warto robić zakupy spożywcze online?

Zakupy online cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Zdalnie można kupić niemal wszystko, ubrania, elektronikę, kosmetyki, a także artykuły spożywcze.

Picie kawy to tradycja, która istnieje od wieków

Picie kawy to tradycja, która istnieje od wieków

Historia kawy zaczyna się XV wieku w Arabii. Po raz pierwszy została tam wprowadzona na stoły przez derwiszów (mnichów islamskich), którzy znaleźli ją przypadkiem, podczas poszukiwania źródeł wody w Etiopii.

Jak zmielić ziarna kawy

Jak zmielić ziarna kawy we właściwy sposób

Jeśli jesteś miłośnikiem kawy, to wiesz, że nie ma nic lepszego niż świeża filiżanka wykonana ze świeżo zmielonych ziaren kawy.

Niezwykły wybór kaw i herbat - tylko online

Niezwykły wybór kaw i herbat - tylko online

W sieci znajdziesz nie tylko pełen wybór ziaren kawy, niezwykłe mieszanki herbat, ale i sprzęt pozwalający cieszyć się z parzenia kawy i herbaty.

Czy warto pić kawę?

Czy warto pić kawę?

Jesteś miłośnikiem wyjątkowego smaku napoju, który doceniany jest za właściwości pobudzające?

Zdrowe odżywianie – 4 najważniejsze zasady

Zdrowe odżywianie – 4 najważniejsze zasady

O zdrowe odżywianie dba coraz większa liczba osób. Wielu z nas pragnie dbać o swoją sylwetkę, zdrowie oraz dobre samopoczucie, dlatego sięga po różnego rodzaju diety.

Czarcie żebro - co to jest?

Czarcie żebro - co to jest?

Czarcie żebro zwane także jako ostrożeń warzywny. Oba te określenia mogą brzmieć dosyć zagadkowo i niecodziennie, skąd zatem wzięły się takie nazwy?

Ile naleśnik ma kalorii? Czy znajdzie się na nie miejsce w czasi

Ile naleśnik ma kalorii? Czy znajdzie się na nie miejsce w czasie redukcji?

Naleśniki to jedno z ponadczasowych dań, które ma wielu wielbicieli zarówno wśród dzieci jak i osób dorosłych.

Poszukujesz suplementów? Sprawdź tych producentów

Poszukujesz suplementów? Sprawdź tych producentów

Suplementy diety to produkty powszechnie dostępne.

Jakie ma właściwości i jak stosować ocet jabłkowy?

Jakie ma właściwości i jak stosować ocet jabłkowy?

Zastanawiasz się, jakie właściwości ma ocet jabłkowy i czy warto go stosować?

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się