Polak w kawiarni

Polak w kawiarni

Praca w kawiarni każdego dnia dostarcza wielu ciekawych doświadczeń, lecz często też utwierdza w przekonaniu o sporej ignorancji Polaków i braku choćby podstawowej wiedzy o kawie. Napój ten nie jest dostępny w naszym kraju od niedawna, a mimo tego często nie znamy choćby podstawowych pojęć z nim związanych.

Podstawowym błędem, popełnianym przez Polaków, jest nazywanie tzw. kawy sypanej kawą po turecku. Są to dwa zupełnie inne napoje - nie należy ich mylić i (broń Boże) zamawiać błędnie w restauracji! Pierwsza z nich, o wątpliwych walorach smakowych, to zwykła mielona kawa zalana gorącą, a czasami wręcz wrzącą wodą. Kawa po turecku jest zaś wykwintnym napojem, który przygotowuje się poprzez zalanie zimną wodą zmielonej kawy z cukrem i przyprawami i dopiero w dalszej kolejności podgrzewa i pod żadnym pozorem nie gotuje.

Będąc w restauracji najczęściej wybierajmy spośród trzech podstawowych rodzajów kawy. Nie mówimy tu o gatunkach, bo to jest temat na osobny artykuł. Bazą w większości przypadków jest espresso lub mokka. Jest to mała, bardzo mocna kawa - bardzo dobra do pobudzenia organizmu. Jeśli chcemy kawę słabszą w smaku, a nadal czarną, to wybierzmy kawę americano. Jest to wspomniana baza (może być podwójnej objętości) z dodatkiem ciepłej wody. Gdy zamiast wody zostanie dodane spienione mleko (najlepiej o wysokiej zawartości tłuszczu), rezultatem będzie otrzymanie espresso macchiato. Tłumacząc dosłownie, jest to kawa z pianką, po wymieszaniu której otrzymamy bardzo dobrą, tzw. kawę białą.

Z włoskiego latte znaczy mleko i niech nie będzie to dla nas mylące. Kawa latte, owszem, jest połączeniem espresso i mleka, lecz prócz tego, że mleka tego jest więcej, to najczęściej dodawany jest jeszcze słodki syrop smakowy, który nie każdemu może przypaść do gustu. Lubiąc więc kawę z mlekiem, wybierajmy raczej espresso macchiato, a nie latte.

W restauracji nie ma również sensu prosić o kawę z cukrem lub bez. Tradycyjna, podstawowa kawa nigdy nie jest słodka i cukier otrzymamy osobno. To, czy go użyjemy, jest już sprawą własnych upodobań.

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

A ja kiedyś byłem świadkiem, jak w restauracji gość wykłócał się, że nie lubi kawy rozpuszczalnej, więc żeby mu nie robić kawy z ekspresu. Jedyną kawą, jaką toleruje, to fusiara i o taką właśnie prosił. Czyli wychodzi, że niektórzy myślą, że ekspres wytwarza kawę rozpuszczalną... ;-)

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Palarnia Kawy - Twoja Przestrzeń dla Wyjątkowego Smaku

Palarnia Kawy - Twoja Przestrzeń dla Wyjątkowego Smaku

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak to możliwe, że filiżanka kawy może dostarczyć tak wiele przyjemności?

5 sposobów na proste i szybkie ozdobienie tortu komunijnego

5 sposobów na proste i szybkie ozdobienie tortu komunijnego

Jak wykonać proste i szybkie dekoracje, które będą efektowne? Sprawdź 5 sposobów na ozdobienie tortu komunijnego.

5 absolutnie niezbędnych akcesoriów barmańskich

5 absolutnie niezbędnych akcesoriów barmańskich

Dowiedz się, jakie akcesoria potrzebuje profesjonalny barman.

5 przepisów na rozgrzewającą herbatkę

Rozgrzej się pyszną herbatą, czyli 5 przepisów na rozgrzewającą herbatkę

W okresie zimowym, gdy temperatury często spadają poniżej zera, każdemu z nas przyda się odrobina ciepła.

Narzędzia czekoladowe – kochaj czekoladę za jej smak i za jej wy

Narzędzia czekoladowe – kochaj czekoladę za jej smak i za jej wygląd

Rzadko można spotkać kogoś, kto nie przepada za czekoladą.

Pyszne galaretki w czekoladzie z nadzieniem owocowym czyli ideal

Pyszne galaretki w czekoladzie z nadzieniem owocowym czyli idealny słodki prezent na każdą okazję

Czy wybór słodkości to zawsze strzał w dziesiątkę, gdy potrzebujesz prezentu dla bliskiej osoby?

Dlaczego warto robić zakupy spożywcze online?

Dlaczego warto robić zakupy spożywcze online?

Zakupy online cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Zdalnie można kupić niemal wszystko, ubrania, elektronikę, kosmetyki, a także artykuły spożywcze.

Picie kawy to tradycja, która istnieje od wieków

Picie kawy to tradycja, która istnieje od wieków

Historia kawy zaczyna się XV wieku w Arabii. Po raz pierwszy została tam wprowadzona na stoły przez derwiszów (mnichów islamskich), którzy znaleźli ją przypadkiem, podczas poszukiwania źródeł wody w Etiopii.

Jak zmielić ziarna kawy

Jak zmielić ziarna kawy we właściwy sposób

Jeśli jesteś miłośnikiem kawy, to wiesz, że nie ma nic lepszego niż świeża filiżanka wykonana ze świeżo zmielonych ziaren kawy.

Niezwykły wybór kaw i herbat - tylko online

Niezwykły wybór kaw i herbat - tylko online

W sieci znajdziesz nie tylko pełen wybór ziaren kawy, niezwykłe mieszanki herbat, ale i sprzęt pozwalający cieszyć się z parzenia kawy i herbaty.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się