Kawiarka - jak działa?
Kawiarka - Jak to funkcjonuje? Jak parzyć w niej kawę? Niewielkie narzędzie, dzięki jakiemu można otrzymać dobrą, pachnącą kawę, urodziło się jeszcze przed II wojną światową we Włoszech. Alfonso Bialetti, na co dzień kierujący wytwórnią maszyn oraz części aluminiowych, niezwykle chciał zrobić coś, co pozwala otrzymać mu w swoich warunkach tak samo wyjątkowe espresso jak w restauracji. Oraz nareszcie dopiął swego – w 1933 r. świat poznał narzędzie, jakie określono kawiarką – w oryginale moka, działające także jako kafetierka.
Parę słów o kawiarkach
Kawiarka może być zrobiona ze stopu aluminium czy stali kwasoodpornej. Jej forma składa się z podstawy (zaopatrzonej w zaworek zabezpieczenia oraz gwint), sita ekstrakcyjnego, drenu, gumowej podkładki i przegródki z pokrywą oraz rączką. Za doborem czajniczka stalowego świadczy elastyczność, ponieważ może współdziałać z dowolnym źródłem ciepła. Tymczasem plusem aluminiowych kawiarek jest mniejsza cena. Także nie należy ich wykorzystywać przy płytach indukcyjnych, choć zdarzają się wyjątki.
Kawiarka – funkcjonowanie
W dolnym naczyniu powinna znajdować się woda, jaka w czasie ogrzewania tworzy parę wodną oraz tymże samym podnosi własne ciśnienie, dzięki któremu wypycha wodę do sita wypełnionego kawą. Taka reakcja wywołuje, iż do wysokiego naczynia dokładnie wpływa nam zakończona już do wypicia kawa. Niezwykle istotne jest, by pamiętać o wlaniu wystarczającej ilości wody. Najlepiej, by nie dosięgała zaworu bezpieczeństwa. Wybrane kawiarki mają miarkę wewnątrz, co bardzo upraszcza dokładne odmierzenie wody.
Typy kawiarek – stalowa lub aluminiowa?
Kawiarki różnią się pomiędzy sobą przede wszystkim produktem, z jakiego zostały zrobione. Tworzywo ma wpływ zarówno na żywotność kawiarki, jak również smak napoju. Tradycyjne makinetki wykonane są z aluminium, mają bakelitową rączkę oraz specyficzny nieregularny typ. Zachowanie ich w czystości jest niezwykle proste, do oczyszczania starczy wykorzystać wody. Teraz można także otrzymać gładkie oraz okrągłe kawiarki stalowe, jakie są trwalsze od aluminiowych.
Zalety kawiarki
Kawiarka jest sprzętem małym, prostym w przechowywaniu oraz łatwym w obsłudze. Smak kawy, jaką w niej można zaparzyć, bardziej naprowadza smak napoju z ekspresu oraz ma więcej zapachu, aniżeli kawa parzona wrzątkiem z czajnika. Zaparzenie kawy w ekspresie nie potrzebuje za wielkiego zainteresowania. Poza tymi wartościami, oczywiście istotna jest również cena kawiarek, jaka w większości jest niezwykle przystępna. Do tego różnorodność rodzajów powoduje, iż każdy miłośnik kawy odnajdzie coś dla siebie. Jest to dobra opcja dla droższych ekspresów ciśnieniowych.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!