Woda stworzona specjalnie pod parzenie idealnej kawy

Kupicie wodę stworzoną specjalnie pod parzenie idealnej kawy?

Jak sprawić, żeby nasza kawa smakowała naprawdę dobrze? Na tak postawione pytanie możemy spodziewać się co najmniej kilku odpowiedzi. Zapewne część wspomni o tym, że podstawą są po prostu ziarna dobrego gatunku. Z całą pewnością tak jest. Równie ważne jest zmielenie ich tuż przed przygotowaniem filiżanki kawy. Część osób wzbogaca smak „małej czarnej” różnego rodzaju dodatkami np. ulubionymi przyprawami lub lodami. Rzadko kto jednak zwraca uwagę na wodę, której używamy.

Wygląda na to, że firma Baton Rouge ze Stanów Zjednoczonych postanowiła zwrócić nam uwagę właśnie na przywiązywanie większej wagi do wody, którą lejemy do ekspresu. Przy okazji firma zgarnie na tym interesie grube miliony dolarów, które zarobi na miłośnikach kawy. Według planów firmy, każdy, kto nazywa się fanem czarnego złota, powinien używać ich produktu. Tym jest po prostu woda. Co w niej takiego niezwykłego? Według firmy, a konkretniej speców od marketingu ma ona idealny skład, który sprawi, że nawet ziarna najpodlejszego gatunku nabiorą w niej lepszego smaku.

Końcowy produkt powstaje poprzez początkowe oczyszczenie wody, która jest następnie wzbogacana składnikami mineralnymi oczywiście pochodzącymi z natury. To właśnie odpowiedni ich dobór pozwala na wydobycie z kawy całego smaku i aromatu. Na pewno nieraz widzieliście jak testerzy piwa, wina lub kawy opisują bardzo bogaty smak, rozbijając go na poszczególne nuty. Potrzeba do tego wyjątkowo wrażliwego zmysłu smaku i węchu oraz długich lat doświadczeń. Twórcy idealnej wody nie obiecują, że dzięki ich wodzie wyczujecie od razu wszystkie nuty smakowe, ale gwarantują, że Aquiem (bo właśnie tak nazywa się „cudowna” woda) przyczyni się do wypuklenia smaku kawy, co pozwoli na zidentyfikowanie nawet przeciętnemu człowiekowi większej ilości smaków i zapachów.

Firma nie robi tajemnicy z tego, co powinno znajdować się w wodzie, która polepszy nasze odczucia. Pracownicy potwierdzają, że najważniejszymi pierwiastkami, które wpływają na końcowy efekt, są potas, magnez oraz wapń. W przypadku tego ostatniego niezwykle ważne jest zachowanie precyzji w jego dodawaniu. Tylko właściwa zawartość wapnia pozwoli zaparzyć doskonałą kawę. Oprócz zbyt dużej zawartości wapnia smak kawy zepsuje zawarty w wodzie cynk, fluorki, ołów oraz chlor. Tych oczywiście w Aquiem nie uświadczymy.

Cała receptura nie powstała tak od razu. Potrzeba było na to aż 6 lat. To właśnie tyle poświęcił inżynier Frank Manale na opracowanie formuły. Jest on zarazem pomysłodawcą całego przedsięwzięcia. Wskazuje on, że kawa, którą każdego ranka pijemy to w 98% woda. Ciężko się z nim nie zgodzić. Aż dziw bierze, że niektórzy (w tym ja) dopiero teraz to sobie uświadamiają. Ciągle słyszymy tylko o dobrym gatunku ziarna, wysokiej jakości ekspresach, czy młynkach.

Na początku wodę można było kupić w zaledwie kilkunastu sklepach na terenie Luizjany, a więc stanu, w którym siedzibę ma sama firma. Jednak rozmowy, które zostały przeprowadzone z regionalnymi sieciami, znacznie poszerzyły listę punktów, w których każdy miłośnik dobrej kawy może nabyć idealną wodę do jej parzenia. Produkt jest dostępny także za pośrednictwem internetowego sklepu Amazon, a to oznacza, że możemy kupić go i my. Sama woda jest sprzedawana w dość nietypowym jak na nasz rynek opakowaniu. Przyzwyczailiśmy się już do butelek, a tymczasem Aquiem kupić można wyłącznie w kartonie. Ich objętość to litr. Przygotowane zostały również mniejsze opakowania, które zawierają ilość, która wystarczy do zaparzenia zaledwie jednej porcji kawy.

Cały szum jest naszym zdaniem nieco przesadzony. Tak samo, jak za przesadę uważamy kupowanie specjalnej wody, którą użyjemy wyłącznie do zaparzenia „małej czarnej”. Naszym zdaniem zahacza to wręcz o granice absurdu. Jak możecie sprawdzić sami, produkt z całą pewnością możemy określić jako drogi. Szczególnie gdy przeliczymy dolary na złotówki i dodamy do tego koszty wysyłki. Ostatnio z podobnym bezsensem (moim zdaniem) spotkałem się, natrafiając na szampon do brody. Oczywiście jest dużo droższy niż przeciętny szampon przeznaczony do mycia głowy. Nabywcy szamponu do brody, bo nie mam wątpliwości, że tacy się znaleźli zapomnieli, chyba że zarost to nic innego jak włosy i z powodzeniem może być umyty produktem przeznaczonym do mycia tych na głowie.

Nie mamy jednak wątpliwości, że z wodą Aquiem kawa smakuje inaczej. Uważamy jednak, że różnicę zauważą jedynie kiperzy. Dla reszty jest to zbędny wydatek, a różnica w smaku może być uzyskana również przez efekt placebo. Jeśli opakujemy zwykłą kranówę w karton po Aquiem i zalejemy kogoś marketingowym bełkotem kawa z całą pewnością stanie się nagle niezwykle pyszna i znacznie bogatsza w smaku. Jak jednak widać po rosnącej liczbie sklepów, w których można kupić „idealną wodę” sprzedaż idzie na dobrym poziomie. Nie jest to jednak poziom, o jakim marzył pomysłodawca wody. Aquiem nie cieszy się ogromną popularnością. W dzisiejszych czasach popularność mierzy się w ilości polubień na Facebooku, a tych na oficjalnym profilu możemy znaleźć nieco ponad tysiąc. Być może taki stan rzeczy zmieni się na plus dzięki miłośnikom herbaty. Producent zaczął twierdzić, że woda jest również idealna pod przygotowanie herbaty.

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Palarnia Kawy - Twoja Przestrzeń dla Wyjątkowego Smaku

Palarnia Kawy - Twoja Przestrzeń dla Wyjątkowego Smaku

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak to możliwe, że filiżanka kawy może dostarczyć tak wiele przyjemności?

5 sposobów na proste i szybkie ozdobienie tortu komunijnego

5 sposobów na proste i szybkie ozdobienie tortu komunijnego

Jak wykonać proste i szybkie dekoracje, które będą efektowne? Sprawdź 5 sposobów na ozdobienie tortu komunijnego.

5 absolutnie niezbędnych akcesoriów barmańskich

5 absolutnie niezbędnych akcesoriów barmańskich

Dowiedz się, jakie akcesoria potrzebuje profesjonalny barman.

5 przepisów na rozgrzewającą herbatkę

Rozgrzej się pyszną herbatą, czyli 5 przepisów na rozgrzewającą herbatkę

W okresie zimowym, gdy temperatury często spadają poniżej zera, każdemu z nas przyda się odrobina ciepła.

Narzędzia czekoladowe – kochaj czekoladę za jej smak i za jej wy

Narzędzia czekoladowe – kochaj czekoladę za jej smak i za jej wygląd

Rzadko można spotkać kogoś, kto nie przepada za czekoladą.

Pyszne galaretki w czekoladzie z nadzieniem owocowym czyli ideal

Pyszne galaretki w czekoladzie z nadzieniem owocowym czyli idealny słodki prezent na każdą okazję

Czy wybór słodkości to zawsze strzał w dziesiątkę, gdy potrzebujesz prezentu dla bliskiej osoby?

Dlaczego warto robić zakupy spożywcze online?

Dlaczego warto robić zakupy spożywcze online?

Zakupy online cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Zdalnie można kupić niemal wszystko, ubrania, elektronikę, kosmetyki, a także artykuły spożywcze.

Picie kawy to tradycja, która istnieje od wieków

Picie kawy to tradycja, która istnieje od wieków

Historia kawy zaczyna się XV wieku w Arabii. Po raz pierwszy została tam wprowadzona na stoły przez derwiszów (mnichów islamskich), którzy znaleźli ją przypadkiem, podczas poszukiwania źródeł wody w Etiopii.

Jak zmielić ziarna kawy

Jak zmielić ziarna kawy we właściwy sposób

Jeśli jesteś miłośnikiem kawy, to wiesz, że nie ma nic lepszego niż świeża filiżanka wykonana ze świeżo zmielonych ziaren kawy.

Niezwykły wybór kaw i herbat - tylko online

Niezwykły wybór kaw i herbat - tylko online

W sieci znajdziesz nie tylko pełen wybór ziaren kawy, niezwykłe mieszanki herbat, ale i sprzęt pozwalający cieszyć się z parzenia kawy i herbaty.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się