Emaliowany czajnik – o czym warto pamiętać przy jego wyborze?
Chociaż coraz więcej miłośników kawy posiada w swoim domu ekspres do jej zaparzania, to u większości w dalszym ciągu króluje kawa sypana lub rozpuszczalna, którą zalewa się wrzątkiem. Jeśli najczęściej pijasz właśnie kawę „z gruntem” lub tą rozpuszczalną do rangi najważniejszej czynności urasta... zagotowanie wody. Mało kto się nad tym zastanawia, ale można to zrobić w sposób bezpieczny dla zdrowia lub taki, który spowoduje, że do naszego naparu przedostaną się szkodliwe dla organizmu związki chemiczne. Wszystko sprowadza się do wyboru odpowiedniego naczynia, w którym zagotujemy wodę.
Najważniejsze, żeby tego nie zbagatelizować. W końcu woda to grubo ponad 90% tego, co tak naprawdę znajduje się w naszej filiżance lub kubku kawy. Z tej perspektywy kawę można potraktować jako przyprawę, którą dodajemy do H2O. Pomimo takich proporcji niemal zawsze większą uwagę zwracamy na jakość „czarnego złota”. Nad jakością wody już się specjalnie nie pochylamy. Jest to błąd. Szczególnie z uwagi na to, że tak naprawdę niewiele trzeba, żeby pozwolić sobie na zalewanie kawy wodą, która została zagotowana w naczyniu bezpiecznym dla naszego zdrowia. Które to?
Zapomnijcie o czajnikach elektrycznych. Najlepszym i najzdrowszym pomysłem będzie powrót do tradycyjnych czajników emaliowanych. We wielu domach są one popularne do dziś i najczęściej używa się ich na kuchenkach gazowych. Bez obaw, istnieją także czajniki, które zadziałają na nowoczesnej kuchni indukcyjnej. Tutaj sprawa wygląda tak samo, jak w przypadku garnków. Jeśli zainstalowaliście w swojej kuchni płytę indukcyjną i nie mieliście pojęcia, że istnieją specjalne garnki do niej przeznaczone, bardzo często okazywało się, że te, które posiadaliście wcześniej, nie chcą współpracować z nowym sprzętem. Dlatego też bardzo ważne jest upewnienie się przed zakupem, że czajnik będzie „widziany” przez Waszą kuchnię. Kluczowe jest tutaj płaskie dno oraz możliwość przyciągania magnesu. Takimi parametrami charakteryzują się te czajniki https://naczynia.olkusz.pl/czajniki-emaliowane/1/default/3/f_at_84_0/1
Najważniejsze w wyborze czajnika jest odpowiednie pokrycie emalią. Jest to najistotniejsze w przypadku właściwości zdrowotnych. Najbezpieczniejsze dla naszego zdrowia są modele czajników, które posiadają emalię także w środku, a nie tylko na zewnątrz. Bardzo łatwo wybrać ten nieodpowiedni, dlatego pozostaje nam dokładne czytanie opisu. Dlaczego tak ważne jest, żeby metalowy czajnik miał powłokę po obu stronach? Zacznijmy od tego, czym w ogóle jest emalia. Okazuje się, że w jej składzie znajdziemy sproszkowane szkło. Dlatego też bardzo często można natknąć się na to, że metalowe naczynie jest dostępne w dziale „naczyń ceramicznych”. Wewnętrzna warstwa emalii chroni wodę przed dostawaniem się do niej związków zawartych w metalu. Bardzo ważne jest więc, żeby jej nie uszkodzić. Można to zrobić np. podczas nieumiejętnego usuwania kamienia. Ocet odpada już na starcie. Najlepszym rozwiązaniem będzie zakup specjalistycznych środków.
Pojemność czajnika i jego wygląd każdy powinien dobrać do swoich indywidualnych preferencji. Istnieje ogrom różnych wariantów, które świetnie wpisują się w obecną modę powrotu do dawnego wzornictwa. Nie brakuje jednak czajników, które wyglądają bardzo nowocześnie. Duży wybór sprawia, że każdy jest w stanie zakupić sprzęt, który idealnie będzie pasował do wystroju kuchni. Czajniki emaliowane po obu stronach nie należą do produktów przesadnie drogich. W przypadku najtańszych modeli należy liczyć się z wydatkiem na poziomie kilkudziesięciu złotych. Mówimy tutaj bardziej o cenie w okolicach 50 zł, a nie tej dobijającej do „stówki”. Najdroższe modele potrafią jednak kosztować kilkaset złotych. Szeroki wybór czajników i innych naczyń znajdziecie na www.naczynia.olkusz.pl
Olena - czwartek, 31 maja 2018, godz. 08:56
A co gdy lekko się przypali? Można z niego jeszcze korzystać?
maryjanek - niedziela, 14 kwietnia 2019, godz. 21:17
własnie dzis w czajniku emaliowanym z olkusza, odkruszyła mi się rysa dłuosc około 2 cm w dnie czajnika (zewnetrzna emalia). Wygotowała mi sie woda do samego konca. Rozumiem że jesli wewnetrzna emalia jest ok, to dalej można korzystac z takiego czajnika? czy to jest z jakiegos powodu niewskazane?