Sekrety dobrej kawy – poznaj tajemnicę aromatycznej kawy
Dlaczego Twoja domowa kawa nigdy nie smakuje tak dobrze, jak ta kupiona w kawiarni? Czy musisz skończyć kurs baristy, żeby każdego dnia przygotowywać sobie niepowtarzalnie dobrą i aromatyczną filiżankę espresso? A może wystarczy tylko lepszy ekspres? Podpowiemy Ci, jak zaparzyć dobrą kawę i czego do tego potrzebujesz.
Czego potrzebujesz do zrobienia dobrej kawy
Zacznijmy od podstaw. Żeby za każdym razem zrobić smaczną i aromatyczną kawę, potrzebujesz dobrych jakościowo ziaren, wagi, młynka żarnowego i sprzętu do zaparzania. Oczywiście, jeśli masz już automatyczny ekspres ciśnieniowy, waga i młynek nie będą Ci potrzebne.
Zadbaj o dobre przechowywanie kawowych ziaren. Trzymaj je w nieprzezroczystym pudełku z dala od źródeł światła, ciepła i wilgoci. Pojemnik powinien być szczelny, ale pozwalać też ziarnom „oddychać”. Słoik będzie za bardzo nieprzepuszczalny, a opakowanie, w którym kupiłeś ziarna, zbyt mało szczelne. Najlepiej jeśli ziarna umieścisz w zbiorniku próżniowym ze specjalnym wentylem działającym dwustronnie. Wentyl będzie umożliwiał uwalnianie się naturalnych gazów znajdujących się w ziarnach, a jednocześnie zablokuje dostęp powietrza, co pozwoli zachować świeżość kawy.
Oprócz jakościowych ziaren potrzebujesz też dobrej wody. W 2014 r. amerykański chemik Christopher H. Hendon przeprowadził badania nad smakiem kawy przygotowanej z różnych typów wody. Okazało się, że te same ziarna parzone z użyciem wody twardej, czyli bogatej w minerały (magnez i wapń) smakują inaczej niż te parzone z wodą miękką (ubogą w wapń i magnez, ale z większą ilością sodu). W wypalonych kawowych ziarnach obecne są różne substancje takie jak np. kwas cytrynowy i mlekowy oraz eugenol. Kiedy połączą się one w ekspresie z twardą wodą, z ziaren wydobywa się więcej smaku. Filiżanka małej czarnej staje się bardziej aromatyczna i mocniejsza, kiedy do euganolu obecnego w ziarnach „przyklei” się magnez z wody. Ostateczny smak kawowego naparu zależy od ilości wybranych minerałów. Jeśli będzie ich za dużo, kawa może być za mało zrównoważona i zbyt intensywna.
Nie potrzebujesz zatem specjalnych umiejętności baristy, żeby domowa kawa smakowała wybornie. Dobieraj ziarna do twardości wody (więcej dowiesz się dalej), a żeby ułatwić sobie przygotowanie kawy, wykorzystaj ekspres automatyczny. Bo dzięki niemu grubość mielenia, tak samo jak i ilość potrzebnej kawy i czas zaparzania będą zawsze idealnie dobrane do rodzaju kawowego napoju.
Zobacz więcej na: https://www.siemens-home.bsh-group.com/pl/urzadzenia/ekspresy-do-kawy/w-pelni-automatyczne-wolnostojace-ekspresy-do-kawy.
Ziarna – podstawa udanej kawy
Smak kawy zawsze będzie zależał od rodzaju użytych ziaren. Jeśli wykorzystujesz ziarna słabej jakości, nie spodziewaj się pysznego kawowego napoju z puszystą pianką i smakującego jak z najlepszej kawiarni. Nawet bardzo sprytny i zaawansowany ekspres do kawy nie przygotuje dla Ciebie aromatycznej filiżanki espresso czy cafe crema, jeśli wsypiesz do niego słabe ziarna. Najlepiej kupować kawę z lokalnych palarni, bo wtedy masz gwarancję świeżości. Ziarna wypalane są niemalże tuż przed zakupem, dlatego jeszcze przez kilka dni zachowują pełen aromat (kawa bardzo szybko traci swoje właściwości i im dłużej znajduje się w opakowaniu, tym staje się gorsza). Unikaj kawy już zmielonej i idź za przykładem prawdziwych baristów. Ziarna miel tuż przed zaparzeniem każdej filiżanki. Przechowuj je w szczelnym pojemniku, a do młynka nasypuj tylko potrzebną Ci ilość. Kupuj ziarna od lokalnych dostawców, którzy potrafią dobrać je do twardości wody płynącej w Twoim kranie. Skoro działają w Twojej okolicy, zaparzają swoją kawę prawdopodobnie z użyciem tej samej wody co Ty. Będą w stanie doradzić Ci, z jakiego rodzaju ziaren wydobędzie się najwięcej smaku i aromatu.
Jak odpowiednio przygotować mleko?
Jeśli pijasz kawy mleczne, ważnym elementem ich przygotowania jest spienianie mleka. Kiedy korzystasz z ekspresu kolbowego lub automatycznego z dyszą do spieniania, wlej zimne mleko do metalowego lub plastikowego dzbanuszka. Nie może być go zbyt dużo, bo podczas spieniania zwiększy swoją objętość. Dyszę włóż pod kątem i lekko przechyl pojemnik z mlekiem. Wykonując koliste ruchy dzbankiem rozpocznij spienianie (dysza znajduje się tuż pod powierzchnią cieczy). Żeby podgrzać całe mleko, po wstępnym spienieniu wsuń dyszę głębiej. Idealna temperatura mleka do kawy to 65°-70°C. Jeśli do przygotowania mlecznych kaw wykorzystujesz ekspres do zabudowy, nie będziesz musiał samodzielnie spieniać mleka. Wlej je tylko do specjalnego zbiornika i naciśnij odpowiedni przycisk zaparzania kawy mlecznej.
Więcej o ekspresach do zabudowy: https://www.siemens-home.bsh-group.com/pl/lista-produktow/ekspresy-do-kawy/automatyczne-ekspresy-do-kawy-do-zabudowy/CT636LES1
Parzenie kawy – idealna temperatura i ciśnienie
Jak zaparzyć perfekcyjną kawę? Jaka jest idealna temperatura wody i idealne ciśnienie do przygotowania małej czarnej? Wszystko zależy od rodzaju ziaren, tj. od metody ich produkcji i obróbki. Oczywiście trudno trafić jest w idealną temperaturę dla każdego typu, dlatego przyjmuje się zasadę, że woda powinna mieć 88°-94°C. Kawowego proszku nigdy nie zalewaj wrzątkiem. Zbyt gorąca woda niszczy najsmaczniejsze składniki w kawie. Do zaparzania espresso najprościej wykorzystać ekspres ciśnieniowy. Urządzenie podgrzeje wodę do odpowiedniej temperatury i przepuści ją przez zmielone ziarna.
A jakie ciśnienie powinno zadziałać, żeby otrzymać idealną kawę? Jego minimalna wartość to 9 barów. Jednak im wyższe ciśnienie, tym smaczniejsze espresso. Dzięki wysokiemu ciśnieniu z kawy wydobywa się jej pełen bukiet i powstaje na niej charakterystyczna pianka – crema. Dzięki niej kawa nie tylko pięknie się prezentuje, ale nabiera jeszcze więcej aromatu i dłużej pozostaje ciepła.
Jak podać prawdziwą włoską kawę
Z Włochami kojarzy się intensywne w smaku espresso i przepyszne mleczne cappuccino. Żeby przygotować kawę we włoskim stylu, pomocny będzie ekspres do kawy z systemem spieniania zaparzającym mleczne napoje. Picie kawy to rytuał, dlatego, żeby smakowała wybornie, podawaj ją zawsze w eleganckiej zastawie. Kubek czy filiżankę napełniaj w 3/4 objętości. Zanim rozpoczniesz zaparzanie kawy, podgrzej naczynie, w którym będziesz ją pił. Dzięki temu napój przez dłuższy czas pozostanie ciepły. We włoskich kawiarniach do kawy zawsze podaje się wodę. Pije się ją przed filiżanką małej czarnej, żeby wypłukać kubki smakowe i poczuć pełen aromat pysznego kawowego naparu.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!