Świeżo palona kawa - dlaczego warto ją kupić bezpośrednio od palarni?
Peru, Etiopia, Brazylia, Kolumbia i Indie – co łączy te kraje? Oprócz klimatu, są to ogromne plantacje kawowców o różnych odmianach. To właśnie stamtąd, do wszystkich zakątków świata, docierają ziarna tych roślin, by po odpowiedniej obróbce termicznej, wydobywać swoje najcenniejsze walory smakowe. Jaką drogę musi przejść ziarno kawy, by ostatecznie trafić do filiżanek milionów ludzi, jako niezwykle aromatyczny i pobudzający napój? Co wpływa na jego smak?
Palarnia kawy – najważniejszy etap tworzenia idealnej kompozycji
By o poranku móc w pełni cieszyć podniebienie i duszę tradycyjną „małą czarną” lub nieco wzbogaconą o mleczną piankę kawę, ziarna nie tylko muszą przebyć podróż z niemal drugiego końca globu. Istotna jest ich precyzyjna selekcja i rozległa wiedza na temat wypalania oraz – na dalszym etapie - komponowania mieszanek. To właśnie doskonała jakość oraz wyważenie odpowiednich proporcji, finalnie będzie miało ogromny wpływ na doznania kubków smakowych kawoszy. Warto więc przed zakupem, przeprowadzić rekonesans wśród palarni i dokonać wyboru, w oparciu o doświadczenie oraz zaangażowanie rzemieślnika. Z pewnością, zdecydowanie więcej uwagi całemu procesowi poświęci pasjonat sztuki wypalania i miłośnik pełnego aromatu naparu, aniżeli masowe palarnie, nastawione w większości na szybki zysk i niski koszt produkcji. Godne uwagi są kameralne przedsiębiorstwa, prowadzone przez prawdziwych amatorów kawy, np. Tu Café, którego myślą przewodnią jest stworzenie idealnych blendów, będących w stanie zaspokoić wymagania nawet najbardziej wytrawnych entuzjastów porannego rytuału z filiżanką kawy.
Czym różni się kawa z palarni rzemieślniczej Tu Café od palarni przemysłowej?
Przede wszystkim, największą różnicę można dostrzec w sposobie spalania ziaren. Masowe produkcje cechuje nastawienie na bardzo szybkie efekty, a niejednokrotnie również na generowanie jak najmniejszych kosztów, stąd też powstaje różnica w jakości. W pełni zautomatyzowane procesy wypalania na skalę przemysłową, skracają do minimum czas, w którym ziarna powinny rozgrzewać się w piecu, by później poddać je gwałtownemu chłodzeniu wodą – niestety odbija się to na smaku i walorach zapachowych produktu. W przypadku palarni takich jak Tu Café, nad całą procedurą czuwa, posiadający wysokie kwalifikacje, roastmaster, dzięki któremu ziarna palone są w optymalnych warunkach, pozwalających na wydobycie z kawy tego, co najlepsze.

Tu Café czyli po prostu Twoja kawa
Twoja kawa może być połączeniem najlepszych ziaren, ale bez znajomości odpowiedniego sposobu jej parzenia, kofeinowy napar wciąż będzie pozostawiał pewien niedosyt. Dzięki profesjonalnym poradom od specjalisty Tu Café, właściwe przygotowanie kawy, nie powinno już nigdy więcej stanowić problemu. Ponadto w internetowym sklepie palarni, dostępne są wszystkie niezbędne akcesoria takie jak ekspresy, kawiarki, a nawet młynki do mielenia ziaren. Oferta Tu Café, bogata jest w wiele kompozycji świeżo palonej kawy, starannie zapakowanej w torebki, które nie pozwolą na utratę choćby jednej nuty zapachowej.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!