Co wyróżnia gastronomiczny ekspres do kawy?
Kawa należy do najpopularniejszych napojów na całym świecie. W zasadzie trudno jest wskazać osobę dorosłą, która na pewnym etapie swego poranka nie raczy się tym napojem w wybranej przez siebie wersji lub nie robiła tego w przeszłości.
Jej zwolennicy przypisują jej działanie obniżające ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej, a przeciwnicy - obarczają winą za wypłukiwanie magnezu z organizmu. Bez względu na to, po której stronie jest racja, jedno jest pewne: "mała czarna" oferuje niepowtarzalny aromat, a w sytuacjach kryzysowych może ocalić przed zaśnięciem w połowie dnia pełnego wrażeń. Pijamy ją nie tylko w domu, ale również w miejscach publicznych, które starają się zapewnić jak najlepsze warunki do spożywania tego trunku.
Jak wybrać najlepszy ekspres dla gastronomii?
Dobry ekspres do kawy gastronomiczny powinien być stworzony tak, by zapewniał efektywne przygotowywanie różnego rodzaju kaw, przy uwzględnieniu preferencji klientów. Oznacza to między innymi możliwość wygodnej zmiany intensywności naparu, skrócenia czasu jego parzenia lub odpowiedniego wydłużenia.
To tylko przykładowa cecha, którą powinien wyróżniać się profesjonalny ekspres do parzenia kawy. Dodatkowo, warto zwrócić uwagę na szereg cech, jakie opisaliśmy poniżej - tak, by urządzenie posłużyło bez zarzutu przez długi czas.
Dlaczego warto zainwestować w profesjonalny ekspres do kawy?
Profesjonalny ekspresy do kawy to spory wydatek. Przykładowo, ekspresy popularnej i polecanej marki Bezzera mogą kosztować nawet około 8-10 tysięcy złotych, w zależności od wybranego modelu. Taki wydatek, szczególnie dla podmiotów początkujących w branży gastronomicznej, to bardzo duża kwota, dlatego warto dokładnie zastanowić się przed wyborem konkretnego modelu. Czym powinien charakteryzować się profesjonalny ekspres do kawy?
Prostota obsługi
Prosta obsługa ma ogromne znaczenie, zwłaszcza jeśli właściciel lokalu nie chce obawiać się o uszkodzenie urządzenia w trakcie zmiany. Choć zazwyczaj profesjonalne ekspresy do kawy są obsługiwane przez baristów, może zdarzyć się nieoczekiwana sytuacja, gdy specjalistę musi zastąpić inna osoba (lub barista z rozmaitych powodów po prostu nie został na ten moment zatrudniony w lokalu). W takim przypadku lepiej mieć pewność, że urządzenie nie ulegnie uszkodzeniu w trakcie parzenia kawy, a także że napar zostanie przygotowany w sposób, który okaże się zadowalający dla klienta.
Dobra jakość przygotowywanej kawy
Niektóre domowe ekspresy do przygotowywania kawy oferują napar, którego smak nie jest najkorzystniejszy. Dzieje się tak głównie dlatego, że urządzenie musi działać przy wykorzystaniu odpowiedniego ciśnienia - tak, by wydobyć z ziaren kawy pełnię smaku oraz aromatu. Warto zatem wybrać profesjonalny ekspres o dobrych parametrach związanych z parzeniem tego aromatycznego napoju. Dzięki temu zachwyceni klienci będą powracać, zapewniając kawiarni czy restauracji renomę, a także możliwość osiągania przychodów.
Wysoka trwałość
Profesjonalne ekspresy do kawy są zazwyczaj intensywnie użytkowane. Im więcej osób odwiedza dany punkt, tym częściej parzona jest kawa, a co za tym idzie - urządzenie musi przygotować dziennie znacznie więcej napojów niż w warunkach domowych. Dlatego też ekspres do kawy gastronomiczny musi być wykonany z dobrej jakości, wytrzymałych materiałów, które dadzą mu możliwość parzenia dużych ilości kawy bez uszkodzeń.
Rozmiar maszyny
Nie bez znaczenia dla lokalu gastronomicznego pozostaje również rozmiar ekspresu, rozumiany dwojako. Przede wszystkim nie warto zajmować w kuchni więcej miejsca niż to konieczne, choć warto mieć na uwadze, że dobry i wytrzymały ekspres profesjonalny nie będzie małym urządzeniem.
Na rozmiar ekspresu można patrzeć z drugiej strony - pod kątem ilości kaw, które może parzyć jednocześnie. Co oczywiste, w tym przypadku obowiązuje zasada: im więcej, tym lepiej. Jest to szczególnie istotne dla dużych lokali.
Wyżej wskazane cechy dobrego ekspresu dla gastronomii nie są pełną listą, jednak stanowią podwaliny dla wyboru najlepszego możliwego modelu.
Artykuł powstał dzięki uprzejmości firmy Caffe Millimo
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!