Jaka kawa do kawiarki jest najlepsza?
Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki pysznej kawy. Nic dziwnego, że to jeden z najczęściej konsumowanych napojów na całym świecie.
Odpowiednio przygotowana kawa nie tylko pysznie smakuje i dostarcza energii na resztę dnia, ale i wspomaga funkcjonowanie organizmu. W domu prawdziwego miłośnika kawy nie może zabraknąć kawiarki. To niewielkie urządzenie pozwala w prosty sposób zaparzyć aromatyczny napar. Jaka kawa do kawiarki jest najlepsza? Na to pytanie odpowiemy z poniższym poradniku!
Jak działa kawiarka?
Zanim przejdziemy do przedstawienia najlepszych kaw do kawiarki, najpierw warto dowiedzieć się, jak działa to urządzenie. Kawiarka to doskonały sprzęt do parzenia aromatycznej kawy w zaciszu domowym. Składa się z kilku głównych części - dolnego zbiorniczka na wodę, pojemnika na kawę z filtrem oraz górnego dzbanka na gotowy napar. Obsługa kawiarki nie jest skomplikowana. Wymaga jedynie prawidłowego wykonania poszczególnych czynności. Każde urządzenie działa na takiej samej zasadzie.
Aby przygotować pyszny napój, w pierwszej kolejności należy wlać wodę do dolnego zbiornika, a następnie do pojemnika z sitkiem wsypać wybraną kawę. Kawiarkę wystarczy postawić na palniku gazowym lub indukcyjnym i poczekać do momentu, aż woda ze zbiornika przedostanie się do górnego dzbanka (dostępne są również kawiarki elektryczne). Po zagotowaniu gotowy napój można rozlać do filiżanek i rozkoszować się jego wyśmienitym smakiem i aromatem. Jak możemy zauważyć, parzenie kawy w kawiarce do złudzenia przypomina korzystanie z ekspresu ciśnieniowego. Przy czym należy wiedzieć, że ciśnienie w kawiarce jest zdecydowanie niższe (do 2 barów). Czas parzenia kawy w kawiarce i ekspresie jest zbliżony - wynosi zwykle kilkanaście sekund.
Kawiarka to daje ogromne możliwości smakowe. W zależności od preferencji możemy przygotować zarówno tradycyjną kawę, jak i pokusić się o unikalne kawy jednorodne. Na rynku dostępnych jest wiele urządzeń, które różnią się materiałem wykonania, kształtem oraz kolorem.
Jaka kawa do kawiarki?
Wybór wysokiej jakości urządzenia oraz odpowiedniej kawy to podstawa, jeśli chcemy rozkoszować się wyśmienitym smakiem napoju w domu. Wiele osób zadaje sobie pytanie, jaka jest najlepsza kawa do kawiarki? Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, ponieważ wszystko tak naprawdę zależy od upodobań smakowych oraz chęci na eksperymenty. Oferowane produkty różnią się mocą, aromatem, poziomem kwasowości i goryczki. Do kawiarki sprawdzi się kawa średniopalona. Aby wydobyć z ziaren głębię smaku, należy pamiętać o tym, iż kawa przeznaczona do zaparzania w kawiarce powinna być świeżo palona oraz świeżo zmielona. Do tego celu potrzebny będzie nam dobry młynek. Warto nieco poeksperymentować ze stopniem zmielenia, dzięki czemu osiągniemy balans smaku.
Zwolennicy tradycyjnego, zrównoważonego smaku powinni sięgnąć po mieszanki ziaren, pochodzące z różnych zakątków świata, czyli tzw. blendy. Tego typu kawa przygotowana w kawiarce gwarantuje niepowtarzalne doznania smakowe. Wyróżnia się kremową konsystencją i magicznym aromatem, przez co idealnie trafia w gusta większości smakoszy. Sam fakt, że ziarna pochodzą z odległych plantacji czyni rytuał parzenia wyjątkowym. Większość kaw typu blendy rewelacyjnie komponuje się z mlekiem, odrobiną cukru lub naturalnym syropem słodzącym. Choć w większości ziarna kawy nie potrzebują takich dodatków, warto od czasu do czasu urozmaicić smak spożywanego napoju.

Kawy jednorodne dla specjalistów
Single origin to kawa jednorodna o najwyższym standardzie jakości. Uprawiana jest na specjalistycznych plantacjach lub w konkretnym obszarze danego kraju. Kawę specialty wyróżnia intensywny smak i przyjemny aromat. W odróżnieniu od klasycznych napojów jest czysta, aksamitna i pozbawiona wszelkiej goryczy. Orzeźwiający, cytrusowy smak jest idealnym tłem dla pozostałych nut smakowych. Single origin nie wymaga żadnych dodatków w postaci mleka, cukru czy słodzików. Należy dodać, iż kawa jednorodna poddawana jest ocenie przez wykwalifikowanych degustatorów - Q graders. Aby mogła zostać zaliczona do grona "specjalnych" musi otrzymać co najmniej 80 na 100 punktów.
Wybierając kawę najwyższej jakości pamiętajmy, by zwrócić uwagę na informacje, jakie widnieją na opakowaniu produktu. Wówczas pozyskamy wiedzę na temat czasu zbiorów, metody obróbki ziaren, stopnia palenia, nut smakowych oraz regionu pochodzenia. Często widnieje tam również nazwisko plantatora. Najbardziej popularne kraje, w jakich uprawiana jest kawa speciality to Brazylia, Etiopia, Kenia, Kolumbia oraz Peru. Dla przykładu, kawy ziarniste pochodzące z Brazylii wyróżniają się słodkim smakiem, z wyczuwalnymi nutami orzechów i czekolady. Z kolei te z Peru charakteryzuje delikatny smak i karmelowy, lekko owocowy aromat. Miłośnicy kawy z pewnością docenią kawę speciality, gdyż nie zawiera defektów.
Jak zmielić kawę do kawiarki?
Kawa ziarnista to bez dwóch zdań kwintesencja smaku i aromatu prawdziwej kawy. Gdy chcemy przyrządzić pyszny napój przy użyciu kawiarki, ziarna muszą zostać odpowiednio zmielone. Warto wiedzieć, że to w głównej mierze od stopnia zmielenia ziaren zależy intensywność smaku i aromatu kawy. W takiej sytuacji niezbędny będzie wysokiej jakości młynek, który świetnie poradzi sobie z ich rozdrobnieniem.
Przystępując do tej czynności należy zachować ostrożność, ponieważ zbyt drobne zmielenie ziaren (tak jak do ekspresu przelewowego) ma negatywny wpływ na smak kawy. Natomiast, gdy ziarna będą zbyt duże, nasz napój może się rozwodnić. Najlepiej więc, by kawa była średnio mielona. Jak to rozumieć? Ziarna wyglądem powinny przypominać gruboziarnistą sól, czy cukier. Jeśli smak nie będzie wpisywał się w nasze gusta, możemy zmielić kawę minimalnie drobniej. Ważne, by kawę zmielić tuż przed wsypaniem jej do kawiarki, bowiem świeżo mielona gwarantuje niepowtarzalne doznania smakowe!
Kawa mielona do kawiarki - czy warto?
Osoby, które nie posiadają młynka w domu lub nie chcą inwestować w jego zakup mogą postawić na kawę mieloną, czyli gotową. Należy jednak liczyć się z tym, że walory smakowe mogą być nieco gorsze aniżeli kaw ziarnistych. Nawet najwyższej kawa mielona kupiona w supermarkecie, nie jest w stanie dorównać zmielonemu odpowiednikowi. Oczywiście takie rozwiązanie ma swoje zalety, do których możemy zaliczyć m.in szybkie przyrządzenie napoju, czy niska cena. Warto chociaż raz wypróbować kawę ziarnistą i porównać ze sobą te dwa produkty.

Dla kogo kawiarka?
Kawiarka do stosunkowo tani i praktyczny sprzęt, który przyda się w każdej kuchni. Z tego urządzenia zadowoleni będą przede wszystkim miłośnicy espresso oraz "małej czarnej". Napój przygotowany w kawiarce jest mocno skondensowany i posiada charakterystyczny smak. Do cech szczególnych możemy zaliczyć również długi rytuał parzenia, co nie dla wszystkich jest zaletą. Kawiarka raczej nie przypadnie do gustu zwolennikom kaw mlecznych, z kremową pianką na górze. Do wad możemy zaliczyć również konieczność czyszczenia sprzętu po każdym użyciu.
Podsumowanie
Picie kawy to dla większości osób chwila wytchnienia i przyjemności. Ten aromatyczny napój spożywamy w różnych okolicznościach - w pracy, na spotkaniach biznesowych, czy po prostu w zaciszu domowym. Parzenie kawy przy użyciu kawiarki staje się coraz bardziej popularne. To proste urządzenie stanowi świetną alternatywę dla ekspresu. Kluczową rolę odgrywa wybór odpowiedniej kawy. Na rynku dostępna jest szeroka gama produktów. Każdy z nich zachwyca innym smakiem, jak i aromatem. Dla początkujących najlepiej sprawdzi się kawa blend, czyli mieszanka ziaren pochodzących z różnych regionów. Miłośnikom czarnego napoju proponujemy kawę speciality, która gwarantuje niepowtarzalne doznania smakowe.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!