Jaka kawa jest najlepsza?
Wiele osób nie wyobraża sobie swojego poranka bez filiżanki gorącej, aromatycznej kawy. Nic dziwnego - ten pyszny napój wprawia nas w dobry nastrój i daje zastrzyk energii na resztę dnia. Niektórzy przyrządzają małą czarną w ekspresie ciśnieniowym, inni w kawiarce, a jeszcze inni korzystają z alternatywnych metod parzenia kawy. Bez względu na to, jakich sprzętów użyjemy, kluczowe znaczenie ma jakość ziaren. W bogatej ofercie rynkowej znajdziemy wiele typów kaw, które różnią się m.in stopniem wypalania czy ilością kofeiny.
Rodzaje kawy ziarnistej
Miłośnicy kawy wiedzą, że jej smak i aromat w głównej mierze zależy od rodzaju ziaren. Na świecie uprawiane są trzy podstawowe gatunki kawy: arabica, robusta i liberica. Najbardziej rozpowszechnionym gatunkiem jest oczywiście arabica. Stanowi ona aż 75% globalnej produkcji kawy. Jej ziarna mają płaski, nieco wydłużony kształt oraz posiadają charakterystyczne wyżłobienie w kształcie litery "S". Kawę arabica wyróżnia przyjemny, łagodny smak i bogaty aromat. W zależności od rejonu upraw oraz stopnia palenia może mieć posmak czekolady, karmelu lub orzechów. Mogą być też wyczuwalne nuty owocowe. Warto dodać, że kawa arabica posiada niewielką zawartość kofeiny (1-1,5%).
Kawa robusta to drugi tuż po arabice najpopularniejszy gatunek kawy na świecie. Charakteryzuje się mocnym, lekko gorzkim smakiem, z wyczuwalnymi nutami zbóż i orzechów. Ziarna robusty są małe i przybierają okrągły kształt. Znajdziemy w nich sporą zawartość kofeiny (1,8-4%). Największą zaletą tej kawy jest to, że mocno pobudza. Jeśli poszukujemy napoju, który postawi nas na nogi, warto wybrać mieszankę z dużą ilością ziaren robusty. Najmniej pospolitą kawą na świecie jest liberica. Na próżno w niej szukać wyjątkowego smaku i aromatu.

Pochodzenie ziaren
Jednym z najważniejszych czynników, jakie wpływają na smak kawy jest kraj pochodzenia. Wiele zależy od rodzaju gleby, wysokości upraw oraz warunków mikroklimatycznych. Afryka to miejsce, z którego pochodzą najcenniejsze kawy. Największe plantacje znajdziemy w następujących krajach: Etiopia, Kenia, Kongo, Tanzania, Rwanda i Uganda. Afrykańskie kawy charakteryzuje wyjątkowy smak, w którym możemy wyczuć nuty, takie jak owoce cytrusowe, kwiaty, czekolada i orzechy. Różnorodność produktów sprawia, że każdy odnajdzie coś dla siebie. Kawa z Afryki z pewnością zadowoli miłośników subtelnych, delikatnych smaków.
Jednym z największych producentów kaw na świecie jest niewątpliwie Ameryka. Ogromne plantacje kawowca znajdują się przede wszystkim w Brazylii, Kolumbii oraz Gwatemali. Amerykańską kawę cechuje słodki smak, pozbawiony jakiejkolwiek kwasowości. Możemy w niej odnaleźć nuty czekoladowo-orzechowe. Czarny napój dobrze komponuje się z mlekiem. Będzie to świetny wybór dla zwolenników klasycznych smaków. Mniej popularnym rejonem upraw jest Azja. Największymi eksporterami ziaren kawowca są Wietnam, Indonezja oraz Indie. Kawy, które stamtąd pochodzą mają ziemisty smak i niską kwasowość.
Stopień palenia ziaren
Kolejnym czynnikiem, mającym znaczący wpływ na smak kawy jest stopień palenia ziaren. Im kawa jest mocniej wypalona, tym mniejsza zawartość kofeiny. Można więc łatwo wywnioskować, że najwięcej tego związku zawiera kawa jasno palona. Charakteryzuje się ona słodkim, lekko kwaskowatym smakiem i jest pozbawiona goryczki. Ten sposób palenia stosowany jest głównie w kawach afrykańskich, co pozwala zachować nuty cytrusowe.
Kawa średnio palona ma nieco ciemniejszą barwę niż jasno palona. Dzięki dłuższemu wypalaniu zyskuje głęboki, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Smakując kawę średnio paloną z pewnością nie odczujemy goryczki ani gryzącej kwasowości, ponieważ zachowuje ona idealny balans pomiędzy nutami smakowymi danej odmiany kawy. Kawa ciemno palona posiada niską kwasowość. Wyczuwalny jest natomiast smak goryczki. Długotrwałe wypalanie ziaren przyczynia się do spadku poziomu kofeiny.

Kawa speciality - co to takiego?
Poszukując wysokogatunkowej kawy warto zwrócić uwagę na kawę speciality (single origin). Charakteryzuje się ona najwyższą jakością - brak jej jakichkolwiek defektów. W smaku jest czysta, aksamitna i naturalnie słodka. Nie znajdziemy w niej ani grama przytłaczającej goryczy czy kwasowości. Kawa speciality ma też piękny kwiatowo-owocowy aromat. Gwarantuje niepowtarzalne doznania smakowe, w związku z czym nie ma potrzeby stosowania dodatków w postaci mleka, cukru czy słodzików. Wszystko dlatego, że każdy etap produkcji kawy speciality odbywa się zgodnie z normami narzuconymi przez Specialty Coffee Association.
Warto wiedzieć, że termin speciality coffee został po raz pierwszy użyty przez Ernę Knutsen w Coffee Trade Journal. Sformułowanie to odnosiło się do kaw najwyższej jakości, produkowanych w specjalnych warunkach mikroklimatycznych.
Aby produkt mógł zostać zaliczony do segmentu speciality musi spełnić kilka rygorystycznych warunków. Wyspecjalizowani w ocenie sensorycznej arabiki Q-graderzy sprawdzają zarówno pochodzenie, jak i jakość ziarna. Są w stanie rozpoznać oraz wskazać wszystkie błędy i defekty, jakie posiada dana kawa. Podczas takiej oceny przyznawane są punkty. Obecnie kawy speciality to takie, które otrzymują minimum 80 na 100 możliwych punktów. Potwierdzeniem wiedzy i umiejętności Q-graderów jest certyfikat wydany przez Coffee Quality Institute.
Mieszanka kaw ziarnistych
Najlepsza kawa to taka, która nam smakuje. Jedni zachwycają się smakiem kaw jednorodnych, inni wolą mieszankę wielu ziaren. Takie zestawienie najczęściej obejmuje ziarna z różnych krajów, regionów lub upraw, które charakteryzują się odmiennymi nutami smakowymi. Łącząc arabikę i robustę otrzymamy wyjątkową mieszankę, która sprawdzi się w wielu metodach parzenia. Z powodzeniem możemy zestawić lekkie nuty cytrusowe z tymi silniejszymi - czekoladowymi. Dzięki temu otrzymujemy produkt, który nie mógłby powstać naturalnie. Trzeba jednak uważać, gdyż często producenci łączą ziarna bardzo słabej jakości z tymi lepszej jakości. W ten sposób oszukują klientów, zwiększając swoje zyski.
Podsumowanie
Dla wielu osób codzienne picie pysznej kawy to rytuał. Aby móc cieszyć się wyśmienitym smakiem tego czarnego napoju warto wybrać dobrej jakości ziarna. Na smak kawy wpływa wiele czynników. Wiele zależy od jej gatunku, kraju pochodzenia oraz stopnia palenia ziaren. W zależności od upodobań smakowych możemy zdecydować się na kawę jednorodną, czyli single-origin. Wyróżnia ją czysty, naturalny smak, z wyczuwalną nutą słodyczy oraz niebywały aromat. W ofercie rynkowej dostępne są również mieszanki kaw ziarnistych. To świetna opcja dla miłośników kawy, którzy nie lubią monotonii i lubią eksperymentować ze smakami.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!