Jaka kawa jest najlepsza do ekspresu ciśnieniowego?
Masz ekspres ciśnieniowy lub zastanawiasz się nad jego zakupem, ale nie wiesz, jaka kawa będzie najlepszym wyborem? W naszym poradniku znajdziesz informacje na temat różnych form i gatunków kawy. Sprawdź, która z nich będzie najlepsza do parzenia w ekspresie ciśnieniowym i ciesz się aromatycznym, pełnym smaku naparem.
Kawa ziarnista czy mielona do ekspresu ciśnieniowego?
Na początku warto zastanowić się nad tym, czy lepsza będzie kawa mielona do ekspresu ciśnieniowego, czy odmiana ziarnista? Oczywiście wiele zależy od urządzenia, jakie się posiada. Są ekspresy do kawy ze wbudowanym młynkiem. W ich wypadku wystarczy wsypać ziarna kawy do pojemnika i każdorazowo na świeżo przed zaparzeniem będzie mielił odpowiednią ilość ziaren.
Kupić można też ekspres ciśnieniowy bez młynka. Wtedy ma się dwa wyjścia. Można kupić kawę mieloną. Warto jednak postawić mimo wszystko na kawę ziarnistą do ekspresu i każdorazowo w osobnym młynku mielić potrzebną ilość. Dlaczego? Świeżo mielona kawa ma w sobie więcej aromatu i smaku. Kawa mielona jest wygodniejsza, gdy nie ma się młynka wbudowanego w ekspres, ale to już nie jest ten smak. A gdzie szukać dobrych ziaren? Najlepiej w internecie. Kawy (w różnych formach) dostępne są na sprzedajemy.pl, gdzie w zależności od potrzeb można kupić ziarnistą lub mieloną.
Jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego?
Kawę podzielić można nie tylko na ziarnistą i mieloną, ale również z uwagi na jej typ. Poszczególne odmiany różnią się między sobą aromatem, smakiem, poziomem goryczy, kolorem, a nawet gęstością. Wyróżnia się trzy podstawowe rodzaje kawy:
- Arabikę (Coffea Arabica),
- Robustę (Coffea Canephora),
- Libericę (Coffea Liberica).
Co je odróżnia? Arabica to łagodna kawa o niskim stopniu goryczy i kwaskowatości. Jest rekomendowana osobom, które nie mogą przyjmować dużych dawek kofeiny. Arabika ma jej znacznie mniej niż pozostałe gatunki. W kawie wyczuwalne są nuty czekoladowe. Jest wiele odmian Arabiki, każda ma inny profil sensoryczny. Jedne będą słodsze, inne – cytrusowe. Arabika 100% jest chętnie zamawiana przez kawoszy.
Robusta to kawa idealna dla osób, które lubią mocną, ostrą i gorzką kawę o dużej zawartości kofeiny. Na napoju pojawia się intensywna pianka. Warto wiedzieć, że rzadko pije się Robustę 100%. Zazwyczaj wchodzi w skład mieszanki z Arabiką. Taki miks świetnie sprawdza się do parzenia w ekspresie espresso i kaw na jego bazie: cappuccino, caffe latte, mocha.
Trzecią odmianą kawy jest Liberica. Ma słaby, łagodny smak o lekko orzechowym aromacie. Bardzo często Liberica jest dodawana do mieszanek kaw. Bywa również składową koktajli kawowych.
Najlepsza kawa do ekspresu ciśnieniowego, czyli jaka?
Przede wszystkim kawa do ekspresu ciśnieniowego musi być wybrana zgodnie z gustem. Napar musi smakować. Uzyskany smak kawy może się różnić w zależności od tego, w jakim ekspresie była parzona. Co więcej, nad tym można popracować. Urządzenia często pozwalają na zmianę stopnia zmielenia ziaren, ilości wody służącej do parzenia.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!