Jaka kawa jest najlepsza do ekspresu ciśnieniowego?

Jaka kawa jest najlepsza do ekspresu ciśnieniowego?

Masz ekspres ciśnieniowy lub zastanawiasz się nad jego zakupem, ale nie wiesz, jaka kawa będzie najlepszym wyborem? W naszym poradniku znajdziesz informacje na temat różnych form i gatunków kawy. Sprawdź, która z nich będzie najlepsza do parzenia w ekspresie ciśnieniowym i ciesz się aromatycznym, pełnym smaku naparem.

Kawa ziarnista czy mielona do ekspresu ciśnieniowego?

Na początku warto zastanowić się nad tym, czy lepsza będzie kawa mielona do ekspresu ciśnieniowego, czy odmiana ziarnista? Oczywiście wiele zależy od urządzenia, jakie się posiada. Są ekspresy do kawy ze wbudowanym młynkiem. W ich wypadku wystarczy wsypać ziarna kawy do pojemnika i każdorazowo na świeżo przed zaparzeniem będzie mielił odpowiednią ilość ziaren.

Kupić można też ekspres ciśnieniowy bez młynka. Wtedy ma się dwa wyjścia. Można kupić kawę mieloną. Warto jednak postawić mimo wszystko na kawę ziarnistą do ekspresu i każdorazowo w osobnym młynku mielić potrzebną ilość. Dlaczego? Świeżo mielona kawa ma w sobie więcej aromatu i smaku. Kawa mielona jest wygodniejsza, gdy nie ma się młynka wbudowanego w ekspres, ale to już nie jest ten smak. A gdzie szukać dobrych ziaren? Najlepiej w internecie. Kawy (w różnych formach) dostępne są na sprzedajemy.pl, gdzie w zależności od potrzeb można kupić ziarnistą lub mieloną.

Jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego?

Kawę podzielić można nie tylko na ziarnistą i mieloną, ale również z uwagi na jej typ. Poszczególne odmiany różnią się między sobą aromatem, smakiem, poziomem goryczy, kolorem, a nawet gęstością. Wyróżnia się trzy podstawowe rodzaje kawy:

  • Arabikę (Coffea Arabica),
  • Robustę (Coffea Canephora),
  • Libericę (Coffea Liberica).

Co je odróżnia? Arabica to łagodna kawa o niskim stopniu goryczy i kwaskowatości. Jest rekomendowana osobom, które nie mogą przyjmować dużych dawek kofeiny. Arabika ma jej znacznie mniej niż pozostałe gatunki. W kawie wyczuwalne są nuty czekoladowe. Jest wiele odmian Arabiki, każda ma inny profil sensoryczny. Jedne będą słodsze, inne – cytrusowe. Arabika 100% jest chętnie zamawiana przez kawoszy.

Robusta to kawa idealna dla osób, które lubią mocną, ostrą i gorzką kawę o dużej zawartości kofeiny. Na napoju pojawia się intensywna pianka. Warto wiedzieć, że rzadko pije się Robustę 100%. Zazwyczaj wchodzi w skład mieszanki z Arabiką. Taki miks świetnie sprawdza się do parzenia w ekspresie espresso i kaw na jego bazie: cappuccino, caffe latte, mocha.

Trzecią odmianą kawy jest Liberica. Ma słaby, łagodny smak o lekko orzechowym aromacie. Bardzo często Liberica jest dodawana do mieszanek kaw. Bywa również składową koktajli kawowych.

Najlepsza kawa do ekspresu ciśnieniowego, czyli jaka?

Przede wszystkim kawa do ekspresu ciśnieniowego musi być wybrana zgodnie z gustem. Napar musi smakować. Uzyskany smak kawy może się różnić w zależności od tego, w jakim ekspresie była parzona. Co więcej, nad tym można popracować. Urządzenia często pozwalają na zmianę stopnia zmielenia ziaren, ilości wody służącej do parzenia.

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Palarnia Kawy - Twoja Przestrzeń dla Wyjątkowego Smaku

Palarnia Kawy - Twoja Przestrzeń dla Wyjątkowego Smaku

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak to możliwe, że filiżanka kawy może dostarczyć tak wiele przyjemności?

5 sposobów na proste i szybkie ozdobienie tortu komunijnego

5 sposobów na proste i szybkie ozdobienie tortu komunijnego

Jak wykonać proste i szybkie dekoracje, które będą efektowne? Sprawdź 5 sposobów na ozdobienie tortu komunijnego.

5 absolutnie niezbędnych akcesoriów barmańskich

5 absolutnie niezbędnych akcesoriów barmańskich

Dowiedz się, jakie akcesoria potrzebuje profesjonalny barman.

5 przepisów na rozgrzewającą herbatkę

Rozgrzej się pyszną herbatą, czyli 5 przepisów na rozgrzewającą herbatkę

W okresie zimowym, gdy temperatury często spadają poniżej zera, każdemu z nas przyda się odrobina ciepła.

Narzędzia czekoladowe – kochaj czekoladę za jej smak i za jej wy

Narzędzia czekoladowe – kochaj czekoladę za jej smak i za jej wygląd

Rzadko można spotkać kogoś, kto nie przepada za czekoladą.

Pyszne galaretki w czekoladzie z nadzieniem owocowym czyli ideal

Pyszne galaretki w czekoladzie z nadzieniem owocowym czyli idealny słodki prezent na każdą okazję

Czy wybór słodkości to zawsze strzał w dziesiątkę, gdy potrzebujesz prezentu dla bliskiej osoby?

Dlaczego warto robić zakupy spożywcze online?

Dlaczego warto robić zakupy spożywcze online?

Zakupy online cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Zdalnie można kupić niemal wszystko, ubrania, elektronikę, kosmetyki, a także artykuły spożywcze.

Picie kawy to tradycja, która istnieje od wieków

Picie kawy to tradycja, która istnieje od wieków

Historia kawy zaczyna się XV wieku w Arabii. Po raz pierwszy została tam wprowadzona na stoły przez derwiszów (mnichów islamskich), którzy znaleźli ją przypadkiem, podczas poszukiwania źródeł wody w Etiopii.

Jak zmielić ziarna kawy

Jak zmielić ziarna kawy we właściwy sposób

Jeśli jesteś miłośnikiem kawy, to wiesz, że nie ma nic lepszego niż świeża filiżanka wykonana ze świeżo zmielonych ziaren kawy.

Niezwykły wybór kaw i herbat - tylko online

Niezwykły wybór kaw i herbat - tylko online

W sieci znajdziesz nie tylko pełen wybór ziaren kawy, niezwykłe mieszanki herbat, ale i sprzęt pozwalający cieszyć się z parzenia kawy i herbaty.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się