Kawa w termosie. Co warto wiedzieć przed jego zakupem?
Czym jest termos, wie chyba każdy. To naczynie, którego najważniejszym i w sumie jedynym zadaniem jest utrzymanie wysokiej lub niskiej temperatury płynu, w naszym przypadku kawy, przez stosunkowo długi czas. Kiedyś wyboru wielkiego nie było. Spotykało się praktycznie tylko te wykonane ze szkła znajdującego się w obudowie z tworzywa sztucznego. Dziś wybór dobrego termosu to zdecydowanie trudniejsza rzecz. Modeli jest znacznie więcej, a w niektórych zastosowano nawet srebro. Po co? Dowiecie się w dalszej części artykułu. Tymczasem opowiemy Wam nieco o historii klasycznego termosu.
Pierwszą konstrukcję próżniowego naczynia o podwójnych ściankach przypisuje się Jacquesowi-Aresne d'Arsonvalowi. Co ciekawe 10 lat później James Dewar wynalazł termos niezależnie od pierwszego konstruktora. Szkocki chemik i fizyk nie miał pojęcia, że w oddalonej o 1600 kilometrów Francji powstało takie samo naczynie. Poczałkowo nie wlewano do niego ani herbaty, ani kawy. Termos służył do przetrzymywania niewielkich ilości skroplonych gazów, okazał się praktycznym rozwiązaniem w chemicznym laboratorium. Dopiero umieszczenie szklanego termosu w metalowej obudowie otworzyło mu drzwi do wykorzystania go w domowych gospodarstwach. Pomysł na zabezpieczenie przed stłuczeniem opatentował Reinhold Burger, a stało się to w 1907 roku. Z czasem powstały różne rodzaje termosów. Dziś mamy do wyboru zarówno bogatą ofertę tych na napoje, jak i tych, w których można przechowywać żywność. Termosy mogą utrzymywać temperaturę nawet do 20 godzin!
Pierwszą rzeczą, na jaką powinniśmy zwrócić uwagę przy wyborze termosu to materiał, z jakiego został wykonany. Najtańsze modele to szklany wkład pokryty plastikiem. Co prawda szkło to świetny izolator, ale nawet wykorzystanie plastiku powoduje, że takie naczynie jest nadal ciężkie. Ponadto tak jak w przypadku smartphonów bywa jeden upadek z większej wysokości, powoduje jego uszkodzenie. Postęp wypiera powoli szklany wkład. Choć ten wciąż można znaleźć w ofercie praktycznie wszystkich producentów, to nadchodzi era stali nierdzewnej. To materiał pod każdym względem lepszy od szkła – jest on bardziej wytrzymały, a jednocześnie lekki. Może parametry izolacyjne są nieco gorsze, ale i na to znaleziono rozwiązanie. Otóż jego wewnętrzne ściany pokrywa się warstwą, która odbija światło. W ten sposób czas utrzymywania się ciepła jest dodatkowo wydłużany. Czas na rozwiązanie tajemnicy ze wstępu. Do pokrycia ścianek najdroższych modeli używa się srebra. Po co? Ma to działanie antybakteryjne. Coraz częściej spotykane są termosy z obudową wykonaną z antypoślizgowych materiałów np. gumy czy silikonu. Jeśli znaczenie ma dla Ciebie waga naczynia, polecamy te wykonane przy użyciu stali nierdzewnej, jeśli natomiast szukasz termosu na siłownię, polecamy te obite gumą.
Co do wielkości to warto wybierać jak największe termosy. Z prostego powodu. Im większa pojemność naczynia, tym dłużej utrzyma ono temperaturę wlanej kawy. Najczęściej spotykane pojemności termosów klasycznych wahają się od 0,5 do 1,5 litra. Kolejną poradą, jaką dla Was mamy to wydłużenie czasu, w jakim napój pozostanie w wyższej temperaturze. Aby to osiągnąć na 4 do 5 minut przed wypełnieniem termosu kawą, wlejcie do niego wrzątek. Można to zastosować także w przypadku zimnych napojów, aby dłużej były chłodne napełnijcie termos wodą z lodem przed wlaniem właściwego płynu lub wstawcie go do zamrażalnika. Należy go także wypełniać do pełna. To również gwarantuje dłuższe utrzymanie temperatury.
Kubek termiczny? Pomożemy w wyborze
Dopada Was czasem ochota na kawę, a jesteście w takiej sytuacji, że po prostu nie ma do niej dostępu? Już nie trzeba się męczyć z tym, że „chodzi za Wami kawa”, teraz to Wy będziecie chodzić z nią. Wszystko za sprawą genialnego wynalazku, jakim jest kubek termiczny.Kolejnym etapem wyboru termosu jest bliższe przyjrzenie się korkowi. Bardzo często nie będzie z tym problemu, bo do modelu po prostu dołączone są oba typy. Pierwszy z nich to ten typu automatycznego tzw. „one touch”. Do jego otworzenia potrzebny jest jedynie nacisk z góry. Łatwość użycia ma jednak swoje negatywne strony. Korek nie jest całkowicie szczelny. Pod jego uszczelką bardzo często zbiera się płyn. Tradycyjnym i bardziej pewnym rozwiązaniem jest korek zakręcany. Potrzeba więcej czasu, by dostać się do kawy, ale całkowita szczelność jest warta tych kilkunastu sekund. Jest jeszcze kwestia nakrętki. Bardzo często pełni ona funkcję kubka, lecz my zalecamy zabieranie ze sobą porcelanowego kubka, a nie picie kawy z plastiku.
Ostatnim kryterium jest producent, cena i wygląd. W zasadzie wszystko się ze sobą łączy. Im więcej zapłacimy, otrzymamy termos lepszego producenta (niektórzy z nich konstruują naczynia od ponad wieku), a tym samym możemy liczyć na bardziej estetyczny i elegancki wygląd. Choć to już kwestia gustu. Sprzęt wykonany ze stali nierdzewnej, pokryty w środku srebrem i z bogatym wyposażeniem dodatkowym m.in. dwoma typami korka to koszt nawet kilkuset złotych. Odradzamy jednak takie szaleństwo. Już termos do 100 złotych spełni swoje zadanie w zadowalającym stopniu, będzie szczelny i trwały, a jeśli zastosujecie się do naszej rady, to utrzyma pożądaną temperaturę jeszcze dłużej, niż deklaruje to producent.
Termos posłuży nam przez długie lata. Musimy jednak pamiętać o kilku kwestiach. Po pierwsze długo nieużywany termos powinien być przechowywany otwarty. Po drugie termos trzeba bardzo dokładnie myć.
Macie już jakiś na oku? A może już jakiś posiadacie? Jesteście zadowoleni?
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!