Trzy pomysły na poobiedni deser
W poniższym artykule znajdziesz trzy przepisy na przepyszne, słodkie i bardzo proste w przygotowaniu desery. Przyrządzenie każdego z nich nie zajmie Ci więcej niż 30 minut, a z pewnością zachwyci wszystkich domowników i przyjaciół. Nie czekaj więc dłużej i zobacz co dla Ciebie przygotowaliśmy!
Dobry i zbilansowany posiłek jest podstawą do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzięki substancjom odżywczym w pokarmie jesteśmy w stanie sprostać wyzwaniom dnia codziennego. Niekiedy jednak najdzie nas chęć na coś słodkiego i smacznego, co będzie służyło naszej głowie, a także pozwoli nam celebrować najróżniejsze spotkania i specjalne okazję. Zadbajmy więc o zdrowy obiad, a podczas deseru dajmy sobie chwilę radości i uciechy dla podniebienia.
Lody z malinami
Kto z nas nie marzy o gałce, dwóch a czasem nawet trzech przepysznych, puszystych lodów w upalne dni. Lody można kupić w sklepie- oczywiście. Ale nie będą one tak pyszne jak te zrobione samodzielnie w domu. Dzięki tym lodom cofniesz się do dawnych lat gdzie w tych zimnych kulkach można było wyczuć smak śmietany, mleka, czekolady czy prawdziwych sezonowych owoców.
Typ: Deser
Czas przygotowania: 10-15 minut
Trudność: łatwe
Ilość porcji: około 12 gałek
Składniki:
- 70g cukru
- 300g słodkiej śmietany 30-36%
- 500g świeżych bądź mrożonych malin
Sposób przygotowania:
- Maliny wrzucić do garnka, dodać cukier i ustawić na ogniu. Po zagotowaniu, całości gotować przez 2-3 minuty doprowadzając do całkowitego rozpuszczenia się cukru i rozpadnięcia się malin (jeśli nie lubisz pestek to przetrzyj całość przez sitko, jeśli jednak Ci nie przeszkadzają to pozostaw masę).
- Mus zostaw do ostygnięcia. Włóż go do lodówki i schłodź.
- Śmietanę ubij na sztywno i wymieszaj z zimnym musem.
- Całość przełóż do maszyny do lodów. Lody możesz podawać od razu bądź przełożyć do naczynia i przechowywać w zamrażalce.
Już teraz wiesz jak zrobić pyszne i szybkie lody, które z pewnością zasmakują każdemu. Jeśli jednak nie lubisz malin to wymień je na dowolny owoc taki jak truskawki, brzoskwinie czy mango.
Deser z galaretką, śmietaną i herbatnikami
Galaretka i śmietana do zawsze udane połączenie, a dzięki szerokiemu wachlarzowi smaków galaretek ten deser możesz wykonać na wiele sposobów i zawsze będzie udanym rozwiązaniem na poobiednią rozkosz podniebienia.
Typ: Deser
Czas przygotowania: 30 minut
Trudność: łatwe
Ilość porcji: 4 porcje
Składniki:
- 3 galaretki- wybierz te, które najbardziej lubisz
- 330 ml słodkiej śmietany
- Cukier puder
- Herbatniki
- Kawa rozpuszczalna
- Ulubione owoce- mandarynki, banany, borówki, brzoskwinie
Sposób przygotowania:
- Galaretki rozpuść zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, pozostawić do ostygnięcia i włożyć do lodówki, do stężenia.
- Galaretki pokroić w równą kostkę.
- Śmietanę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem.
- Na spód pucharków wsypać pokruszone herbatniki i zalać 2 łyżeczkami rozpuszczonej kawy.
- Na herbatniki położyć galaretkę, ulubione owoce i bitą śmietanę. Czynność powtórzyć do zapełnienia pucharków.
- Całość ozdobić owocami, miętą bądź posypać pokruszonymi herbatnikami.
Kolejny szybki, prosty i pyszny przepis na poobiedni deser. Nie jest on zbyt ciężki, dzięki czemu będzie w sam raz na upalne popołudnia.
Tiramisu
Tiramisu to jeden z popularniejszych deserów, które można spotkać w restauracjach czy kawiarniach. Od dziś ten pyszny i łatwy łakoć może zagościć również na Twoim stole.
Typ: Deser
Czas przygotowania: 30 minut
Trudność: łatwe
Ilość porcji: 4 porcje
Składniki:
- 250g serka mascarpone
- Cukier puder
- Likier Amaretto
- Biszkopty
- Kakao
- Kawa rozpuszczalna
- Cukier
Sposób przygotowania:
- Serek mascarpone, cukier puder oraz Amaretto utrzyj w jednej misce.
- Biszkopty zamocz w rozpuszczonej kawie i ułóż na spodzie pucharków.
- Na biszkopty nałóż masę mascarpone, posyp kakao i ułóż namoczone biszkopty.
- Powtarzaj czynność do napełnienia pucharków, ostatnią warstwą powinno być kakao.
- Deser schłodź w lodówce.
Tiramisu to idealne połączenie smaku gorzkiej kawy ze słodkim serkiem mascarpone. Pamiętaj jednak, że w kremie jest Amaretto więc unikaj podawania deseru dzieciom.
Jak widzisz przygotowanie deserów nie jest czasochłonne a z pewnością ucieszy wszystkich domowników i przyjaciół po zjedzeniu obiadu. Do deseru możesz zaparzyć herbatę, a w upalne dni zaserwować gościom kawę mrożoną. Spędzaj miło czas i delektuj się przepysznymi deserami!
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!