Jak wykorzystać baton ziarnisty do wykonania jesiennego, dyniowego deseru?
Jesień to wyjątkowy czas w roku. Dni robią się coraz krótsze, a w powietrzu unosi się aromatyczny zapach pieczonych jabłek, dyni, gruszek. Wszystko wkoło oprószone jest cynamonem, za oknem strugi deszczu opadają na chodniki, a my w ciepłych skarpetach zaczynamy rozkoszować się idealnie długim, jesiennym wieczorem z kubkiem herbaty w ręku i dobrym serialem na ekranie. Co, gdyby ten czas umilił nam pyszny deser dyniowy, do wykonania którego wykorzystamy baton ziarnisty Miodziak? Brzmi świetnie! Zatem zaczynamy! Oto nasza propozycja, dzięki której każdy deszczowy wieczór stanie się lepszy.
Miodziak i dynia – to połączenie Was zachwyci!
Deser, który dla Was przygotowaliśmy to połączenie trzech głównych składników:
- chrupiących, mocno orzechowych i miodowych batoników ziarnistych miodziak orzechowy, które powstają w rzemieślniczej piekarni Galicia. Tworzone są z miłością i pasją, a do ich wypieku używa się najlepszych składników. Wysokiej jakości miód pszczeli, ziarna słonecznika, sezam, a także orzechy arachidowe — pychota!
- Puree z dyni, które możecie przygotować samodzielnie, piekąc dynię w piekarniku, a następnie blendując i wekując lub mrożąc na potrzeby tego typu deserów. Możecie także wykorzystać gotowe puree, które jesienią z pewnością kupicie w lepszych supermarketach. Najlepiej smakuje, gdy dodacie do niego dobry miód i ulubione korzenne przyprawy. Z dodatkami do puree możecie oczywiście kombinować i zastąpić miód np. syropem z agawy czy cukrem trzcinowym.
- Krem, który jest otulającym połączeniem śmietany kremówki i serka mascarpone. Dodaje on całemu deserowi jeszcze większej słodyczy i lekkości.
Ten warstwowy deser, poza tym, że pięknie, jesiennie wygląda, zachwyci Was także niezwykłym smakiem i swoimi kolorami. Do jego wykonania potrzebujecie:
Składniki na 2 duże pucharki deseru dyniowego na bazie batona ziarnistego Miodziak:
- 1,5 szklanki puree z dyni hokaiddo,
- 2 łyżki miodu,
- Płaska łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- Przyprawy korzenne,
- 250 ml śmietany 30%,
- 50 g cukru pudru,
- 120 g serka mascarpone,
- 2 zmielone na mąkę batony ziarniste Miodziak Orzechowy
Przygotowanie deseru:
Puree z dyni podgotujcie na niewielkim ogniu, dodając do niego miód oraz przyprawy. Naszymi faworytami są cynamon, imbir, gałka muszkatołowa oraz mielone goździki. Do puree dodajcie także ekstrakt z wanilii. Gdy wszystko razem się połączy, zdejmijcie z palnika i odstawcie do ostudzenia. W międzyczasie ubijcie śmietankę z cukrem pudrem na sztywno i dodajcie do niej serek mascarpone. Kolejny krok to zmielenie batoników na drobno. Konsystencją powinny przypominać mąkę.
Gdy wszystko jest gotowe, możemy przejść do układania deseru. Na sam dół pucharków ułóżcie miodowe puree z dyni, potem wysypcie warstwę pysznego miodziaka, a następnie dodajcie krem. Warstwy nie powinny być zbyt grube, ponieważ na tym etapie będziemy dodawać je ponownie, w tej samej kolejności. Dynia, miodziak i krem. Wszystko posypcie cynamonem. Podawajcie z kostką kremowej, białej czekolady na wierzchu. Będzie pysznie.
Deser z wykorzystaniem dyni uzupełnieniem deszczowego wieczoru
Ten pyszny i aromatyczny deser uprzyjemni Wam każdy, nawet najbardziej szary dzień. Pamiętajcie, nie potrzebujecie specjalnej okazji, by go wykonać. Jeśli właśnie dziś macie ochotę trochę się rozpieścić – śmiało. Koniecznie przygotujcie sobie ten deser i delektujcie się nim w towarzystwie kolejnego odcinka ‘Domu z papieru’ lub ‘Lucyfera’.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!