3 pyszne i szybkie przepisy na szarlotkę

3 pyszne i szybkie przepisy na szarlotkę

Szarlotka, to jedno z ulubionych jesienno-zimowych ciast Polaków. Jabłecznik najbardziej lubimy w wyśmienitej wersji na ciepło z lodami waniliowymi i bitą śmietaną. Jeśli nie mamy zbyt dużo czasu, by stać nad ciastem w kuchni przedstawiamy 3 sprawdzone i szybkie przepisy.

Szarlotka sypana

To ultraszybki przepis, idealny dla tych, którzy nie posiadają szczególnych uzdolnień w kierunku pieczenia lub po prostu pieczenie nie sprawia im przyjemności. Ten jabłecznik jest pyszny, szybki i zawsze się udaje.

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki kaszy manny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szklanki cukru

Nadzienie:

  • 2,5 kg jabłek – waga całych jabłek z gniazdami nasiennymi
  • 2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • 200 g zimnego masła

Wykonanie: Składniki na ciasto mieszamy ze sobą. Jabłka ścieramy na tarce, dodajemy cynamon i wymieszamy. Dno formy 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wsypujemy 1/3 składników na ciasto i wyrównujemy. Na pierwszej warstwie ciasta układamy połowę startych jabłek i wyrównujemy. Wsypujemy kolejną 1/3 składników na ciasto. Wykładamy resztę jabłek i wyrównujemy. Wsypujemy ostatnią porcję składników na ciasto. Masło ścieramy na tarce bezpośrednio na wierzch placka. Pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180°C, grzanie góra-dół.

Szybka tarta z jabłkami

Przygotowanie tej tarty z jabłkami jest niesłychanie proste. Wystarczy zagnieść ciasto, zetrzeć jabłka i oprószyć je solidną porcją cynamonu.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (320 g)
  • 1,5 łyżeczki do pieczenia
  • 200 g masła
  • 1 średnie jajko
  • ¼ szklanki cukru (80 g)
  • opcjonalnie 1-2 łyżeczki śmietany 18% (gęsta, kwaśna)
  • 7-8 jabłek
  • cynamon do smaku

Wykonanie: do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i cukier. Wszystko wstępnie mieszamy. Wbijamy jajko i dodajemy posiekane masło. Ze składników zagniatamy ciasto. W razie potrzeby, gdyby ciasto za słabo się kleiło, można dodać 1-2 łyżeczki gęstej śmietany 18%, a jeśli jej nie mamy, wystarczy łyżka lodowatej wody. Z ciasta formujemy kulkę i wkładamy je na około 1 godzinę do lodówki. Jeśli naprawdę nam się spieszy, możemy ciasto spłaszczyć i włożyć na 15 minut do zamrażalnika. Formę do pieczenia tarty smarujemy lekko masłem i obsypujemy mąką, lub bułką tartą. Około ⅔ schłodzonego ciasta odrywamy. Resztą wylepiamy spód i boki foremki. Ciasto nakłuwamy widelcem. Jabłka obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Posypujemy je cynamonem i mieszamy. Nakładamy jabłka na spód tarty. Pozostałe ciasto ścieramy na tarce na grubych oczkach. Wkładamy do piekarnika na 35-40 minut do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Bardzo szybka szarlotka

Ostatni przepis na błyskawiczną szarlotkę, która szybko powstaje i jeszcze szybciej znika. Jeśli zależy nam na ekspresowych wypiekach to czas pomyśleć o uniwersalnym urządzeniu kuchennym lub robocie planetarnym, które praktycznie wszystkie czynności wykonują za nas. Jeśli nie posiadamy na to środków, warto rozważyć pożyczkę bez bik.

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • kostka masła - 20 dag
  • 3 jajka
  • cukier z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1 kg jabłek
  • szklanka cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • sok z połowy cytryny
  • masło do wysmarowania formy

Posypka:

  • cukier puder
  • spora szczypta cynamonu

Wykonanie: jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i siekamy na drobną kostkę, mieszam z cukrem, sokiem z cytryny i cynamonem, odstawiam na bok. Masło ucieramy cukrem i jajkami mikserem na jednolitą i pulchną masę. Mąkę przesiewamy na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Robimy zagłębienie, dodajemy masę jajeczną, sól, cukier waniliowy, mieszamy i zagniatamy dość zwarte ciasto. Jeśli jest zbyt miękkie, dodajemy trochę mąki, jeśli za twarde, łyżkę, lub dwie śmietany. Ciasto dzielimy na 3 części. Dwoma częściami wykładamy natłuszczoną blachę, na której kładziemy jabłka. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy jabłka. Ciasto nakłuwamy widelcem w równych odstępach. Pieczemy około 60 minut, do zarumienienia. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Młynek elektryczny do użytku domowego

Młynek elektryczny do użytku domowego - czy warto zdecydować się na takie rozwiązanie?

Młynek elektryczny to urządzenie, które pozwala zmielić ziarna pod każdą metodę parzenia.

Wybór ekspresu do firmy. Przyśpiesz proces i obniż koszty

Wybór ekspresu do firmy. Przyśpiesz proces i obniż koszty!

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jaki ekspres do kawy będzie najlepszy dla Twojej firmy? Wybór odpowiedniego urządzenia może znacząco wpłynąć na komfort pracy i zadowolenie pracowników.

Jak zrobić kawę po wietnamsku?

Jak zrobić kawę po wietnamsku? Palarnia kawy w Warszawie podpowiada

Kawa po wietnamsku cieszy się dużą popularnością. Mimo, że podzielić ją można na wiele odmian, z reguły bazuje na tych samych składnikach – intensywnej małej czarnej i tradycyjnych dodatkach.

Własne wędliny – smaczne i zdrowe

Własne wędliny – smaczne i zdrowe

Nie tylko jesienią i zimą, ale i w letnich miesiącach – amatorzy wędzonych smakołyków chętnie sięgają po nie o każdej porze roku.

Palarnia Kawy - Twoja Przestrzeń dla Wyjątkowego Smaku

Palarnia Kawy - Twoja Przestrzeń dla Wyjątkowego Smaku

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak to możliwe, że filiżanka kawy może dostarczyć tak wiele przyjemności?

5 sposobów na proste i szybkie ozdobienie tortu komunijnego

5 sposobów na proste i szybkie ozdobienie tortu komunijnego

Jak wykonać proste i szybkie dekoracje, które będą efektowne? Sprawdź 5 sposobów na ozdobienie tortu komunijnego.

5 absolutnie niezbędnych akcesoriów barmańskich

5 absolutnie niezbędnych akcesoriów barmańskich

Dowiedz się, jakie akcesoria potrzebuje profesjonalny barman.

5 przepisów na rozgrzewającą herbatkę

Rozgrzej się pyszną herbatą, czyli 5 przepisów na rozgrzewającą herbatkę

W okresie zimowym, gdy temperatury często spadają poniżej zera, każdemu z nas przyda się odrobina ciepła.

Narzędzia czekoladowe – kochaj czekoladę za jej smak i za jej wy

Narzędzia czekoladowe – kochaj czekoladę za jej smak i za jej wygląd

Rzadko można spotkać kogoś, kto nie przepada za czekoladą.

Pyszne galaretki w czekoladzie z nadzieniem owocowym czyli ideal

Pyszne galaretki w czekoladzie z nadzieniem owocowym czyli idealny słodki prezent na każdą okazję

Czy wybór słodkości to zawsze strzał w dziesiątkę, gdy potrzebujesz prezentu dla bliskiej osoby?

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się