Ciasto z kajmakową pianką

Kącik łasucha: Ciasto z kajmakową pianką

Nowość na naszym portalu! Nie odkryjemy Ameryki, jeśli powiemy, że kawa plus dobre ciacho to doskonałe połączenie. Na pewno wśród naszych czytelników znajdą się miłośnicy domowych wypieków. Dotyczy to zarówno tych, którzy lubią zajadać słodkości, jak i tych odnajdujących radość i frajdę podczas ich przygotowania. Jeśli sami nie potraficie odnaleźć się w kuchni, podrzućcie nasze przepisy swoim mamom i babciom, a na pewno spędzicie miłe chwile podczas wspólnej rozmowy przy filiżance kawy z czymś słodkim.

Zaczynamy od wysokiego C. Na pierwszy ogień idzie bowiem ciasto, którego bazą jest domowy biszkopt. Oczywiście możecie pójść na łatwiznę i kupić gotowy. Wtedy ominie Was najtrudniejsza część zadania. Sama masa nie jest przesadnie słodka. Jeśli nie zdecydujecie się na dodatek alkoholu w cieście – bo np. będą jeść je także dzieci – to polecamy dodać go do kawy. Połączenie Irish Coffee (to ta z whiskey, tradycyjnie podawana w kieliszku - przepis znajdziecie na naszym portalu) z kawałkiem ciasta z kajmakową pianką będzie pyszne. W takim jednak przypadku odradzamy już dodawanie bitej śmietany do kawy. Może być Wam za słodko.

Oto czego będziecie potrzebować do wykonania takiego ciasta:

Ciasto z kajmakową pianką

Biszkopt wykonamy z następujących składników:

  • 4 jajka
  • 2 i pół szklanki mąki pszennej tortowej (koniecznie przesiać)
  • 1 szklankę mleka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżkę octu
Do nasączenia biszkoptu użyjemy:
  • 150 ml mleka
  • 1 czubatą łyżkę cukru
  • 1 czubatą łyżkę kakao
  • 50 ml likieru orzechowego (opcjonalnie)
Teraz najważniejsze, czyli przygotowanie ciasta:
  1. Jajka należy ubijać z cukrem do momentu, aż podwoją swoją objętość.
  2. Dodajemy sodę oczyszczoną i olej. Zmniejszamy obroty i na wolnych miksujemy dalej.
  3. Dosypujemy mąkę, ale nie całość naraz – małymi porcjami.
  4. Dolewamy łyżkę octu.
  5. Rozpuszczamy kawę w mleku. Nie musi być ciepłe, zwróćmy tylko uwagę, żeby porządnie wymieszać. I dodajemy do całej masy.
  6. Masłem smarujemy dno tortownicy, po czym wylewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 25-30 minut (sprawdzamy stan patyczkiem - suchy oznacza, że jest gotowe). Wyciągamy biszkopt i pozostawiamy go do wystudzenia.
  7. Wyrównujemy ciasto, ścinając wierzch biszkoptu (przypominamy, że tą czynność wykonujemy dopiero, gdy biszkopt będzie już chłodny). Aby nic się nie zmarnowało, polecamy zjeść go sobie np. z Nutellą lub dżemem.
  8. Przygotowujemy miksturę do nasączenia: podgrzewamy mleko z cukrem i kakao do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączą. Gdy całość wystygnie, wlewamy alkohol (nie jest to konieczne).
  9. Ponczujemy ciasto.

Do wykonania kremu potrzebujemy:

  • 350 ml śmietany 36%
  • 600 ml jogurtu naturalnego greckiego
  • 1 puszka (400g) masy krówkowej
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki żelatyny rozpuszczone w odrobinie wrzątku
  • 1 łyżka kakao
Przygotowanie kremu:
  1. Ubijamy śmietanę.
  2. Rozpuszczamy żelatynę i czekamy, aż ostygnie.
  3. Masę krówkową, jogurt, kakao i cukier miksujemy ze sobą.
  4. Upewniamy się, że żelatyna jest schłodzona ale płynna. Dodajemy wtedy do niej łyżkę masy i mieszamy bardzo dokładnie, po czym przelewamy z powrotem do kremu. Dlaczego tak robimy? Aby nasze ciasto nie trafiło do kosza. Jeśli do zimnego kremu wlalibyśmy ciepłą żelatynę, to w kremie powstałyby grudki, gdyż żelatyna zastygłaby przed połączeniem z resztą składników.
  5. Dodajemy kremówkę i delikatnie mieszamy (wszystkie składniki powinny się ze sobą połączyć).
  6. Na nasączony biszkopt wylewamy przygotowany krem. Wstawiamy do lodówki pod przykryciem i czekamy kilka godzin, aż stężeje.

Do wykonania polewy potrzebujemy:

  • 50 ml śmietanki 36%
  • 100 g białej czekolady
  • 50g masła
  • 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie polewy:
  1. Wszystkie składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej (cały czas mieszamy)
  2. Tak przygotowaną polewę wylewamy na stężałą masę, po czym wsadzamy do lodówki
  3. Po schłodzeniu przystępujemy do dekorowania naszego ciasta. Można użyć świeżych owoców, migdałów, draży lub wszystkiego, na co macie ochotę i jest pod ręką.
Ciasto do kawy z kajmakową pianką

Życzymy Wam smacznego.

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Palarnia Kawy - Twoja Przestrzeń dla Wyjątkowego Smaku

Palarnia Kawy - Twoja Przestrzeń dla Wyjątkowego Smaku

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak to możliwe, że filiżanka kawy może dostarczyć tak wiele przyjemności?

5 sposobów na proste i szybkie ozdobienie tortu komunijnego

5 sposobów na proste i szybkie ozdobienie tortu komunijnego

Jak wykonać proste i szybkie dekoracje, które będą efektowne? Sprawdź 5 sposobów na ozdobienie tortu komunijnego.

5 absolutnie niezbędnych akcesoriów barmańskich

5 absolutnie niezbędnych akcesoriów barmańskich

Dowiedz się, jakie akcesoria potrzebuje profesjonalny barman.

5 przepisów na rozgrzewającą herbatkę

Rozgrzej się pyszną herbatą, czyli 5 przepisów na rozgrzewającą herbatkę

W okresie zimowym, gdy temperatury często spadają poniżej zera, każdemu z nas przyda się odrobina ciepła.

Narzędzia czekoladowe – kochaj czekoladę za jej smak i za jej wy

Narzędzia czekoladowe – kochaj czekoladę za jej smak i za jej wygląd

Rzadko można spotkać kogoś, kto nie przepada za czekoladą.

Pyszne galaretki w czekoladzie z nadzieniem owocowym czyli ideal

Pyszne galaretki w czekoladzie z nadzieniem owocowym czyli idealny słodki prezent na każdą okazję

Czy wybór słodkości to zawsze strzał w dziesiątkę, gdy potrzebujesz prezentu dla bliskiej osoby?

Dlaczego warto robić zakupy spożywcze online?

Dlaczego warto robić zakupy spożywcze online?

Zakupy online cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Zdalnie można kupić niemal wszystko, ubrania, elektronikę, kosmetyki, a także artykuły spożywcze.

Picie kawy to tradycja, która istnieje od wieków

Picie kawy to tradycja, która istnieje od wieków

Historia kawy zaczyna się XV wieku w Arabii. Po raz pierwszy została tam wprowadzona na stoły przez derwiszów (mnichów islamskich), którzy znaleźli ją przypadkiem, podczas poszukiwania źródeł wody w Etiopii.

Jak zmielić ziarna kawy

Jak zmielić ziarna kawy we właściwy sposób

Jeśli jesteś miłośnikiem kawy, to wiesz, że nie ma nic lepszego niż świeża filiżanka wykonana ze świeżo zmielonych ziaren kawy.

Niezwykły wybór kaw i herbat - tylko online

Niezwykły wybór kaw i herbat - tylko online

W sieci znajdziesz nie tylko pełen wybór ziaren kawy, niezwykłe mieszanki herbat, ale i sprzęt pozwalający cieszyć się z parzenia kawy i herbaty.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się