Kącik łasucha: Snikers
Lubicie batony? Jaki jest Wasz ulubiony? Jeśli wśród nich znajduje się Snickers to mamy coś wyjątkowego dla Was. Przepis może nie należy do prostych, ale smak ciasta przypominający popularnego batona wynagrodzi Wam trud jego przygotowania. Z całą pewnością zabłyśniecie takim wypiekiem wśród towarzystwa w gronie, którego nastąpi degustacja. Koniecznie zaparzcie kawę. Przecież to właśnie z nią słodkości smakują najlepiej, zupełnie jak rozmowa w gronie osób ją pijących.

Oto czego będziecie potrzebować:
Na biszkopt:
- 7 białek
- 1 szklanka cukru
- 7 żółtek
- 5 łyżek mąki
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
Przygotowanie biszkoptu:
Białka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Mąkę łączymy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do przygotowanej na początku piany z żółtkami. Ciasto wykładamy na blachę i pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 180 st. C. Po ostygnięciu kroimy wzdłuż na dwie równe połowy.
Ciasto orzechowe:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 gramów orzechów włoskich
- 1 szczypta soli
Przygotowanie ciasta orzechowego:
Białka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i posiekanymi orzechami włoskimi. Nie zaszkodzi dodać łyżkę płynnego miodu (opcjonalnie). Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 160 st. C ( kontrolujmy, aby ciasto się lekko zarumieniło).
Masa:
- 5 żółtek
- pół szklanki cukru
- pół litra mleka
- kostka masła
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- cukier puder
Kajmak:
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
Przygotowanie masy i kajmaku:
Odmierzamy 3/4 szklanki mleka, dodajemy żółtka oraz mąkę, i wszystko mieszamy (mikser będzie najlepszym rozwiązaniem). Pozostałą ilość mleka gotujemy z cukrem. Przygotowaną na początku miksturę wlewamy do gorącego mleka i gotujemy „budyń”. Czekamy, aż wszystko ostygnie. Bierzemy kostkę masła i ucieramy ją z odrobiną ilością cukru pudru. Następnie do tego dodajemy, łyżka po łyżce, ostudzony budyń. Na samym końcu dodajemy kakao (dodatkowo można dolać jeszcze kieliszek spirytusu).
Mleko skondensowane gotujemy na wolnym ogniu przez ok. półtorej godziny. Studzimy i otwieramy puszkę. Jeśli chcemy zrobić to szybciej i oszczędzić sporo czasu, można kupić gotową masę kajmakową lub karmelową w puszce.
Przygotowanie końcowe:
Smarujemy biszkopt około 3/4 części z całej masy. Nakładamy ciasto orzechowe, które następnie pokrywamy masą kajmakową. Całość przykrywamy drugą częścią biszkopta. Wierzch smarujemy pozostałą częścią masy i posypujemy orzechami, oraz cukrem pudrem. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień - po tym, jak się dobrze schłodzi.

Życzymy Wam smacznego.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!