Ciasto Snikers - przepis

Kącik łasucha: Snikers

Lubicie batony? Jaki jest Wasz ulubiony? Jeśli wśród nich znajduje się Snickers to mamy coś wyjątkowego dla Was. Przepis może nie należy do prostych, ale smak ciasta przypominający popularnego batona wynagrodzi Wam trud jego przygotowania. Z całą pewnością zabłyśniecie takim wypiekiem wśród towarzystwa w gronie, którego nastąpi degustacja. Koniecznie zaparzcie kawę. Przecież to właśnie z nią słodkości smakują najlepiej, zupełnie jak rozmowa w gronie osób ją pijących.

Przepis na ciasto Snickers

Oto czego będziecie potrzebować:

Na biszkopt:

  • 7 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 7 żółtek
  • 5 łyżek mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
Przygotowanie biszkoptu:

Białka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Mąkę łączymy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do przygotowanej na początku piany z żółtkami. Ciasto wykładamy na blachę i pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 180 st. C. Po ostygnięciu kroimy wzdłuż na dwie równe połowy.

Ciasto orzechowe:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 gramów orzechów włoskich
  • 1 szczypta soli
Przygotowanie ciasta orzechowego:

Białka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i posiekanymi orzechami włoskimi. Nie zaszkodzi dodać łyżkę płynnego miodu (opcjonalnie). Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 160 st. C ( kontrolujmy, aby ciasto się lekko zarumieniło).

Masa:

  • 5 żółtek
  • pół szklanki cukru
  • pół litra mleka
  • kostka masła
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • cukier puder

Kajmak:

  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
Przygotowanie masy i kajmaku:

Odmierzamy 3/4 szklanki mleka, dodajemy żółtka oraz mąkę, i wszystko mieszamy (mikser będzie najlepszym rozwiązaniem). Pozostałą ilość mleka gotujemy z cukrem. Przygotowaną na początku miksturę wlewamy do gorącego mleka i gotujemy „budyń”. Czekamy, aż wszystko ostygnie. Bierzemy kostkę masła i ucieramy ją z odrobiną ilością cukru pudru. Następnie do tego dodajemy, łyżka po łyżce, ostudzony budyń. Na samym końcu dodajemy kakao (dodatkowo można dolać jeszcze kieliszek spirytusu).

Mleko skondensowane gotujemy na wolnym ogniu przez ok. półtorej godziny. Studzimy i otwieramy puszkę. Jeśli chcemy zrobić to szybciej i oszczędzić sporo czasu, można kupić gotową masę kajmakową lub karmelową w puszce.

Przygotowanie końcowe:

Smarujemy biszkopt około 3/4 części z całej masy. Nakładamy ciasto orzechowe, które następnie pokrywamy masą kajmakową. Całość przykrywamy drugą częścią biszkopta. Wierzch smarujemy pozostałą częścią masy i posypujemy orzechami, oraz cukrem pudrem. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień - po tym, jak się dobrze schłodzi.

Snikers - przepis

Życzymy Wam smacznego.

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Palarnia Kawy - Twoja Przestrzeń dla Wyjątkowego Smaku

Palarnia Kawy - Twoja Przestrzeń dla Wyjątkowego Smaku

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak to możliwe, że filiżanka kawy może dostarczyć tak wiele przyjemności?

5 sposobów na proste i szybkie ozdobienie tortu komunijnego

5 sposobów na proste i szybkie ozdobienie tortu komunijnego

Jak wykonać proste i szybkie dekoracje, które będą efektowne? Sprawdź 5 sposobów na ozdobienie tortu komunijnego.

5 absolutnie niezbędnych akcesoriów barmańskich

5 absolutnie niezbędnych akcesoriów barmańskich

Dowiedz się, jakie akcesoria potrzebuje profesjonalny barman.

5 przepisów na rozgrzewającą herbatkę

Rozgrzej się pyszną herbatą, czyli 5 przepisów na rozgrzewającą herbatkę

W okresie zimowym, gdy temperatury często spadają poniżej zera, każdemu z nas przyda się odrobina ciepła.

Narzędzia czekoladowe – kochaj czekoladę za jej smak i za jej wy

Narzędzia czekoladowe – kochaj czekoladę za jej smak i za jej wygląd

Rzadko można spotkać kogoś, kto nie przepada za czekoladą.

Pyszne galaretki w czekoladzie z nadzieniem owocowym czyli ideal

Pyszne galaretki w czekoladzie z nadzieniem owocowym czyli idealny słodki prezent na każdą okazję

Czy wybór słodkości to zawsze strzał w dziesiątkę, gdy potrzebujesz prezentu dla bliskiej osoby?

Dlaczego warto robić zakupy spożywcze online?

Dlaczego warto robić zakupy spożywcze online?

Zakupy online cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Zdalnie można kupić niemal wszystko, ubrania, elektronikę, kosmetyki, a także artykuły spożywcze.

Picie kawy to tradycja, która istnieje od wieków

Picie kawy to tradycja, która istnieje od wieków

Historia kawy zaczyna się XV wieku w Arabii. Po raz pierwszy została tam wprowadzona na stoły przez derwiszów (mnichów islamskich), którzy znaleźli ją przypadkiem, podczas poszukiwania źródeł wody w Etiopii.

Jak zmielić ziarna kawy

Jak zmielić ziarna kawy we właściwy sposób

Jeśli jesteś miłośnikiem kawy, to wiesz, że nie ma nic lepszego niż świeża filiżanka wykonana ze świeżo zmielonych ziaren kawy.

Niezwykły wybór kaw i herbat - tylko online

Niezwykły wybór kaw i herbat - tylko online

W sieci znajdziesz nie tylko pełen wybór ziaren kawy, niezwykłe mieszanki herbat, ale i sprzęt pozwalający cieszyć się z parzenia kawy i herbaty.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się