Kącik łasucha: Lion
Tym razem ciasto bez pieczenia, a więc bardzo szybkie i łatwe do zrobienia. Jak potem zobaczycie, nie tylko szybko się je robi, ale też w błyskawicznym tempie znika z talerzy. Zaznaczamy, że ciasto jest bardzo słodkie, choć przebija w nim także nuta kwasowości.

Oto czego będziecie potrzebować:
- około 400g herbatników,
- 440g masy kajmakowej – dwie puszki po 220g,
- gorzka czekolada
Masa śmietanowa:
- 450g kremówki 36%,
- cytrynowa galaretka,
- 3 batony Lion
Masa mascarpone:
- 150g kremówki 36%,
- pół kilograma serka Mascarpone,
- 1-2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
- Batoniki Lion kroimy na cienkie plasterki.
- Wrzątek wlewamy do szklanki, rozpuszczamy w niej cytrynową galaretkę i odstawiamy do wystudzenia.
- Herbatniki układamy jako pierwszą warstwę w naszej formie do pieczenia tak, aby pokryły całą jej powierzchnię.
- Następnie smarujemy herbatniki masą kajmakową. Również należy pokryć całą powierzchnię herbatników masą kajmakową.
- Przykrywamy masę kajmakową kolejną warstwą herbatników.
- Następnie w misce ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę. Wlewamy do niej wystudzoną galaretkę cytrynową i nadal mieszamy. Następnie wrzucamy do niej pokrojone wcześniej dwa batony Lion i tak przygotowaną masę wkładamy do formy do pieczenia.
- Pokrywamy masą warstwę herbatników. Na to układamy kolejną już warstwę herbatników.
- Kroimy trzeciego batona Lion również w cienkie plasterki.
- Ubijamy mniejszą już porcję śmietany kremówki na sztywno. Dodajemy cukier puder i nadal mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy serek Mascarpone, cały czas miksując. To już będzie ostatnia nasza masa. Taką masę ułożymy na herbatnikach, ale jeszcze pomieszajmy ją z pociętym przed chwilą batonem Lion.
- Taka masa musi być rozsmarowana na całej powierzchni herbatników. Jest to ostatnia masa, jak już wspominaliśmy.
- Teraz zostaje już tylko posypać ostatnią warstwę naszego ciasta Lion grubą warstwą gorzkiej czekolady.
Tak wygląda efekt:

Mówiliśmy, że ciasto bardzo szybko znika... Oto efekty odłożenia wykonania zdjęcia na później.
Ciasto jest pyszne. Warto je wykonać.
Życzymy smacznego.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!