Noże japońskie – nowy wymiar gotowania
Nawet, jeśli dotychczas nie miałeś z nimi do czynienia, to z pewnością noże japońskie kojarzą ci się z niebywałą precyzją i najwyższą jakością wykonania. Japońskie noże to akcesoria kuchenne z najwyższej półki. Niezależnie od tego, czy jesteś wirtuozem gotowania czy raczkujesz w tej dziedzinie – koniecznie powinieneś mieć w kuchni japońskie noże kuchenne. Wyjaśniamy, na czym polega ich fenomen.
Czym charakteryzują się japońskie noże kuchenne?
Japońskie noże kuchenne charakteryzują się przede wszystkim bardzo ostrym ostrzem. Wykonywane są zazwyczaj ze stali węglowej, wysokowęglowej, chirurgicznej czy stali damsceńskiej.
Rękojeść powstaje zaś ze szlachetnego drewna. Japoński nóż jest najczęściej długi i posiada prostą krawędź tnącą. Warto zaznaczyć, że rękojeść jest idealnie wyważona. Jeśli dotychczas używałeś wyłącznie europejskich noży – różnicę poczujesz od razu, gdy weźmiesz w dłoń nóż japoński. Doskonałe noże japońskie pracują niemalże bez użycia siły.
Co istotne – noże japońskie są niebywale ostre. Sprawdzają się do krojenia warzyw i innych produktów spożywczych na cienkie plasterki. Za pomocą japońskiego noża można precyzyjnie plastrować, filetować, siekać i kroić. Są to więc noże bardzo uniwersalne.
Do tego wszystkiego ich design robi niesamowite wrażenie. Kto wie, być może japoński nóż szefa kuchni leżący w dłoni obudzi w tobie mistrza sushi?

Noże japońskie – rodzaje
Pod pojęciem noża japońskiego skrywa się wiele wariantów tego produktu. Wybiera się je w zależności od przeznaczenia. We własnej kuchni warto mieć choćby podstawowe i najbardziej uniwersalne rodzaje japońskich noży kuchennych.
- Gyuto – pierwotnie używano go do krojenia wołowiny. Można jednak śmiało stwierdzić, że jest to najbardziej praktyczny i uniwersalny nóż, który sprawdzi się do wszystkiego.
- Santoku – ma szersze ostrze i nieco mniejszy rozmiar. Nadaje się do krojenia, szatkowania i plastrowania.
- Usuba – ostrzony dwustronnie nóż w stylu zachodnim. Przywodzi na myśl tasak, jednakże ma bardzo cienkie i ostre ostrze.
- Yanagiba – must have dla wszystkich miłośników sushi. Długie i wąskie ostrze przeznaczone jest do krojenia oraz plastrowania
Ostrzenie japońskich noży
Noże japońskie można – a nawet trzeba – regularnie ostrzyć. Na szczęście można to robić samodzielnie w domu. Wystarczy zaopatrzyć się w kamień do ostrzenia noży japońskich (tak zwaną osełkę) lub kamień wodny. Większość japońskich noży wymaga ostrzenia pod kątem
17-22 stopni. Ostrzenie za pomocą osełki trwa około 5-10 minut. Warto regularnie ostrzyć noże. Najlepiej wtedy, zanim się stępią.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!