Noże japońskie – nowy wymiar gotowania

Noże japońskie – nowy wymiar gotowania

Nawet, jeśli dotychczas nie miałeś z nimi do czynienia, to z pewnością noże japońskie kojarzą ci się z niebywałą precyzją i najwyższą jakością wykonania. Japońskie noże to akcesoria kuchenne z najwyższej półki. Niezależnie od tego, czy jesteś wirtuozem gotowania czy raczkujesz w tej dziedzinie – koniecznie powinieneś mieć w kuchni japońskie noże kuchenne. Wyjaśniamy, na czym polega ich fenomen.

Czym charakteryzują się japońskie noże kuchenne?

Japońskie noże kuchenne charakteryzują się przede wszystkim bardzo ostrym ostrzem. Wykonywane są zazwyczaj ze stali węglowej, wysokowęglowej, chirurgicznej czy stali damsceńskiej.

Rękojeść powstaje zaś ze szlachetnego drewna. Japoński nóż jest najczęściej długi i posiada prostą krawędź tnącą. Warto zaznaczyć, że rękojeść jest idealnie wyważona. Jeśli dotychczas używałeś wyłącznie europejskich noży – różnicę poczujesz od razu, gdy weźmiesz w dłoń nóż japoński. Doskonałe noże japońskie pracują niemalże bez użycia siły.

Co istotne – noże japońskie są niebywale ostre. Sprawdzają się do krojenia warzyw i innych produktów spożywczych na cienkie plasterki. Za pomocą japońskiego noża można precyzyjnie plastrować, filetować, siekać i kroić. Są to więc noże bardzo uniwersalne.

Do tego wszystkiego ich design robi niesamowite wrażenie. Kto wie, być może japoński nóż szefa kuchni leżący w dłoni obudzi w tobie mistrza sushi?

Noże japońskie

Noże japońskie – rodzaje

Pod pojęciem noża japońskiego skrywa się wiele wariantów tego produktu. Wybiera się je w zależności od przeznaczenia. We własnej kuchni warto mieć choćby podstawowe i najbardziej uniwersalne rodzaje japońskich noży kuchennych.

  • Gyuto – pierwotnie używano go do krojenia wołowiny. Można jednak śmiało stwierdzić, że jest to najbardziej praktyczny i uniwersalny nóż, który sprawdzi się do wszystkiego.
  • Santoku – ma szersze ostrze i nieco mniejszy rozmiar. Nadaje się do krojenia, szatkowania i plastrowania.
  • Usuba – ostrzony dwustronnie nóż w stylu zachodnim. Przywodzi na myśl tasak, jednakże ma bardzo cienkie i ostre ostrze.
  • Yanagiba – must have dla wszystkich miłośników sushi. Długie i wąskie ostrze przeznaczone jest do krojenia oraz plastrowania

Ostrzenie japońskich noży

Noże japońskie można – a nawet trzeba – regularnie ostrzyć. Na szczęście można to robić samodzielnie w domu. Wystarczy zaopatrzyć się w kamień do ostrzenia noży japońskich (tak zwaną osełkę) lub kamień wodny. Większość japońskich noży wymaga ostrzenia pod kątem
17-22 stopni. Ostrzenie za pomocą osełki trwa około 5-10 minut. Warto regularnie ostrzyć noże. Najlepiej wtedy, zanim się stępią.

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Dlaczego warto robić zakupy spożywcze online?

Dlaczego warto robić zakupy spożywcze online?

Zakupy online cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Zdalnie można kupić niemal wszystko, ubrania, elektronikę, kosmetyki, a także artykuły spożywcze.

Picie kawy to tradycja, która istnieje od wieków

Picie kawy to tradycja, która istnieje od wieków

Historia kawy zaczyna się XV wieku w Arabii. Po raz pierwszy została tam wprowadzona na stoły przez derwiszów (mnichów islamskich), którzy znaleźli ją przypadkiem, podczas poszukiwania źródeł wody w Etiopii.

Jak zmielić ziarna kawy

Jak zmielić ziarna kawy we właściwy sposób

Jeśli jesteś miłośnikiem kawy, to wiesz, że nie ma nic lepszego niż świeża filiżanka wykonana ze świeżo zmielonych ziaren kawy.

Niezwykły wybór kaw i herbat - tylko online

Niezwykły wybór kaw i herbat - tylko online

W sieci znajdziesz nie tylko pełen wybór ziaren kawy, niezwykłe mieszanki herbat, ale i sprzęt pozwalający cieszyć się z parzenia kawy i herbaty.

Czy warto pić kawę?

Czy warto pić kawę?

Jesteś miłośnikiem wyjątkowego smaku napoju, który doceniany jest za właściwości pobudzające?

Zdrowe odżywianie – 4 najważniejsze zasady

Zdrowe odżywianie – 4 najważniejsze zasady

O zdrowe odżywianie dba coraz większa liczba osób. Wielu z nas pragnie dbać o swoją sylwetkę, zdrowie oraz dobre samopoczucie, dlatego sięga po różnego rodzaju diety.

Czarcie żebro - co to jest?

Czarcie żebro - co to jest?

Czarcie żebro zwane także jako ostrożeń warzywny. Oba te określenia mogą brzmieć dosyć zagadkowo i niecodziennie, skąd zatem wzięły się takie nazwy?

Ile naleśnik ma kalorii? Czy znajdzie się na nie miejsce w czasi

Ile naleśnik ma kalorii? Czy znajdzie się na nie miejsce w czasie redukcji?

Naleśniki to jedno z ponadczasowych dań, które ma wielu wielbicieli zarówno wśród dzieci jak i osób dorosłych.

Poszukujesz suplementów? Sprawdź tych producentów

Poszukujesz suplementów? Sprawdź tych producentów

Suplementy diety to produkty powszechnie dostępne.

Jakie ma właściwości i jak stosować ocet jabłkowy?

Jakie ma właściwości i jak stosować ocet jabłkowy?

Zastanawiasz się, jakie właściwości ma ocet jabłkowy i czy warto go stosować?

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się