Kawa i herbata znacząco zmniejszają ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2
Cukrzyca jest określana mianem choroby cywilizacyjnej. Według niektórych źródeł do 2025 roku może chorować na nią nawet 500 milionów osób na naszej planecie. Skąd bierze się aż taka duża liczba chorych, jeśli kawa i herbata, czyli najpopularniejsze napoje na świecie, chronią przed cukrzycą typu 2?
Wszystkiemu winna jest wysoko przetworzona żywność, która przyczynia się do gwałtownych skoków glikemii. Jej spożywanie prowadzi do utraty przez organizm wrażliwości na insulinę, co niesie za sobą to, że trzustka wytwarza coraz większe jej ilości, aż ostatecznie przestaje sobie radzić, co prowadzi do zaburzenia równowagi.
Dane, według których codzienne picie kawy lub herbaty obniża ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2., pochodzą od naukowców z Sydney. Badacze doszli do takich wniosków, analizując 31 publikacji, które pojawiły się w latach 1966-2009. Dotyczyły one wpływu obu napojów na zdrowie. Po zebraniu wszystkich wyników i informacji zespół pod kierownictwem dr Racheli Huxley, stworzył własny raport, w którym podsumowano aktualny stan wiedzy na temat korzystnego i negatywnego wpływu kawy i herbaty na człowieka. W nim to pojawiły się obiecujące ustalenia dotyczące zmniejszenia ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2.
Według ustaleń wypicie jednej filiżanki kawy każdego dnia zmniejsza ryzyko zachorowania o 7 procent. Dobrą wiadomością jest to, że każda kolejna porcja działa tak samo. Oznacza to, że jeżeli codziennie wypijacie trzy „małe czarne”, obniżycie ryzyko aż o 21 procent, a to już niemało. Chronić się przed cukrzycą, pijąc swój ulubiony napój, mogą również kobiety w ciąży. Kawa bezkofeinowa wykazuje podobne działanie! Już cztery filiżanki wystarczą, by ograniczyć ryzyko zachorowania aż o jedną trzecią. Wszystkie dane pochodzą z porównania wyników osób, które piją kawę i tych, które w kwestionariuszu podały, że nie spożywają jej w ogóle.

Zalety picia kawy
Zapewne przychodzi Wam do głowy jej pobudzające działanie oraz fakt, że po jej wypiciu każda praca staje się efektywniejsza. Okazuje się, że zalety mogłyby być liczone w dziesiątkach. My postaramy się podać ich jak najwięcej.Nieco gorsze dane uzyskano w przypadku herbaty. Pamiętajmy jednak, że najczęściej jesteśmy w stanie wypić jej więcej niż kawy, co powoduje, że ostatecznie miłośnicy herbaty są w stanie w takim samym stopniu obniżyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2., co ich koledzy i koleżanki pijący kawę. Według wyników meta-analizy konsumpcja czterech filiżanek herbaty każdego dnia jest w stanie ograniczyć możliwość wystąpienia choroby cywilizacyjnej o 20 procent.
Naukowcy z Sydney wykorzystali dane pochodzące z 18 prac dotyczących zwykłej kawy (w sumie blisko pół miliona przebadanych osób), 6 publikacji na temat kawy bezkofeinowej (225 tys. przebadanych osób) oraz 7 opracowań dotyczących herbaty (blisko 300 tys. osób wzięło udział w badaniach). Na podstawie ilości publikacji, które zostały przeanalizowane i ogromu osób, które zostały poddane badaniom, można uznać, że podsumowanie przygotowane przez naukowców z Australii zawiera wnioski, które mają pokrycie w rzeczywistości.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!