Kawa – właściwości zdrowotne i mity o kawie
Lekarze, dietetycy czy trenerzy personalni na każdym kroku przypominają, by dziennie spożywać minimum 2 litry płynów dziennie. Dodają też, że najlepiej jest przekraczać tę dawkę i pić 2,5 litra płynów, a osoby trenujące mogą swobodnie pić nawet 3 litry płynów. W ilości te wliczamy wszystkie płyny, również zupy. Najczęściej zaleca się picie wody, ale co zrobić, gdy lubimy także gorące napoje? Czy musimy rezygnować z kawy i herbaty?
Czy kawa wypłukuje magnez?
Wokół kawy narosło wiele mitów. Najczęściej powielany jest ten, mówiący o wypłukiwaniu magnezu przez kawę. Czy to prawda? Coraz więcej badań dotyczących wpływu kawy na nasz organizm dowodzi, że kawa wypłukuje magnez i wapń, dopiero gdy wypijemy jej więcej niż dwie filiżanki dziennie. Co więcej, Koreańscy naukowcy w 2011 roku dowiedli, że kawa jest źródłem magnezu. Jeśli więc wypijemy ilość kawy, w której ilość kofeiny nie przekracza 300 mg (do 3 filiżanek kawy), bilans magnezu jest dodatni. Po 2-3 filiżankach kawy stracimy więc w przeciągu doby 4 mg magnezu, a z każdą filiżanką dostarczamy go aż 7 mg!
Magnez faktycznie wypłukiwany jest z naszego organizmu, gdy w ciągu dnia wypijamy 4 i więcej filiżanek kawy. Znacznie częstszą przyczyną niedoboru magnezu jest stres. Ponadto brak naturalnych źródeł magnezu w naszej diecie sprawia, że braków tych nie uzupełniamy. Magnez powinny suplementować przede wszystkim osoby narażone na stres, a także aktywnie fizycznie.
Jakie właściwości prozdrowotne ma kawa?
Kawa pita w odpowiednich ilościach korzystnie wpływa na nasz organizm. Pobudza nas, wspomaga pamięć i koncentrację, zwiększa produkcję serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Zmniejsza także ryzyko cukrzycy typu 2 oraz Alzheimera i Parkinsona. Ponieważ kawa pobudza metabolizm, przyspiesza odchudzanie, a zawarte w niej antyoksydanty chronią przed procesami starzenia oraz chorobami nowotworowymi.
Innymi, mniej znanymi właściwościami zdrowotnymi kawy są przeciwdziałanie alergii i astmie. Kawa obniża poziom histaminy, która odpowiedzialna jest za reakcje alergiczne, a ponieważ rozszerza oskrzela, ataki astmy są rzadsze i mniej intensywne.
Zielona kawa – właściwości
Coraz częściej możemy usłyszeć o zielonej kawie, która ma cudowne właściwości odchudzające. Czy naprawdę pijąc zieloną kawę, odczujemy zauważalny spadek masy ciała i czym zielona kawa różni się od ej, którą wszyscy dobrze znamy? Zielona kawa to ta sama roślina, którą my znamy w ciemnej postaci. Zielone ziarna kawy poddawane są paleniu i dlatego jesteśmy przyzwyczajeni do czarnych ziaren kawy. Odkryto jednak, że ziarna przed paleniem zawierają kwas chlorogeniczny, który w połączeniu z kofeiną, staje się doskonałym spalaczem tłuszczów.
Warto o tym pamiętać, gdy zieloną kawę kupujemy w postaci proszku lub kapsułek. Dla pewności warto łączyć zieloną kawę z tradycyjną paloną kawą. Najlepiej sprawdzi się sproszkowana zielona kawa, którą można zaparzać samą lub łączyć z mieloną kawą, co jest dobrym rozwiązaniem szczególnie na początku przygody z zupełnie nowym smakiem.
Jak się okazuje, nie trzeba rezygnować z rytuału parzenia świeżo zmielonej kawy. Jeśli lubisz delektować się subtelnym smakiem kawy dwa razy w ciągu dnia, wybieraj delikatną arabicę, jeśli natomiast wolisz jedną, intensywną w smaku i mocną w działaniu filiżankę kawy, postaw na robustę. Smacznego!
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!