Kawa w diecie – co warto o niej wiedzieć?
Kawa to pierwszy posiłek wielu osób. Pijemy ją dla rozbudzenia, rozgrzania i poprawienia metabolizmu, ale także dla samego smaku. Aromatyczna kawa dodaje energii na wiele godzin. Inaczej smakuje sama, inaczej w towarzystwie cukru, mleka, śmietanki czy modnych syropów. Z piciem jej nie można jednak przesadzać, bo jak wszystko na tym świecie, w nadmiarze jest szkodliwa. Przyjrzyjmy się jej wadom i zaletom!
Zalety picia kawy
Kawa poprawia krążenie krwi, i to nawet o 30%! Dzięki wypiciu filiżanki aromatycznego czarnego napoju poprawia się nasza wydolność, a wraz z nią kondycja fizyczna. Sprzyja także diecie odchudzającej, ponieważ przyspiesza przemianę materii, tym razem do 20%. Dzięki niej tłuszcz w organizmie spalany jest znacznie szybciej. Jako dietetyczny możemy również znać fakt, że kawa likwiduje poczucie głodu, pozwalając ominąć posiłek, dotrwać do kolejnego bez podjadania lub oprzeć się sięgnięciu po słodycze na przyjęciu.
Picie kawy w rozsądnych ilościach – ok. dwóch filiżanek dziennie – sprzyja uprawianiu sportów i szybkiej regeneracji. Dlaczego? Ponieważ kawa zmniejsza ból mięśni. Ponadto w czasie treningów czujemy się mniej zmęczeni. Kawa może zwiększyć naszą wytrzymałość. A ponieważ zawiera przeszło tysiąc różnych przeciwutleniaczy, pomoże nam również opóźnić procesy starzenia, zniwelować stany zapalne i ochronić komórki przed uszkodzeniami.
Mało kto wie, że kawa poprawia nastrój nie tylko z uwagi na pyszny smak i wspaniały aromat, ale także ze względu na właściwości. Po jej wypiciu wzrastają poziomy serotoniny i dopaminy – substancji odpowiedzialnych za dobry nastrój. Dzięki niej obniża się ryzyko zachorowania na cukrzycę, Parkinsona czy Alzheimera, ale także wiele rodzajów nowotworu.
W kawie cudowne jest także to, że przygotowuje się ją niezwykle łatwo. Możemy skorzystać z klasycznego duetu kawa rozpuszczalna lub sypana plus czajnik elektryczny. Do wyboru mamy także ekspresy ciśnieniowe przelewowe i na kapsułki. A może zainteresuje nas modny zaparzacz do kawy?
Wady picia kawy
Tego punktu nie powinni pominąć fani kawy, zwłaszcza ci, którzy sięgają po kilka kubków dziennie. Warto wiedzieć, że czarny napój utrudnia, a czasem wręcz uniemożliwia zajście w ciążę – na czas starań o dziecko lepiej zupełnie ją odstawić. Podobnie w czasie ciąże, nadmierna dawka kofeiny bowiem może uszkodzić płód. Z kawy zrezygnować muszą także osoby cierpiące na choroby wrzodowe: żołądka, dwunastnicy, trzustki, oraz kamicę dróg żółciowych. Po wypiciu napoju żołądek wydziela zwiększone ilości kwasu solnego, ten zaś podrażnia ścianki i wywołuje ból. Kawa podnosi ciśnienie, co niestety nie dla każdego stanowi zaletę. Osoby z chorobą wieńcową i nadciśnieniem zdecydowanie powinny znaleźć dla niej zamiennik, chociażby bezkofeinowy.
Jednak nawet ludzie w pełni zdrowi mogą czuć dyskomfort po wypiciu zbyt dużej ilości kawy. Spotkają ich zawroty bądź bóle głowy, a także będą się czuli podenerwowani, roztrzęsieni i rozdrażnieni. Kawa wypita o późnej godzinie często powoduje problemy z zaśnięciem, co dla studenta uczącego się do sesji może stanowić plus, ale u innej osoby doprowadzi do rozregulowania organizmu i poczucia frustracji. Oprócz tego u każdego kawa doprowadza do wypłukiwania witamin i minerałów, np. wapnia. Jeśli lubimy pić ją w dużej ilości, powinniśmy zażywać suplementy diety, które pozwolą uzupełnić niedobory.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!