Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań
Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy wypili kawę z zawartością kofeiny przed pracą w zespole, znacznie lepiej oceniali swoje wyniki uzyskiwane w grupie. Było wiele teorii na temat tego, co tworzy dobry zespół. Wszyscy słyszeliśmy powiedzenie „Nie ma żadnego »ja« w grupie”. W języku angielskim funkcjonuje też „zbyt wielu szefów kuchni zepsuje rosół”. Poza chwytliwymi powiedzonkami, które mają na celu motywowanie niechętnych, nikt nie potrafił powiedzieć konkretnie, jaki jest wzór na skuteczną pracę zespołową.
Okazuje się, że to nowe badania znalazły najlepszego konstruktora zespołu. Nie są to bynajmniej sportowe zawody biurowe ani dobry lider (chociaż ten może podołać zadaniu). To ciemny gorzki napar sprawiający, że spotkania w pracy są o wiele słodsze. Tak, chodzi o naszą i Waszą ulubioną kawę.
Mniej wymigiwania się, więcej rozmów
Badacze z Uniwersytetu w Ohio odkryli, że kiedy ludzie piją małą czarną zawierającą kofeinę (kawa zbożowa i ta pozbawiona pobudzającej substancji nie działa) przed rozpoczęciem pracy, nie tylko bardziej pozytywnie ocenili wyniki swojej grupy, ale byli także bardziej zadowoleni ze swojej własnej pracy.
Jeśli skłonienie ludzi do komunikowania się wydaje się realnym problemem, jest nadzieje na jego rozwiązanie. Inne badanie wykazało bowiem, że kiedy ludzie dostarczyli swojemu organizmowi kofeiny pochodzącej z „małej czarnej”, byli oni bardziej skłonni do rozmawiania z innymi członkami zespołu.
Kiedy tematem rozmów były kontrowersyjne kwestie, które spowodowały tarcia, osoby, które wcześniej wypiły kubek kawy, pomimo tego chciały pozostać i nadal pracować w grupie z tymi samymi osobami. Naukowcy przewidują, że zupełnie inaczej zachowałyby się osoby, które piją wyłącznie bezkofeinowy wariant. „Kawa nie sprawiała, że dyskusje w grupach były zbyt niewygodne i nieprzyjemne” - powiedział Amit Singh, współautor badania. „Nawet jeśli osoby mówią więcej, zgadzają się ze sobą lub nie, nadal chcą ze sobą pracować”.
Zalety picia kawy
Zapewne przychodzi Wam do głowy jej pobudzające działanie oraz fakt, że po jej wypiciu każda praca staje się efektywniejsza. Okazuje się, że zalety mogłyby być liczone w dziesiątkach. My postaramy się podać ich jak najwięcej.Mniej ziewania, więcej gadania
Co w kawie sprawia, że ludziom lepiej współpracuje się w grupie? „Stwierdziliśmy, że to głównie zwiększona czujność przyczyniła się do uzyskiwania pozytywnych wyników w pracy zespołowej” - powiedział Singh. „Nic dziwnego, że kawosze, którzy pili swój ulubiony napój z zawartością kofeiny, byli bardziej uważni”.
Nie tylko to jaką kawę pijesz jest ważne. Równie istotne jest to, kiedy po nią sięgasz. Grupa badanych, która wypijała kawę przed spotkaniem, oceniała swój zespół i własny wkład znacznie bardziej pozytywnie niż ci, którzy sięgali po napar dopiero po pracy.
Co ciekawe, wszystko nie musi koniecznie opierać się o kawę, ale konkretnie o to, że wpływa na naszą czujność. Wszyscy uczestnicy badania zostali poproszeni o jej ocenę. Osoby pijące kofeinową kawę uważali siebie za bardziej czujnych niż pozostali. Ci, którzy twierdzili, że są bardziej uważni, częściej wydawali pozytywne opinie na swój temat i lepiej oceniali pracę całego zespołu.
„Podejrzewamy, że gdy ludzie są bardziej czujni, zaczynają zauważać członków grupy, którzy wnoszą większy wkład, a to powoduje wzrost morale i skutkuje lepszym nastawieniem” - powiedział Singh.
Mniej myślenia, więcej picia
Co więc możesz zrobić, aby zostać lepszym partnerem dla zespołu oprócz tego, że przed rozpoczęciem pracy postawisz wszystkim kubek kawy z lokalu za rogiem? To proste. Po prostu pij więcej kawy lub rób coś, co sprawia, że jesteś bardziej czujny. Jeśli nie przepadasz za małą czarną, możesz wybrać się na spacer przed spotkaniem lub porozmawiać ze współpracownikiem - to sprawi, że będziesz bardziej uważny.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!