Rodzaje kawy

Czas na coś innego! Przegląd rodzajów kawy

Możemy podać kawę na wiele różnych sposobów. Większość „kawoszy” ma już swój ulubiony i wielokrotnie sprawdzony. Nie warto jednak zamykać się na nowe - szczególnie, gdy istnieje tak wielkie bogactwo odmian kawy. Czas na ich przegląd.

Espresso

Znana wszystkim. Jest bazą do przygotowania wszystkich innych kawowych napojów. Przygotowanie idealnej nie jest łatwą sztuką. Istotny jest każdy szczegół. Jest papierkiem lakmusowym dla naszego domowego ekspresu. Ciśnienie na poziomie 10-19 barów powinno zapewnić piankę na jej powierzchni.

Flat White

Pochodzi z Antypodów. Kluczem do przygotowania mlecznej kawy jest wysoka jakość Arabiki i pełnotłuste mleko o temperaturze nie przekraczającej 70°C, ale nie mniejszej niż 60°C. Na dno filiżanki wlewamy 60 ml kawowej esencji (podwójne espresso). Uzupełniamy do pełna mlekiem. Mleko należy delikatnie napuszyć, ale nie doprowadzamy do powstania pianki. Jest idealna do latte art, czyli sztuki malowania na powierzchni kawy.

Affogato

Termin ten dosłownie oznacza „zatopiony”. Jest to sposób na podanie kawy z lodami. Deser jest popularny we Włoszech. Do filiżanki wkładamy gałkę lodów. Najlepiej polaną sosem karmelowym, choć uproszczona wersja tego nie wymaga. Następnie wlewamy gorące i mocne espresso. Podajemy natychmiast.

Bombón

Kolejnym, łatwym sposobem na smaczną kawę jest dolanie do niej mleczka skondensowanego. Pamiętajmy jednak o proporcji 1:1. Przed wypiciem należy ją zamieszać. Popularna w Hiszpanii.

Babycino

Tym razem propozycja dla dzieci. Napój w stylu cappuccino. Składa się z ciepłego mleka w małej filiżance, pokrytego pianą z mleka i czekolady w proszku. Nie dodaje się kawy espresso.

Doppio

Oznacza „podwójne”. Podwójne espresso lub podwójna ilość kawy z podwojoną ilością wody. To zwyczajnie dwie porcje espresso podane w jednym naczyniu.

Breve

Termin w języku włoskim na określenie kawy espresso przygotowanej pół na pół z odtłuszczonym mlekiem.

Freedo

Schłodzone, słodzone espresso serwowane w wysokiej szklance. Często z lodem.

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Palarnia Kawy - Twoja Przestrzeń dla Wyjątkowego Smaku

Palarnia Kawy - Twoja Przestrzeń dla Wyjątkowego Smaku

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak to możliwe, że filiżanka kawy może dostarczyć tak wiele przyjemności?

5 sposobów na proste i szybkie ozdobienie tortu komunijnego

5 sposobów na proste i szybkie ozdobienie tortu komunijnego

Jak wykonać proste i szybkie dekoracje, które będą efektowne? Sprawdź 5 sposobów na ozdobienie tortu komunijnego.

5 absolutnie niezbędnych akcesoriów barmańskich

5 absolutnie niezbędnych akcesoriów barmańskich

Dowiedz się, jakie akcesoria potrzebuje profesjonalny barman.

5 przepisów na rozgrzewającą herbatkę

Rozgrzej się pyszną herbatą, czyli 5 przepisów na rozgrzewającą herbatkę

W okresie zimowym, gdy temperatury często spadają poniżej zera, każdemu z nas przyda się odrobina ciepła.

Narzędzia czekoladowe – kochaj czekoladę za jej smak i za jej wy

Narzędzia czekoladowe – kochaj czekoladę za jej smak i za jej wygląd

Rzadko można spotkać kogoś, kto nie przepada za czekoladą.

Pyszne galaretki w czekoladzie z nadzieniem owocowym czyli ideal

Pyszne galaretki w czekoladzie z nadzieniem owocowym czyli idealny słodki prezent na każdą okazję

Czy wybór słodkości to zawsze strzał w dziesiątkę, gdy potrzebujesz prezentu dla bliskiej osoby?

Dlaczego warto robić zakupy spożywcze online?

Dlaczego warto robić zakupy spożywcze online?

Zakupy online cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Zdalnie można kupić niemal wszystko, ubrania, elektronikę, kosmetyki, a także artykuły spożywcze.

Picie kawy to tradycja, która istnieje od wieków

Picie kawy to tradycja, która istnieje od wieków

Historia kawy zaczyna się XV wieku w Arabii. Po raz pierwszy została tam wprowadzona na stoły przez derwiszów (mnichów islamskich), którzy znaleźli ją przypadkiem, podczas poszukiwania źródeł wody w Etiopii.

Jak zmielić ziarna kawy

Jak zmielić ziarna kawy we właściwy sposób

Jeśli jesteś miłośnikiem kawy, to wiesz, że nie ma nic lepszego niż świeża filiżanka wykonana ze świeżo zmielonych ziaren kawy.

Niezwykły wybór kaw i herbat - tylko online

Niezwykły wybór kaw i herbat - tylko online

W sieci znajdziesz nie tylko pełen wybór ziaren kawy, niezwykłe mieszanki herbat, ale i sprzęt pozwalający cieszyć się z parzenia kawy i herbaty.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się