Czas na coś innego! Przegląd rodzajów kawy
Możemy podać kawę na wiele różnych sposobów. Większość „kawoszy” ma już swój ulubiony i wielokrotnie sprawdzony. Nie warto jednak zamykać się na nowe - szczególnie, gdy istnieje tak wielkie bogactwo odmian kawy. Czas na ich przegląd.
Espresso
Znana wszystkim. Jest bazą do przygotowania wszystkich innych kawowych napojów. Przygotowanie idealnej nie jest łatwą sztuką. Istotny jest każdy szczegół. Jest papierkiem lakmusowym dla naszego domowego ekspresu. Ciśnienie na poziomie 10-19 barów powinno zapewnić piankę na jej powierzchni.
Flat White
Pochodzi z Antypodów. Kluczem do przygotowania mlecznej kawy jest wysoka jakość Arabiki i pełnotłuste mleko o temperaturze nie przekraczającej 70°C, ale nie mniejszej niż 60°C. Na dno filiżanki wlewamy 60 ml kawowej esencji (podwójne espresso). Uzupełniamy do pełna mlekiem. Mleko należy delikatnie napuszyć, ale nie doprowadzamy do powstania pianki. Jest idealna do latte art, czyli sztuki malowania na powierzchni kawy.
Affogato
Termin ten dosłownie oznacza „zatopiony”. Jest to sposób na podanie kawy z lodami. Deser jest popularny we Włoszech. Do filiżanki wkładamy gałkę lodów. Najlepiej polaną sosem karmelowym, choć uproszczona wersja tego nie wymaga. Następnie wlewamy gorące i mocne espresso. Podajemy natychmiast.
Bombón
Kolejnym, łatwym sposobem na smaczną kawę jest dolanie do niej mleczka skondensowanego. Pamiętajmy jednak o proporcji 1:1. Przed wypiciem należy ją zamieszać. Popularna w Hiszpanii.
Babycino
Tym razem propozycja dla dzieci. Napój w stylu cappuccino. Składa się z ciepłego mleka w małej filiżance, pokrytego pianą z mleka i czekolady w proszku. Nie dodaje się kawy espresso.
Doppio
Oznacza „podwójne”. Podwójne espresso lub podwójna ilość kawy z podwojoną ilością wody. To zwyczajnie dwie porcje espresso podane w jednym naczyniu.
Breve
Termin w języku włoskim na określenie kawy espresso przygotowanej pół na pół z odtłuszczonym mlekiem.
Freedo
Schłodzone, słodzone espresso serwowane w wysokiej szklance. Często z lodem.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!