Kawa bezkofeinowa

Kawa bezkofeinowa. Czy naprawdę nie ma w niej pobudzającej substancji?

Są osoby, które lubią smak i aromat świeżo zaparzonej kawy, lecz ich organizm nie toleruje kofeiny. Czy osoby z nadciśnieniem, kobiety w ciąży, karmiące matki i smakosze, którzy mają ochotę na filiżankę kawy bez efektu pobudzenia, muszą rezygnować z małej czarnej? Okazuje się, że nie! To dla nich została stworzona kawa bezkofeinowa. Smakuje dokładnie tak samo, jak tradycyjna.

Historia jej powstania sięga 200 lat wstecz

Słynny poeta Johann Wolfgang von Goethe pewnego razu zaczął skarżyć się na bezsenność. Jego przyjaciel, niemiecki chemik, wpadł na pomysł, aby przeanalizować skład kawy, którą artysta wypijał kilka razy dziennie. Powodem problemów Goethego ze snem okazała się oczywiście kofeina w niej zawarta. Tak oto w 1820 roku dokonano pierwszej skutecznej ekstrakcji kofeiny z ziaren. Proces przeprowadzony przez chemika Rungego stanowi początek historii kawy bezkofeinowej.

Zwrot technologiczny nastąpił nieco później. Na przełomie wieków Ludwig Roselius wynalazł metodę, która przyczyniła się do bardziej efektywnego „wyrzucania” niechcianej substancji z kawy. Przed poddaniem jej ziaren działaniu rozpuszczalnika kofeiny, postanowił wystawić ziarna na działanie gorącej pary. Ich napęcznienie wiązało się ze zwiększeniem powierzchni, co znacząco ułatwiało ekstrakcję. Metoda przyczyniła się do produkcji kawy bezkofeinowej na skalę przemysłową. Jest stosowana do dziś jako pierwszy etap współczesnych procesów wytwarzania.

Drugim etapem jest dekofeinizacja, czyli właściwe wypłukiwanie kofeiny. Istnieją na to trzy sposoby, w których wykorzystuje się:

  1. wodę i substancje pozbawione kofeiny,
  2. rozpuszczalnik chemiczny,
  3. gazy nadkrytyczne.
Wpływ kofeiny na organizm człowieka

Jak kofeina wpływa na nasz organizm?

Na myśl hasła kofeina w głowach większości z nas powstaje obraz świeżo zaparzonej, aromatycznej filiżanki kawy o poranku. Ten produkt pochodzący z roślin znaleźć można również w herbacie, napojach orzeźwiających i czekoladzie.

Ostatni etap, to usunięcie rozpuszczalnika z ziaren. Po całym procesie kawa ma nienaruszoną strukturę i zachowuje wszystkie pozostałe składniki, ale tylko pod warunkiem, że w drugim kroku zastosowano 2 lub 3 sposób. W przypadku pierwszego, ziarna zostają pozbawione także węglowodanów i kwasów chlorogenowych.

Rodzaje kaw bezkofeinowych

Jasnym powinno być, że nawet nowoczesna technologia i odkrycia w dziedzinie chemicznej nie są w stanie sprawić, że kawa bezkofeinowa będzie całkowicie pozbawiona pobudzającej substancji. Śladowe ilości kofeiny nadal są obecne. Unia Europejska reguluje przepisami maksymalną jej zawartość w tego typu produktach. Okazuje się, że w zielonych ziarnach nie może przekraczać poziomu 0,1%, a w kawie rozpuszczalnej 0,3%. Filiżanka (140 ml) takiej kawy ma od 1 - 5 mg kofeiny. Należy pamiętać, że już 5 filiżanek kawy bezkofeinowej może zawierać tyle samo pobudzacza, co 2 filiżanki tradycyjnej!

  • Decaffeinato Intenso - już sama nazwa mówi nam, że jest ona gęsta i mocna. Tą mocno paloną Arabikę z Południowej Ameryki charakteryzują także subtelne nuty kakao i prażonego zboża.
  • Decaffeinato - mało intensywna, owocowa mieszanka i kilka południowoamerykańskich gatunków kawy czynią z niej napój o odświeżającym charakterze.
  • Decaffeinato Lungo - delikatna, kremowa z aromatem prażonych ziaren.

NIE dla śladowych ilości kofeiny!

Stuprocentowo bezkofeinowym smakołykiem jest za to kawa zbożowa. Tą najbardziej znaną i cenioną od wielu już lat jest w naszym kraju kawa bezkofeinowa Inka. Naturalnie uzyskiwana esencja jęczmienia, żyta, cykorii i buraków cukrowych z wysoką zawartością polskich zbóż ma w sobie dużo składników odżywczych. Ze względu na łagodny smak i subtelny aromat mogą ją pić już dzieci, które ukończyły trzy lata. Jej właściwości docenią również osoby na diecie. Inka jest bogatym źródłem błonnika, a jedna jej porcja to zaledwie 14 kcal!

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Palarnia Kawy - Twoja Przestrzeń dla Wyjątkowego Smaku

Palarnia Kawy - Twoja Przestrzeń dla Wyjątkowego Smaku

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak to możliwe, że filiżanka kawy może dostarczyć tak wiele przyjemności?

5 sposobów na proste i szybkie ozdobienie tortu komunijnego

5 sposobów na proste i szybkie ozdobienie tortu komunijnego

Jak wykonać proste i szybkie dekoracje, które będą efektowne? Sprawdź 5 sposobów na ozdobienie tortu komunijnego.

5 absolutnie niezbędnych akcesoriów barmańskich

5 absolutnie niezbędnych akcesoriów barmańskich

Dowiedz się, jakie akcesoria potrzebuje profesjonalny barman.

5 przepisów na rozgrzewającą herbatkę

Rozgrzej się pyszną herbatą, czyli 5 przepisów na rozgrzewającą herbatkę

W okresie zimowym, gdy temperatury często spadają poniżej zera, każdemu z nas przyda się odrobina ciepła.

Narzędzia czekoladowe – kochaj czekoladę za jej smak i za jej wy

Narzędzia czekoladowe – kochaj czekoladę za jej smak i za jej wygląd

Rzadko można spotkać kogoś, kto nie przepada za czekoladą.

Pyszne galaretki w czekoladzie z nadzieniem owocowym czyli ideal

Pyszne galaretki w czekoladzie z nadzieniem owocowym czyli idealny słodki prezent na każdą okazję

Czy wybór słodkości to zawsze strzał w dziesiątkę, gdy potrzebujesz prezentu dla bliskiej osoby?

Dlaczego warto robić zakupy spożywcze online?

Dlaczego warto robić zakupy spożywcze online?

Zakupy online cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Zdalnie można kupić niemal wszystko, ubrania, elektronikę, kosmetyki, a także artykuły spożywcze.

Picie kawy to tradycja, która istnieje od wieków

Picie kawy to tradycja, która istnieje od wieków

Historia kawy zaczyna się XV wieku w Arabii. Po raz pierwszy została tam wprowadzona na stoły przez derwiszów (mnichów islamskich), którzy znaleźli ją przypadkiem, podczas poszukiwania źródeł wody w Etiopii.

Jak zmielić ziarna kawy

Jak zmielić ziarna kawy we właściwy sposób

Jeśli jesteś miłośnikiem kawy, to wiesz, że nie ma nic lepszego niż świeża filiżanka wykonana ze świeżo zmielonych ziaren kawy.

Niezwykły wybór kaw i herbat - tylko online

Niezwykły wybór kaw i herbat - tylko online

W sieci znajdziesz nie tylko pełen wybór ziaren kawy, niezwykłe mieszanki herbat, ale i sprzęt pozwalający cieszyć się z parzenia kawy i herbaty.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się