Wady picia kawy
Kawa to nie tylko korzyści. Istnieją również zagrożenia związane z jej piciem. Na całe szczęście minusów jest znacznie mniej niż plusów. Poza tym możemy skutecznie wyeliminować skutki uboczne picia naszego ulubionego napoju. Wszystko sprowadza się do umiaru. Jeśli nie wypijemy więcej niż trzy filiżanki kawy dziennie, nic złego się nam nie przytrafi. Co jednak w przypadku gdy będziemy przesadzać z jej ilością?
Szczególną uwagę na ilość wypijanej kawy każdego dnia powinny zwrócić kobiety, które starają się zajść w ciąże lub już w niej są. Przesadzanie z napojem może znacząco utrudnić proces starania się o dziecko lub całkowicie go uniemożliwić. W przypadku pań, które oczekują dziecka, należy zachować jeszcze większą ostrożność. Jej nadmierne ilości, a konkretnie przekroczenie bezpiecznej dziennej dawki kofeiny może nieodwracalnie uszkodzić płód. Tematem z całą pewnością zajmiemy się szczegółowo w osobnym artykule.
Kawa jest niewskazana dla osób, które cierpią z powodu wrzodów żołądka, chorób dwunastnicy, trzustki i tych zmagających się z kamicą dróg żółciowych. Zawarte w kawie składniki pobudzają żołądek do wydzielania zwiększonych ilości kwasu solnego, co w przypadku wymienionych problemów zdrowotnych prowadzi do nasilenia ich objawów.
Kolejną grupą osób, które kawy powinny unikać jak ognia, są te ze stwierdzoną chorobą wieńcową oraz nadciśnieniem. Napar z ziaren kawy dodatkowo podnosi ciśnienie tętnicze, a to może być bardzo niebezpieczne i stanowić zagrożenie dla życia. Nie wszystko jednak stracone. Osoby chore, które przepadają za smakiem i aromatem kawy, powinny sięgnąć po jej wersję pozbawioną kofeiny. To właśnie kofeina jest odpowiedzialna na szybszą pracę serca i wzrost ciśnienia.

źródło: pixabay.com
Gdy regularnie wypijamy hektolitry kawy, z całą pewnością zauważymy u siebie objawy związane z jej przedawkowaniem. Będą to m.in. zawroty oraz bóle głowy (przypominamy, że picie rozsądnej ilości kawy pomaga pozbyć się migrenowego bólu głowy). Staniemy się także bardziej nerwowi i zacznie nas drażnić byle głupota. Lepiej wtedy do nas nie podchodzić. Otoczenie odczuje nasz nastrój na własnej skórze. Ponadto będziemy mieli problem z zaśnięciem.
Nawet „bezpieczna” ilość wypijanej kawy prowadzi do wypłukiwania z naszego organizmu cennych witamin i minerałów. Jest tak np. w przypadku wapnia. Przez to kawa nie jest zalecana dla dzieci oraz młodzieży. Wapń to podstawowy budulec naszych kości. Pozbawianie go od najmłodszych lat może mieć poważne skutki w dorosłym życiu. Kolejnym na liście wypłukiwanych jest magnez oraz witaminy z grupy B. Wszyscy kawosze powinni uzupełniać tracone przez picie kawy minerały poprzez wzbogacenie swojej codziennej diety w produkty, które są bogatym ich źródłem. Ostatecznością jest przyjmowanie ich w postaci suplementów diety. Jeśli jesteśmy już przy układzie pokarmowym warto wspomnieć o gronie osób szczególnie wrażliwych na działanie kawy. W ich przypadku mogą występować biegunki. Wszystko przez fakt, iż kawa przyśpiesza skurcze naszych jelit.

źródło: pixabay.com
Jak wiadomo, kawa przeciwdziała próchnicy naszych zębów. Niestety jednocześnie przyczynia się do powstawania niezbyt estetycznych przebarwień. Szczególnie widoczne jest to u kawoszy z długoletnim stażem. Możemy z tym walczyć domowymi sposobami lub udać się do gabinetu dentystycznego i poddać specjalistycznemu zabiegowi usuwania przebarwień.
Kawa często nazywana jest najpopularniejszą używką na naszym świecie. Jak wiadomo od tego typu substancji bardzo łatwo się uzależnić. Jest to możliwe również w przypadku kawy. Co wtedy? Osoby, które mają problem z odstawienie swojego ulubionego napoju, chociażby na jeden dzień szybciej się denerwują, zauważyć u nich można trzęsące się ręce oraz zwiększone wydzielanie potu.

Zalety picia kawy
Zapewne przychodzi Wam do głowy jej pobudzające działanie oraz fakt, że po jej wypiciu każda praca staje się efektywniejsza. Okazuje się, że zalety mogłyby być liczone w dziesiątkach. My postaramy się podać ich jak najwięcej.Okazuje się, że kawa podnosi poziom cholesterolu. Dotyczy to jednak tylko tej niefiltrowanej. Odkrycia dokonali Holendrzy. Za wszystko odpowiada substancja nazwana kafestolem. Znajduje się ona w ziarnach kawy i uwalnia się w momencie, gdy zalejemy mieloną kawę wrzątkiem. Proces ten zachodzi także w przypadku wielokrotnego gotowania drobno zmielonego ziarna. Nie jest to najlepsza wiadomość dla miłośników kawy po turecku. Aby pozbyć się substancji z naparu należy użyć filtra. Musimy jednak pamiętać, żeby nie był metalowy. W takim wypadku kafestol również przejdzie do napoju. Kawa nie zawiera w sobie substancji podnoszącej poziom cholesterolu jedynie w przypadku użycia filtrów wykonanych z papieru.
Wygląda na to, że dotarliśmy do końca naszej wyliczanki. Nie jest tak źle, prawda? Kawa nie jest taka szkodliwa. Może być jeszcze lepiej, jeśli zastosujecie się do naszych porad, a przede wszystkim będziecie trzymać się limitu trzech filiżanek kawy dziennie. Pozwoli to na uniknięcie niepożądanych skutków i wydobycie z kawy samych korzystnych działań. Tych jest znacznie więcej niż zagrożeń. Za większość niechcianych działań odpowiada przede wszystkim kofeina. Jeśli jesteśmy fanami smaku oraz aromatu kawy, a jednocześnie nie zależy nam aż tak bardzo na jej pobudzającym działaniu, możemy przejść na kawę pozbawioną kofeiny. Niestety wiąże się to także z tym, że pozbawimy się w ten sposób wielu jej zalet.
Czego obawiacie się najbardziej?
marek - wtorek, 28 listopada 2017, godz. 15:58
dziękuję za ten artykuł jest bardzo przydatny nie tylko dla osób pijących nadmiernie kawę .
Marcin - piątek, 19 lipca 2019, godz. 16:57
Witam dziekuje za ten artykuł moja dziewczyna pije nadmiernie kawe i postaram sie aby ją odstawiła
admin - piątek, 23 kwietnia 2021, godz. 14:28
szkoda że tak mało zostało napisane, jest o wiele więcej wady..