Zielona kawa

Zielona kawa - pomoc natury w odchudzaniu?

Odchudza, przyśpiesza metabolizm, zmniejsza łaknienie poprzez wydłużenie uczucia sytości, a zarazem dodaje energii i obniża poziom cholesterolu w organizmie. Czy to magiczny eliksir dla współczesnego człowieka?

Mimo bardzo wątpliwych walorów smakowych - coraz popularniejsza. Pomimo tańszego procesu produkcji - droższa od kawy tradycyjnej. Czym zielona kawa, czyli kawa, której nasiona nie zostały poddane procesowi palenia, zyskuje uznanie coraz większej rzeszy ludzi?

Właściwości odchudzające zielonej kawy nie są jeszcze do końca przebadane i nie wiadomo, co odpowiada za efekty jej spożywania - wysoka zawartość kofeiny, kwasu chlorogenowego, czy inny związek w niej zawarty. Istotne jest, że stosowana jako dodatek, wspomagający codzienną dietę i aktywność fizyczną, faktycznie działa i, co ważne, do tej pory nie stwierdzono jej efektów ubocznych.

Kwas chlorogenowy, odkryty w zielonej kawie, wyraźnie obniża stopień przyswajania i magazynowania glukozy w organizmie oraz nasila jej spalanie. Pobudza aktywność metaboliczną wątroby i jest naturalnym roślinnym antyutleniaczem, przez co występuje również jako suplement diety w tabletkach. Dlaczego jednak zawiera go kawa zielona, a tradycyjna już nie? Odpowiedź jest prosta - wysoka temperatura, występująca podczas palenia nasion kawowca, skutecznie niszczy cząsteczki tego kwasu.

Przygotowanie kawy zielonej jest bardzo podobne do przyrządzania “małej czarnej”. 1-2 łyżeczki zmielonej kawy zalewa się gorącą wodą i parzy około 10 minut. Należy jednak bardzo uważać podczas mielenia, ponieważ łatwo go uszkodzić! Ziarenka kawy przed procesem palenia są zdecydowanie twardsze i sprężyste, dlatego w pierwszej kolejności wymagają zmiażdżenia w moździerzu. Ponieważ nie jest to przysmak pijany dla smaku, a co najwyżej specyfik wspomagający odchudzanie, nie należy dolewać do kawy żadnych dodatków w postaci mleka, czy śmietanki. Jej słodzenie również mija się z celem, ponieważ napar staje się wtedy wysokokaloryczny.

Należy strzec się przed zakupem zielonej kawy w postaci suplementów. Może i chroni to przed doznaniami płynącymi z jej smaku, jednak jakość tych suplementów jest raczej niska, głównie ze względu na małe stężenia wyciągu z zielonej kawy. Zdecydowanie lepiej jest zaparzać zieloną kawę osobiście i pić w stanie nieprzetworzonym. Tradycyjnie, kawa taka nie jest wskazana dla kobiet w ciąży lub karmiących piersią, osób z chorobami serca, cukrzycą lub nadciśnieniem.

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Ojej! Dobrze, że napisaliście o tych suplementach! A ja myślałam, że to fajna sprawa i brałam je bez opamiętania... i to z marnymi efektami! Będę musiała chyba w końcu spróbować prawdziwej, zielonej kawy.

A ja nie wierzę w tę zieloną kawę. Próbowałam kiedyś i nie odczułam żadnych efektów w odchudzaniu :-(

Moja znajoma raczy się tą kawą i kiedyś dała mi skosztować. Powiem szczerze - dla mnie ohydna :) Dobrze, że nie muszę się odchudzać, bo pewnie też wmuszałabym w siebie różnego rodzaju wstrętne specyfiki :-) Moja babcia kiedyś mnie przekonywała, że jeśli dziewczyna chce trzymać linię, to codziennie na śniadanie powinna pić kawę zbożową! :-)

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Palarnia Kawy - Twoja Przestrzeń dla Wyjątkowego Smaku

Palarnia Kawy - Twoja Przestrzeń dla Wyjątkowego Smaku

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak to możliwe, że filiżanka kawy może dostarczyć tak wiele przyjemności?

5 sposobów na proste i szybkie ozdobienie tortu komunijnego

5 sposobów na proste i szybkie ozdobienie tortu komunijnego

Jak wykonać proste i szybkie dekoracje, które będą efektowne? Sprawdź 5 sposobów na ozdobienie tortu komunijnego.

5 absolutnie niezbędnych akcesoriów barmańskich

5 absolutnie niezbędnych akcesoriów barmańskich

Dowiedz się, jakie akcesoria potrzebuje profesjonalny barman.

5 przepisów na rozgrzewającą herbatkę

Rozgrzej się pyszną herbatą, czyli 5 przepisów na rozgrzewającą herbatkę

W okresie zimowym, gdy temperatury często spadają poniżej zera, każdemu z nas przyda się odrobina ciepła.

Narzędzia czekoladowe – kochaj czekoladę za jej smak i za jej wy

Narzędzia czekoladowe – kochaj czekoladę za jej smak i za jej wygląd

Rzadko można spotkać kogoś, kto nie przepada za czekoladą.

Pyszne galaretki w czekoladzie z nadzieniem owocowym czyli ideal

Pyszne galaretki w czekoladzie z nadzieniem owocowym czyli idealny słodki prezent na każdą okazję

Czy wybór słodkości to zawsze strzał w dziesiątkę, gdy potrzebujesz prezentu dla bliskiej osoby?

Dlaczego warto robić zakupy spożywcze online?

Dlaczego warto robić zakupy spożywcze online?

Zakupy online cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Zdalnie można kupić niemal wszystko, ubrania, elektronikę, kosmetyki, a także artykuły spożywcze.

Picie kawy to tradycja, która istnieje od wieków

Picie kawy to tradycja, która istnieje od wieków

Historia kawy zaczyna się XV wieku w Arabii. Po raz pierwszy została tam wprowadzona na stoły przez derwiszów (mnichów islamskich), którzy znaleźli ją przypadkiem, podczas poszukiwania źródeł wody w Etiopii.

Jak zmielić ziarna kawy

Jak zmielić ziarna kawy we właściwy sposób

Jeśli jesteś miłośnikiem kawy, to wiesz, że nie ma nic lepszego niż świeża filiżanka wykonana ze świeżo zmielonych ziaren kawy.

Niezwykły wybór kaw i herbat - tylko online

Niezwykły wybór kaw i herbat - tylko online

W sieci znajdziesz nie tylko pełen wybór ziaren kawy, niezwykłe mieszanki herbat, ale i sprzęt pozwalający cieszyć się z parzenia kawy i herbaty.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się