Coffee Circle Duromina - kawa ulepszająca życie - recenzja

Recenzja: Coffee Circle Duromina – kawa ulepszająca życie

Na Waszym ulubionym kawowym portalu ;) pojawia się nowy dział, w którym zajmiemy się recenzowaniem. Naszym pierwszym wyborem jest kawa, która ma spowodować, że „ulepszymy nasze życie”. Właśnie to w wolnym tłumaczeniu oznacza nazwa Duromina. Listopad to natomiast doskonały czas na jej testowanie. To właśnie w tym miesiącu zaczynają się zbiory dojrzałych owoców. Zanim jednak dowiecie się, czy kawa nam smakuje, przedstawimy Wam na jej temat kilka faktów bazując na tym, co mówi o niej sam producent.

Zacznijmy od tego, że ojczyzną recenzowanej kawy jest Afryka, a dokładniej Etiopia. To tam według legend po raz pierwszy człowiek spotkał się z czerwonymi kuleczkami rosnącymi na krzewach. Podłoże, na którym wzrasta dziko rosnąca Arabica, odznacza się wyjątkowo wysoką żyznością. Dzięki temu plantatorzy używają jedynie organicznego kompostu, całkowicie rezygnując z chemicznych oprysków. Gdy ziarna są już dojrzałe, ich zbiór odbywa się bez wykorzystywania maszyn. Ręcznie zbierana Duromina została w 2012 roku uznana za najlepszą na kontynencie afrykańskim. Coroczny plebiscyt „Taste of Harvest” był prowadzony pod nadzorem EAFCA.

Coffee Circle Duromina

Kawę znaleźliśmy w ofercie Coffee Circle. Jest to palarnia, która powstała zaledwie 6 lat temu u naszych zachodnich sąsiadów. Warto wspomnieć, że każdy kilogram kawy sprzedanej nam przez niemiecką palarnię pomaga Etiopczykom. Jak to możliwe? Otóż Cofee Circle przekazuje 1 euro z każdego kilograma na finansowanie projektów, które mają ułatwić dostęp do wody pitnej właśnie w regionach, które znane są z uprawy kawy. Durominę otrzymaliśmy w prezencie od cafeport.pl, gdzie też aktualnie jest ona w promocyjnej cenie – 59 zł za 350g niezmielonych ziaren. Taka ilość powinna wystarczyć na około 30 porcji.

Przejdźmy do najważniejszego, czyli do smaku. Ten był zdecydowanie różny w zależności od tego, w jaki sposób parzyliśmy kawę. Zapewne większość osób robi to za pomocą ekspresu, co nie jest najlepszym pomysłem. My początkowo zdecydowaliśmy się na ekspres, kawiarkę i na parzenie tradycyjne, potocznie w Polsce zwane „po turecku”. Duromina przygotowana w ekspresie ma wyczuwalny aromat przypraw. Nam udało się rozpoznać cynamon. W smaku natomiast pojawiły się delikatne nuty cytrusów. Nie tego jednak oczekiwaliśmy, licząc na większe wrażenia. Te na szczęście przyszły wraz z kolejnymi metodami parzenia. Kawa „po turecku” była oczywiście niezwykle mocna. Prawdopodobnie dla niektórych za mocna. Złotym środkiem było użycie kawiarki. Duronima zaparzona w taki sposób uwolniła dodatkowe aromaty. Oprócz cynamonu można było poczuć subtelny kardamon, a cytrusy stały się intensywniejsze. Pojawił się także smak drugiego owocu. Początkowo stawialiśmy na brzoskwinię, ale po odstawieniu filiżanki w celu spisania swoich odczuć i ponownym sięgnięciu po nią nie było już wątpliwości, że jest to morela.

Recenzja kawy Duromina

Nie bez powodu jednak producent informuje, że kawa ta najlepiej smakuje zaparzona metodami alternatywnymi. W ostatnim teście sprawdziliśmy aeropress i o ile kawa parzona w kawiarce zdecydowanie już przypadła nam do gustu, to tym razem z pełną świadomością możemy nazwać ją wyśmienitą! Dla tych, co lubią pić bardzo gorącą kawę mała uwaga – przy Durominie należy jednak poczekać, aż ta nieco wystygnie. Wtedy nuty smakowe przybierają na intensywności. Nie dotyczy to jednak aromatu.

Czy recenzowana kawa ulepsza życie? Z pewnością tak! Małe przyjemności, które sprawiamy sobie przed wyjściem do pracy, z całą pewnością decydują o naszym nastroju na całą resztę dnia. Ten po wypiciu aromatycznego naparu z ziaren kawy Duromina na pewno będzie pozytywny, szczególnie gdy napój przygotujemy z wykorzystaniem kawiarki, a jeszcze lepiej aeropressu. Testy smaku oczywiście przeprowadzaliśmy bez dodawania do kawy cukru i mleka. Duromina z całą pewnością należy do kawy z wyższej półki. Świadczy o tym fakt, że jest certyfikowana, tradycyjnie palona, ręcznie zbierana, nagradzana w konkursach i, co chyba najważniejsze, wyśmienicie smakuje!

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Palarnia Kawy - Twoja Przestrzeń dla Wyjątkowego Smaku

Palarnia Kawy - Twoja Przestrzeń dla Wyjątkowego Smaku

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak to możliwe, że filiżanka kawy może dostarczyć tak wiele przyjemności?

5 sposobów na proste i szybkie ozdobienie tortu komunijnego

5 sposobów na proste i szybkie ozdobienie tortu komunijnego

Jak wykonać proste i szybkie dekoracje, które będą efektowne? Sprawdź 5 sposobów na ozdobienie tortu komunijnego.

5 absolutnie niezbędnych akcesoriów barmańskich

5 absolutnie niezbędnych akcesoriów barmańskich

Dowiedz się, jakie akcesoria potrzebuje profesjonalny barman.

5 przepisów na rozgrzewającą herbatkę

Rozgrzej się pyszną herbatą, czyli 5 przepisów na rozgrzewającą herbatkę

W okresie zimowym, gdy temperatury często spadają poniżej zera, każdemu z nas przyda się odrobina ciepła.

Narzędzia czekoladowe – kochaj czekoladę za jej smak i za jej wy

Narzędzia czekoladowe – kochaj czekoladę za jej smak i za jej wygląd

Rzadko można spotkać kogoś, kto nie przepada za czekoladą.

Pyszne galaretki w czekoladzie z nadzieniem owocowym czyli ideal

Pyszne galaretki w czekoladzie z nadzieniem owocowym czyli idealny słodki prezent na każdą okazję

Czy wybór słodkości to zawsze strzał w dziesiątkę, gdy potrzebujesz prezentu dla bliskiej osoby?

Dlaczego warto robić zakupy spożywcze online?

Dlaczego warto robić zakupy spożywcze online?

Zakupy online cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Zdalnie można kupić niemal wszystko, ubrania, elektronikę, kosmetyki, a także artykuły spożywcze.

Picie kawy to tradycja, która istnieje od wieków

Picie kawy to tradycja, która istnieje od wieków

Historia kawy zaczyna się XV wieku w Arabii. Po raz pierwszy została tam wprowadzona na stoły przez derwiszów (mnichów islamskich), którzy znaleźli ją przypadkiem, podczas poszukiwania źródeł wody w Etiopii.

Jak zmielić ziarna kawy

Jak zmielić ziarna kawy we właściwy sposób

Jeśli jesteś miłośnikiem kawy, to wiesz, że nie ma nic lepszego niż świeża filiżanka wykonana ze świeżo zmielonych ziaren kawy.

Niezwykły wybór kaw i herbat - tylko online

Niezwykły wybór kaw i herbat - tylko online

W sieci znajdziesz nie tylko pełen wybór ziaren kawy, niezwykłe mieszanki herbat, ale i sprzęt pozwalający cieszyć się z parzenia kawy i herbaty.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się