Jak zrobić smaczną kawę

Porady: jak przyrządzić smaczną kawę?

Wszyscy wielbiciele kawy powinni wiedzieć, jak przygotować kawę, aby była ona smaczna i aromatyczna. Aby osiągnąć jak najlepszy rezultat, trzeba wiedzieć, od jakich subtelności on zależy. Żebyście mogli cieszyć się naprawdę wspaniałym napojem, zdradzimy Wam kilka sekretów.

  • Jeśli macie taką możliwość, zawsze kupujcie kawę ziarnistą i sami mielcie ją w takiej ilości, jakiej potrzeba do przygotowania napoju w danej chwili. Kawa zawiera olejki eteryczne, które po zmieleniu, bardzo szybko się ulatniają.
  • Jeżeli kupujecie kawę mieloną, obowiązkowo przeczytajcie sposób jej parzenia proponowany na opakowaniu.
  • Aby ziarna kawy oddawały jeszcze więcej czarującego aromatu, wystarczy namoczyć je przez 10 min. w ziemnej wodzie, a potem wysuszyć w gorącym piekarniku. Tym sposobem, za jednym razem „upieczecie dwie pieczenie na jednym ogniu”: z tak przygotowanych ziaren kawa będzie bardzo aromatyczna i smaczna, a dom wypełni się cudownym aromatem.
  • Aby jeszcze bardziej wzmocnić aromat zaparzanej kawy, kawę mieloną należy krótko podgrzać na ogniu i dodać do niej kilka kryształków soli.
  • Nie trzeba gotować kawy zbyt długo – aromat ulatnia się, a smak blaknie.
  • Najlepszy sposób gotowania kawy – do specjalnego dzbanka z sitkiem nasypać kawy i zalać ją żądaną ilością wody. Kiedy kawa się zagotuje, zdjąć ją z ognia i wlać kilka kropel zimnej wody. Odczekać 5 min.
  • Nigdy nie odgrzewajcie kawy – będzie bez aromatu i odpowiedniego smaku (może nawet mieć skwaśniały posmak).
  • Kawę ziarnistą, jak i mieloną, trzymajcie w szczelnie zamykanych pojemnikach, z dala od innych aromatycznych produktów.
  • Chcąc przygotować smaczną kawę, należy pamiętać, że im w wodzie więcej tlenu, tym kawa będzie lepsza. Dlatego najlepsza jest woda źródlana (ale nie mineralna).
  • Jeśli zaparza się kawę wodą cieplejszą niż 90 st. C, napój będzie gorzki, słabej jakości.
  • Dla lepszego zachowania jej właściwości, kawę ziarnistą można przechowywać w lodówce, w szczelnym opakowaniu.
  • Kawowi eksperci twierdzą, że właściwa proporcja smacznego napoju, to łyżeczka kawy na 150 ml wody.
  • Kawę najlepiej jest pić z porcelanowych lub ceramicznych filiżanek.
  • Najlepsza forma filiżanki do kawy – grubsze i pochyłe ścianki, co pomaga dłużej utrzymać temperaturę napoju.
  • Jeśli robicie espresso, podgrzejcie filiżankę przed napełnieniem jej kawą.
  • Im mocniejsza kawa, tym w mniejszej filiżance powinna być podana.
Jak przyrządzić smaczną kawę
  • Kawę najlepiej przygotowywać w dzbanku ze stali nierdzewnej, fajansowym, szklanym, porcelanowym lub emaliowanym.
  • Myjąc dzbanek, dokładnie czyśćcie jego dzióbek, bo tam najczęściej osadza się brud, który potem może stać się przyczyną niesmacznej kawy.
  • Naczynia, w którym gotujecie kawę, nie używajcie do niczego innego.
  • Jeśli przygotujecie kawowy napar, który wydaje Wam się słaby, to może to mieć kilka przyczyn: oczywiście z powodu zbyt małej ilości kawy, kawy zbyt grubo zmielonej lub zbyt niskiej temperatury wody użytej do zaparzania.
  • Jeżeli słodzicie kawę, to cukier dodawajcie i mieszajcie dopiero wtedy, gdy kawa już jest zaparzona.
  • Jeżeli zaparzacie kawę w kubku, zakryjcie go spodeczkiem, aby jak najdłużej utrzymać właściwą temperaturę.
  • Nie zaparzajcie kawy dłużej niż 4 minuty.
  • Chcąc zrobić smaczną kawę, nie należy się spieszyć – przygotowywanie kawy to prawie rytuał, którym trzeba się cieszyć.

Podsumowując... Według znawców kawy – z cukrem, mlekiem, czy z innymi dodatkami, to nie kawa. Dlatego jeśli chcecie pić smaczną i aromatyczną kawę, przyrządzajcie ją według powyższych reguł i pijcie bez żadnych dodatków. Bo tak w ogóle, to po co te dodatki, jeśli w jednym ziarenku kawy znajduje się ponad 1000 różnych smaków.

Autor: www.przyjacielekawy.pl

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Własne wędliny – smaczne i zdrowe

Własne wędliny – smaczne i zdrowe

Nie tylko jesienią i zimą, ale i w letnich miesiącach – amatorzy wędzonych smakołyków chętnie sięgają po nie o każdej porze roku.

Palarnia Kawy - Twoja Przestrzeń dla Wyjątkowego Smaku

Palarnia Kawy - Twoja Przestrzeń dla Wyjątkowego Smaku

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak to możliwe, że filiżanka kawy może dostarczyć tak wiele przyjemności?

5 sposobów na proste i szybkie ozdobienie tortu komunijnego

5 sposobów na proste i szybkie ozdobienie tortu komunijnego

Jak wykonać proste i szybkie dekoracje, które będą efektowne? Sprawdź 5 sposobów na ozdobienie tortu komunijnego.

5 absolutnie niezbędnych akcesoriów barmańskich

5 absolutnie niezbędnych akcesoriów barmańskich

Dowiedz się, jakie akcesoria potrzebuje profesjonalny barman.

5 przepisów na rozgrzewającą herbatkę

Rozgrzej się pyszną herbatą, czyli 5 przepisów na rozgrzewającą herbatkę

W okresie zimowym, gdy temperatury często spadają poniżej zera, każdemu z nas przyda się odrobina ciepła.

Narzędzia czekoladowe – kochaj czekoladę za jej smak i za jej wy

Narzędzia czekoladowe – kochaj czekoladę za jej smak i za jej wygląd

Rzadko można spotkać kogoś, kto nie przepada za czekoladą.

Pyszne galaretki w czekoladzie z nadzieniem owocowym czyli ideal

Pyszne galaretki w czekoladzie z nadzieniem owocowym czyli idealny słodki prezent na każdą okazję

Czy wybór słodkości to zawsze strzał w dziesiątkę, gdy potrzebujesz prezentu dla bliskiej osoby?

Dlaczego warto robić zakupy spożywcze online?

Dlaczego warto robić zakupy spożywcze online?

Zakupy online cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Zdalnie można kupić niemal wszystko, ubrania, elektronikę, kosmetyki, a także artykuły spożywcze.

Picie kawy to tradycja, która istnieje od wieków

Picie kawy to tradycja, która istnieje od wieków

Historia kawy zaczyna się XV wieku w Arabii. Po raz pierwszy została tam wprowadzona na stoły przez derwiszów (mnichów islamskich), którzy znaleźli ją przypadkiem, podczas poszukiwania źródeł wody w Etiopii.

Jak zmielić ziarna kawy

Jak zmielić ziarna kawy we właściwy sposób

Jeśli jesteś miłośnikiem kawy, to wiesz, że nie ma nic lepszego niż świeża filiżanka wykonana ze świeżo zmielonych ziaren kawy.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się