Porady: jak przyrządzić smaczną kawę?
Wszyscy wielbiciele kawy powinni wiedzieć, jak przygotować kawę, aby była ona smaczna i aromatyczna. Aby osiągnąć jak najlepszy rezultat, trzeba wiedzieć, od jakich subtelności on zależy. Żebyście mogli cieszyć się naprawdę wspaniałym napojem, zdradzimy Wam kilka sekretów.
- Jeśli macie taką możliwość, zawsze kupujcie kawę ziarnistą i sami mielcie ją w takiej ilości, jakiej potrzeba do przygotowania napoju w danej chwili. Kawa zawiera olejki eteryczne, które po zmieleniu, bardzo szybko się ulatniają.
- Jeżeli kupujecie kawę mieloną, obowiązkowo przeczytajcie sposób jej parzenia proponowany na opakowaniu.
- Aby ziarna kawy oddawały jeszcze więcej czarującego aromatu, wystarczy namoczyć je przez 10 min. w ziemnej wodzie, a potem wysuszyć w gorącym piekarniku. Tym sposobem, za jednym razem „upieczecie dwie pieczenie na jednym ogniu”: z tak przygotowanych ziaren kawa będzie bardzo aromatyczna i smaczna, a dom wypełni się cudownym aromatem.
- Aby jeszcze bardziej wzmocnić aromat zaparzanej kawy, kawę mieloną należy krótko podgrzać na ogniu i dodać do niej kilka kryształków soli.
- Nie trzeba gotować kawy zbyt długo – aromat ulatnia się, a smak blaknie.
- Najlepszy sposób gotowania kawy – do specjalnego dzbanka z sitkiem nasypać kawy i zalać ją żądaną ilością wody. Kiedy kawa się zagotuje, zdjąć ją z ognia i wlać kilka kropel zimnej wody. Odczekać 5 min.
- Nigdy nie odgrzewajcie kawy – będzie bez aromatu i odpowiedniego smaku (może nawet mieć skwaśniały posmak).
- Kawę ziarnistą, jak i mieloną, trzymajcie w szczelnie zamykanych pojemnikach, z dala od innych aromatycznych produktów.
- Chcąc przygotować smaczną kawę, należy pamiętać, że im w wodzie więcej tlenu, tym kawa będzie lepsza. Dlatego najlepsza jest woda źródlana (ale nie mineralna).
- Jeśli zaparza się kawę wodą cieplejszą niż 90 st. C, napój będzie gorzki, słabej jakości.
- Dla lepszego zachowania jej właściwości, kawę ziarnistą można przechowywać w lodówce, w szczelnym opakowaniu.
- Kawowi eksperci twierdzą, że właściwa proporcja smacznego napoju, to łyżeczka kawy na 150 ml wody.
- Kawę najlepiej jest pić z porcelanowych lub ceramicznych filiżanek.
- Najlepsza forma filiżanki do kawy – grubsze i pochyłe ścianki, co pomaga dłużej utrzymać temperaturę napoju.
- Jeśli robicie espresso, podgrzejcie filiżankę przed napełnieniem jej kawą.
- Im mocniejsza kawa, tym w mniejszej filiżance powinna być podana.

- Kawę najlepiej przygotowywać w dzbanku ze stali nierdzewnej, fajansowym, szklanym, porcelanowym lub emaliowanym.
- Myjąc dzbanek, dokładnie czyśćcie jego dzióbek, bo tam najczęściej osadza się brud, który potem może stać się przyczyną niesmacznej kawy.
- Naczynia, w którym gotujecie kawę, nie używajcie do niczego innego.
- Jeśli przygotujecie kawowy napar, który wydaje Wam się słaby, to może to mieć kilka przyczyn: oczywiście z powodu zbyt małej ilości kawy, kawy zbyt grubo zmielonej lub zbyt niskiej temperatury wody użytej do zaparzania.
- Jeżeli słodzicie kawę, to cukier dodawajcie i mieszajcie dopiero wtedy, gdy kawa już jest zaparzona.
- Jeżeli zaparzacie kawę w kubku, zakryjcie go spodeczkiem, aby jak najdłużej utrzymać właściwą temperaturę.
- Nie zaparzajcie kawy dłużej niż 4 minuty.
- Chcąc zrobić smaczną kawę, nie należy się spieszyć – przygotowywanie kawy to prawie rytuał, którym trzeba się cieszyć.
Podsumowując... Według znawców kawy – z cukrem, mlekiem, czy z innymi dodatkami, to nie kawa. Dlatego jeśli chcecie pić smaczną i aromatyczną kawę, przyrządzajcie ją według powyższych reguł i pijcie bez żadnych dodatków. Bo tak w ogóle, to po co te dodatki, jeśli w jednym ziarenku kawy znajduje się ponad 1000 różnych smaków.
Autor: www.przyjacielekawy.pl
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!