Jak zrobić smaczną kawę

Porady: jak przyrządzić smaczną kawę?

Wszyscy wielbiciele kawy powinni wiedzieć, jak przygotować kawę, aby była ona smaczna i aromatyczna. Aby osiągnąć jak najlepszy rezultat, trzeba wiedzieć, od jakich subtelności on zależy. Żebyście mogli cieszyć się naprawdę wspaniałym napojem, zdradzimy Wam kilka sekretów.

  • Jeśli macie taką możliwość, zawsze kupujcie kawę ziarnistą i sami mielcie ją w takiej ilości, jakiej potrzeba do przygotowania napoju w danej chwili. Kawa zawiera olejki eteryczne, które po zmieleniu, bardzo szybko się ulatniają.
  • Jeżeli kupujecie kawę mieloną, obowiązkowo przeczytajcie sposób jej parzenia proponowany na opakowaniu.
  • Aby ziarna kawy oddawały jeszcze więcej czarującego aromatu, wystarczy namoczyć je przez 10 min. w ziemnej wodzie, a potem wysuszyć w gorącym piekarniku. Tym sposobem, za jednym razem „upieczecie dwie pieczenie na jednym ogniu”: z tak przygotowanych ziaren kawa będzie bardzo aromatyczna i smaczna, a dom wypełni się cudownym aromatem.
  • Aby jeszcze bardziej wzmocnić aromat zaparzanej kawy, kawę mieloną należy krótko podgrzać na ogniu i dodać do niej kilka kryształków soli.
  • Nie trzeba gotować kawy zbyt długo – aromat ulatnia się, a smak blaknie.
  • Najlepszy sposób gotowania kawy – do specjalnego dzbanka z sitkiem nasypać kawy i zalać ją żądaną ilością wody. Kiedy kawa się zagotuje, zdjąć ją z ognia i wlać kilka kropel zimnej wody. Odczekać 5 min.
  • Nigdy nie odgrzewajcie kawy – będzie bez aromatu i odpowiedniego smaku (może nawet mieć skwaśniały posmak).
  • Kawę ziarnistą, jak i mieloną, trzymajcie w szczelnie zamykanych pojemnikach, z dala od innych aromatycznych produktów.
  • Chcąc przygotować smaczną kawę, należy pamiętać, że im w wodzie więcej tlenu, tym kawa będzie lepsza. Dlatego najlepsza jest woda źródlana (ale nie mineralna).
  • Jeśli zaparza się kawę wodą cieplejszą niż 90 st. C, napój będzie gorzki, słabej jakości.
  • Dla lepszego zachowania jej właściwości, kawę ziarnistą można przechowywać w lodówce, w szczelnym opakowaniu.
  • Kawowi eksperci twierdzą, że właściwa proporcja smacznego napoju, to łyżeczka kawy na 150 ml wody.
  • Kawę najlepiej jest pić z porcelanowych lub ceramicznych filiżanek.
  • Najlepsza forma filiżanki do kawy – grubsze i pochyłe ścianki, co pomaga dłużej utrzymać temperaturę napoju.
  • Jeśli robicie espresso, podgrzejcie filiżankę przed napełnieniem jej kawą.
  • Im mocniejsza kawa, tym w mniejszej filiżance powinna być podana.
Jak przyrządzić smaczną kawę
  • Kawę najlepiej przygotowywać w dzbanku ze stali nierdzewnej, fajansowym, szklanym, porcelanowym lub emaliowanym.
  • Myjąc dzbanek, dokładnie czyśćcie jego dzióbek, bo tam najczęściej osadza się brud, który potem może stać się przyczyną niesmacznej kawy.
  • Naczynia, w którym gotujecie kawę, nie używajcie do niczego innego.
  • Jeśli przygotujecie kawowy napar, który wydaje Wam się słaby, to może to mieć kilka przyczyn: oczywiście z powodu zbyt małej ilości kawy, kawy zbyt grubo zmielonej lub zbyt niskiej temperatury wody użytej do zaparzania.
  • Jeżeli słodzicie kawę, to cukier dodawajcie i mieszajcie dopiero wtedy, gdy kawa już jest zaparzona.
  • Jeżeli zaparzacie kawę w kubku, zakryjcie go spodeczkiem, aby jak najdłużej utrzymać właściwą temperaturę.
  • Nie zaparzajcie kawy dłużej niż 4 minuty.
  • Chcąc zrobić smaczną kawę, nie należy się spieszyć – przygotowywanie kawy to prawie rytuał, którym trzeba się cieszyć.

Podsumowując... Według znawców kawy – z cukrem, mlekiem, czy z innymi dodatkami, to nie kawa. Dlatego jeśli chcecie pić smaczną i aromatyczną kawę, przyrządzajcie ją według powyższych reguł i pijcie bez żadnych dodatków. Bo tak w ogóle, to po co te dodatki, jeśli w jednym ziarenku kawy znajduje się ponad 1000 różnych smaków.

Autor: www.przyjacielekawy.pl

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Młynek elektryczny do użytku domowego

Młynek elektryczny do użytku domowego - czy warto zdecydować się na takie rozwiązanie?

Młynek elektryczny to urządzenie, które pozwala zmielić ziarna pod każdą metodę parzenia.

Wybór ekspresu do firmy. Przyśpiesz proces i obniż koszty

Wybór ekspresu do firmy. Przyśpiesz proces i obniż koszty!

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jaki ekspres do kawy będzie najlepszy dla Twojej firmy? Wybór odpowiedniego urządzenia może znacząco wpłynąć na komfort pracy i zadowolenie pracowników.

Jak zrobić kawę po wietnamsku?

Jak zrobić kawę po wietnamsku? Palarnia kawy w Warszawie podpowiada

Kawa po wietnamsku cieszy się dużą popularnością. Mimo, że podzielić ją można na wiele odmian, z reguły bazuje na tych samych składnikach – intensywnej małej czarnej i tradycyjnych dodatkach.

Własne wędliny – smaczne i zdrowe

Własne wędliny – smaczne i zdrowe

Nie tylko jesienią i zimą, ale i w letnich miesiącach – amatorzy wędzonych smakołyków chętnie sięgają po nie o każdej porze roku.

Palarnia Kawy - Twoja Przestrzeń dla Wyjątkowego Smaku

Palarnia Kawy - Twoja Przestrzeń dla Wyjątkowego Smaku

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak to możliwe, że filiżanka kawy może dostarczyć tak wiele przyjemności?

5 sposobów na proste i szybkie ozdobienie tortu komunijnego

5 sposobów na proste i szybkie ozdobienie tortu komunijnego

Jak wykonać proste i szybkie dekoracje, które będą efektowne? Sprawdź 5 sposobów na ozdobienie tortu komunijnego.

5 absolutnie niezbędnych akcesoriów barmańskich

5 absolutnie niezbędnych akcesoriów barmańskich

Dowiedz się, jakie akcesoria potrzebuje profesjonalny barman.

5 przepisów na rozgrzewającą herbatkę

Rozgrzej się pyszną herbatą, czyli 5 przepisów na rozgrzewającą herbatkę

W okresie zimowym, gdy temperatury często spadają poniżej zera, każdemu z nas przyda się odrobina ciepła.

Narzędzia czekoladowe – kochaj czekoladę za jej smak i za jej wy

Narzędzia czekoladowe – kochaj czekoladę za jej smak i za jej wygląd

Rzadko można spotkać kogoś, kto nie przepada za czekoladą.

Pyszne galaretki w czekoladzie z nadzieniem owocowym czyli ideal

Pyszne galaretki w czekoladzie z nadzieniem owocowym czyli idealny słodki prezent na każdą okazję

Czy wybór słodkości to zawsze strzał w dziesiątkę, gdy potrzebujesz prezentu dla bliskiej osoby?

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się