Ranking młynków do kawy, czyli jaki wybrać, aby praktycznie i długo służył
Wydawać by się mogło, że smaczną i aromatyczną kawę serwują wyłącznie znane kawiarnie, dysponujące profesjonalnymi kawiarkami, a przede wszystkim mające w swoim asortymencie najlepszej jakości gatunki kaw. Okazuje się jednak, że w domowych warunkach można również zaparzyć doskonałą kawę. Najlepiej sięgnąć po jej ziarnistą formę, ponieważ to właśnie w ziarnach zamknięty jest smak i aromat kawy, a świeżo zmielona smakuje najlepiej. Aby jednak móc ją zaparzyć, potrzebny będzie dobrej jakości młynek do kawy, który dokładnie rozdrobni aromatyczne ziarenka.
Jaki młynek do kawy wybrać, praktyczny, zasilany energią elektryczną czy stylowy, ręczny?
W sklepach z małym AGD, jak również w specjalistycznych placówkach handlowych z akcesoriami dla baristów, znaleźć można przeróżne młynki do kawy. Można się w nich zaopatrzyć zarówno w nowoczesne, zaawansowane technologicznie urządzenia zasilane energią elektryczną, jak również w znacznie prostsze w obsłudze, ale niezwykle efektowne młynki do ręcznego mielenia kawy. Nie ulega wątpliwości, że elektryczne modele młynków do kawy są na pewno bardziej funkcjonalne i przy ich pomocy można uzyskać niemal idealny stopień rozdrobnienia ziaren kawy. Jednak ręczne młynki mają swój niepowtarzalny urok, a zmielona w nich kawa smakuje równie dobrze, zwłaszcza jeśli parzymy ją w tradycyjny sposób, a nie przy pomocy ciśnieniowego ekspresu. Zatem decydując się na zakup młynka, należy sobie przede wszystkim odpowiedzieć na pytanie, jaką kawę najczęściej parzymy. Jeśli zwykle do tego celu używamy ekspresu, to stopień rozdrobnienia ziaren kawy ma znaczenie i najlepiej zdecydować się na zakup dobrej jakości, żarnowego młynka elektrycznego, który najlepiej zmieli kawę. Amatorzy kawy parzonej po turecku nie potrzebują miałko zmielonych ziaren kawowych, dlatego mogą sobie z powodzeniem pozwolić na zakup ręcznego modelu młynka.
Młynek żarnowy czy ostrzowy
W młynkach do kawy, zarówno tych elektrycznych, jak również ręcznych znajdują zastosowanie różnego rodzaju ostrza. Specjaliści od parzenia kawy są zgodni, że aby uzyskać doskonały w smaku kawowy napar, ziarna kawy należy mielić wyłącznie w żarnowych młynkach do kawy. Tylko w takim rodzaju młynku kawa jest mielona, a nie siekana, jak to ma miejsce w młynkach zaopatrzonych w ostrza. Młynek ostrzowy, inaczej nazywany udarowy, sieka ziarna, co więcej, w wyniku tego działania powstają różnej wielkości kawałki kawy, z których trudno zaparzyć dobrą kawę. Dlatego, jeśli decydujemy się na zakup młynka, należy wyłącznie rozważać zakup wersji wyposażonej w żarna. Mogą one występować w różnych formach, ale najczęściej są spotykane żarna płaskie bądź stożkowe. Są one wykonane zazwyczaj z metalu lub ceramiki. W najlepszych i najbardziej zaawansowanych technologicznie młynkach do kawy najczęściej montuje się stalowe żarna płaskie, idealnie do siebie dopasowane i bardzo ostre, pozwalające idealnie rozdrobnić kawowe ziarna. I jeśli tylko nasz portfel na to pozwala, najlepiej w takie właśnie młynki do kawy się zaopatrzyć.
Młynki do kawy można zakupić w sklepie - swiezopalona.pl
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!