Jak spienić mleko spieniaczem ręcznym?
Mleko do naszej kawy możemy spienić bez potrzeby zakupowania urządzeń do tego dedykowanych. Uważamy jednak, że warto wydać zaledwie kilka lub kilkanaście złotych, aby bez wysiłku uzyskać fantastycznie spienioną, delikatną piankę. Tyle właśnie kosztuje ręczny spieniacz zasilany bateriami.
Przed wciśnięciem samego przycisku włączającego urządzenie należy przygotować odpowiednie mleko. Najważniejsza jest tu zawartość tłuszczu. Najlepsza pianka wyjdzie z tego 3,2%. Gdy mówimy mleko, myślimy najczęściej o tym pochodzącym od krów. Trzeba pamiętać, że istnieje np. tłuste mleko sojowe. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby używać tego roślinnego.
Ręczny spieniacz do mleka
źródło: polki.pl
Zanim nadusimy guzik „power” czeka nas jeszcze jedna czynność. Dobrze będzie podgrzać nasze mleko do temperatury około 60 stopni. Przelewamy je do naczynia, w którym będziemy spieniać. Miejcie na uwadze, żeby wypełnić je maksymalnie do połowy. To wszystko. Można w końcu zanurzyć końcówkę urządzenia w mleku i je włączamy. Przez ile czasu spieniamy? Kontrolujcie to, patrząc na stan pianki. Powinna być gładka i gęsta. Pamiętajcie również, że bąbelki powietrza nie są pożądane.
Sla - środa, 8 grudnia 2021, godz. 06:22
Ile mniej więcej czasu trzeba to robić?